Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα — Μαίνονται οι φωτιές σε Δ. Αττική και Ρόδο — Ακραία γύμνια του κρατικού μηχανισμού

Ακό­μη ένα δύσκο­λο βρά­δυ για τους κατοί­κους της δυτι­κής Αττι­κής οι οποί­οι είναι ζωσμέ­νοι από τις πύρι­νες φλό­γες και σε πολ­λές περι­πτώ­σεις χτες και σήμε­ρα έδω­σαν μόμνοι απελ­πι­σμέ­νοι μάχη να σώσουν το βιος τους. Στη πιο δύσκο­λη στιγ­μή φάνη­κε η ακραία γύμνια του κρα­τι­κού μηχανισμού.

Οι κόποι μιας ζωής παρα­δό­θη­καν στη μανία της φωτιάς η οποία ξεκί­νη­σε από τα Δερ­βε­νο­χώ­ρια και πέρα­σε με ταχύ­τη­τα από το Πουρ­νά­ρι, το Παλαιο­χώ­ρι, την Αγία Σωτή­ρα, τον Άγιο Χαρά­λα­μπο, φτά­νο­ντας μια ανά­σα από τη Μάν­δρα και τη Νέα Πέραμο.

Λίγα λεπτά ήταν αρκε­τά για να γίνουν στά­χτη σπί­τια, καλ­λιέρ­γειες, απο­θή­κες, ζώα και χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δάσους στη δυτι­κή Αττική.

Η εικό­να στην περιο­χή εξορ­γί­ζει: Αθω­ρά­κι­στες περιο­χές, ανυ­παρ­ξία της όποιας πρό­λη­ψης για τέτοιες κατα­στά­σεις. Οικι­σμοί της Αττι­κής με ένα σωρό παρα­τη­μέ­να σκου­πί­δια και ξερό­κλα­δα, γκρέι­ντερ να τρέ­χουν την τελευ­ταία στιγ­μή να ανοί­ξουν αντι­πυ­ρι­κές ζώνες στα ακα­θά­ρι­στα δάση και κρου­νούς που δεν βγά­ζουν στά­λα νερό, μία εύφλε­κτη ύλη για να γίνουν όλα παρα­νά­λω­μα. Λιγο­στές επί­γειες δυνά­μεις που να μην ξέρουν πού να πρω­το­πά­νε, απαρ­χαιω­μέ­νος εξο­πλι­σμός με μάνι­κες που θέλουν συνε­χώς μπα­λώ­μα­τα, ενώ κάποιες από αυτές δεν ”κου­μπώ­νουν” καν σε όσους κρου­νούς έχουν νερό. Οι ενα­έ­ριες πτή­σεις πυρο­σβε­στι­κών μέσων να είναι ελά­χι­στες ως και ανύ­παρ­κτες για ορι­σμέ­νους οικι­σμούς που πλήτ­το­νταν από τις φλό­γες για ώρες και να εγεί­ρουν ερω­τη­μα­τι­κά. Το αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νο μήνυ­μα του “τρε­χά­τε να σωθεί­τε”, με δρό­μους που ανοι­γο­κλεί­νουν, να είναι η “λύση” που προ­κρί­νει κι αυτή η κυβέρ­νη­ση, δημιουρ­γώ­ντας ένα ακό­μα αλαλούμ.

Kαθώς έχει πέσει το σκο­τά­δι σε εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται οι πυρ­κα­γιές στη Δυτι­κή Αττι­κή και το Λου­τρά­κι, ενώ μαί­νε­ται η φωτιά και στη Ρόδο.

Πύρινος κλοιός χιλιομέτρων στα Δερβενοχώρια — Κίνδυνος να επεκταθεί προς Πάρνηθ

Πύρι­νος κλοιός χιλιο­μέ­τρων έχει σχη­μα­τι­στεί στις περιο­χές Στε­φά­νη, Πάνα­κτο και Πουρ­νά­ρι στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια, όπου υπάρ­χει ανη­συ­χία μήπως ξεφύ­γει η φωτιά προς την Πάρνηθα.

Την ίδια ώρα ενερ­γό είναι το μέτω­πο στην Περιο­χή της Βλυ­χά­δας, πάνω από τη Νέα Πέραμο.

