Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλβανία-Σεισμός: «Γιατί δεν πήρε κι εμένα ο Θεός;» θρηνεί ο παππούς που έχασε εγγόνι και γυναίκα

Στους 31 ανέρ­χο­νται οι νεκροί από τον χθε­σι­νό σει­σμό των 6,4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ στην Αλβα­νία, εκ των οποί­ων οι 11 στην κωμό­πο­λη της Θου­μά­να κοντά στο Δυρ­ρά­χιο, η οποία δέχτη­κε και τις μεγα­λύ­τε­ρες κατα­στρο­φές. Ο αριθ­μός των νεκρών ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί καθώς οι άνθρω­ποι που βρί­σκο­νται κάτω από τα ερεί­πια υπο­λο­γί­ζο­νται σε πάνω από 20, μετα­ξύ αυτών τρεις πολυ­με­λείς οικο­γέ­νειες, και όσο οι ώρες περ­νούν οι πιθα­νό­τη­τες για επι­ζώ­ντες λιγοστεύουν.

Σωστι­κά συνερ­γεία από 11 χώρες (μετα­ξύ αυτών και η Ελλά­δα) επι­χει­ρούν σε 6 σημεία σε Δυρ­ρά­χιο και Θου­μά­να, ενώ το έργο τους δυσκο­λεύ­ει η μετα­σει­σμι­κή ακο­λου­θία ‑σημειώ­θη­καν πάνω από 350 μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις, η έντα­ση των οποί­ων άγγι­ξε σήμε­ρα και τα 3,9 Ρίχτερ‑, καθώς εγκυ­μο­νεί κιν­δύ­νους για την ασφά­λεια των δια­σω­στών στα ετοι­μόρ­ρο­πα χαλάσματα.

Σύμ­φω­να με την υπουρ­γό Υγεί­ας της χώρας και ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών αυξή­θη­κε φθά­νο­ντας τους 658, εκ των οποί­ων 10 παρου­σιά­ζουν ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα και 2, σε βαρύ­τε­ρη κατά­στα­ση, ανα­μέ­νε­ται να δια­κο­μι­στούν σε νοσο­κο­μεία της Ελλά­δας ή της Ιταλίας.

***

Ο Φέχ­μι Βάτα, 73 ετών, είχε πιά­σει δου­λειά σαν νυχτο­φύ­λα­κας για να βγά­λει λίγα παρα­πά­νω χρή­μα­τα. Όταν χτύ­πη­σε ο ισχυ­ρό­τε­ρος σει­σμός που έχει σημειω­θεί στην Αλβα­νία εδώ και δεκα­ε­τί­ες, τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της, δεν ήταν στο σπί­τι του, στο κρε­βά­τι του. Γύρι­σε πίσω για να δει ότι η γυναί­κα του, δύο εγγό­νια και μια από τις νύφες του είχαν παγι­δευ­τεί στα συντρίμ­μια του δια­με­ρί­σμα­τός τους, όταν κατέρ­ρευ­σε η πεντα­ό­ρο­φη πολυ­κα­τοι­κία όπου διέ­με­ναν, στη Θουμάνα.

Ο 10χρονος εγγο­νός του Φέχ­μι ανα­σύρ­θη­κε ζωντα­νός από τα χαλά­σμα­τα, όμως η γυναί­κα του δεν στά­θη­κε τυχε­ρή. Σκο­τώ­θη­κε, κρα­τώ­ντας στην αγκα­λιά της τον άλλο εγγο­νό της, προ­σπα­θώ­ντας να τον προ­στα­τεύ­σει. Η νύφη του επέ­ζη­σε, αλλά είναι βαριά τραυ­μα­τι­σμέ­νη και νοση­λεύ­ε­ται σε νοσοκομείο.

“Η γυναί­κα μου πάντα έλε­γε ότι θα πέθαι­νε για τα εγγό­νια της, φαί­νε­ται ότι τελι­κά το έκα­νε”, είπε ο απα­ρη­γό­ρη­τος Βάτα, καθι­σμέ­νος σε έναν τσι­με­ντό­λι­θο, μπρο­στά στην κόκ­κι­νη ται­νία που κρα­τά τους κατοί­κους και τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης μακριά από τα συντρίμμια.

Σε από­στα­ση μερι­κών μέτρων, Αλβα­νοί και Έλλη­νες δια­σώ­στες ψάχνουν αγω­νιω­δώς για επι­ζώ­ντες. Ο άλλος εγγο­νός του Φέχ­μι, ηλι­κί­ας 7 ετών, παρα­μέ­νει θαμ­μέ­νος στα συντρίμ­μια — ίσως να βρί­σκε­ται κάπου κάτω από τη σκά­λα, όπου συνή­