Ενημέρωση της Πυροσβστικής για τα πύρινα μέτωπα

Δυτι­κή Αττι­κή: Βορεια­να­το­λι­κά στα όρια του οικι­σμού Στε­φά­νη, δυτι­κά στα όρια των περιο­χών Πάνα­κτο, Πουρ­νά­ρι και Πανό­ρα­μα καθώς και νότια πλη­σί­ον της περιο­χής Γορ­γο­ε­πη­κό­ου και Βλυ­χά­δα, εντο­πί­ζο­νται τα ενερ­γά μέτω­πα της πυρ­κα­γιάς που εκδη­λώ­θη­κε στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια και εξε­λίσ­σε­ται στη Δυτι­κή Αττι­κή. «Για την αντι­με­τώ­πι­σή τους επι­χει­ρούν ισχυ­ρό­τα­τες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις», σημεί­ω­σε ο κ. Αρτοποιός

Προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν οι υπάρ­χου­σες εστί­ες στις κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν οχή­μα­τα και στε­λέ­χη της πυρο­σβε­στι­κής, ενώ περιο­δι­κά στη Δυτι­κή Αττι­κή και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Λου­τρα­κί­ου επι­χει­ρούν 9 αερο­σκά­φη και 12 ελι­κό­πτε­ρα, εκ των οποί­ων το ένα για τον ενα­έ­ριο συντο­νι­σμό, καθώς και 4 αερο­σκά­φη 2 από τη Γαλ­λία και 2 από την Ιτα­λία. Στη θαλάσ­σια περιο­χή πλη­σί­ον της ακτο­γραμ­μής των Αγί­ων Θεο­δώ­ρων περι­πο­λεί πλοίο του πυρο­σβε­στι­κού σώματος.

Ρόδος: Στην πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε χθες το από­γευ­μα και εξε­λίσ­σε­ται στο κεντρι­κό δασι­κό οικο­σύ­στη­μα του νησιού, επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις και από αέρος 5 αερο­σκά­φη και 4 ελικόπτερα.

Την εκκέ­νω­ση του χωριού Απόλ­λω­να ανα­κοί­νω­σε πριν από λίγο, κατό­πιν εντο­λής της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας ο περι­φε­ρειάρ­χης Νοτί­ου Αιγαί­ου κ. Γιώρ­γος Χατζημάρκος.

Η από­φα­ση πάρ­θη­κε για προ­λη­πτι­κούς λόγους δεδο­μέ­νου ότι ένα από τα μέτω­πα της φωτιάς είναι αρκε­τά κοντά στο χωριό. Σημειώ­νε­ται ότι νωρίς το μεση­μέ­ρι για προ­λη­πτι­κούς λόγους εκκε­νώ­θη­καν τα χωριά Σάλα­κο, Ελε­ού­σα και Διμυ­λιά καθώς και το ξενο­δο­χείο «Έλα­φος» στον Προ­φή­τη Ηλία.

Λακω­νία: Στην πυρ­κα­γιά στο Λευ­κό­χω­μα έχουν δια­τε­θεί 6 αερο­σκά­φη και ένα ελικόπτερο.

Συνο­λι­κά το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο έχουν εκδη­λω­θεί 66 πυρ­κα­γιές οι περισ­σό­τε­ρες, από τις οποί­ες, αντι­με­τω­πί­στη­καν άμε­σα στο αρχι­κό τους στάδιο.

Όπως έγι­νε γνω­στό, νωρί­τε­ρα, από την Πυρο­σβε­στι­κή άμε­σα ελέγ­χθη­καν οι δασι­κές πυρ­κα­γιές που εκδηλώθηκαν:

• στην Πτε­λέα, του δήμου Παρα­νε­στί­ου Δρά­μας, όπου επι­χει­ρούν 13 πυρο­σβέ­στες με 5 οχή­μα­τα, ενώ επι­χεί­ρη­σαν 2 αεροσκάφη

• στην Ασω­πία Βοιω­τί­ας, όπου επι­χει­ρούν 20 πυρο­σβέ­στες με 10 οχή­μα­τα, ενώ επι­χεί­ρη­σε 1 ελικόπτερο

• στην Υάμεια Μεσ­ση­νί­ας, όπου επι­χει­ρούν 14 πυρο­σβέ­στες με 7 οχή­μα­τα, ενώ επι­χεί­ρη­σαν 2 αεροσκάφη

Στις παρα­πά­νω πυρ­κα­γιές, συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου Ο.Τ.Α.

Τέλος,  πολύ υψη­λός θα είναι ο κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς και αύριο, Πέμ­πτη, αφού ανα­μέ­νο­νται να επι­κρα­τή­σουν δύσκο­λες συν­θή­κες με υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και ισχυ­ρούς ανέ­μους σε αρκε­τές περιο­χές της χώρας μας και προ­σέ­θε­σε ότι θα συνε­χι­στούν οι περι­πο­λί­ες ενα­έ­ριας επι­τή­ρη­σης καθώς και οι περι­πο­λί­ες από πυρο­σβε­στι­κές αστυ­νο­μι­κές και στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις σε εθνι­κούς δρυ­μούς δάση και ευπα­θείς περιοχές.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο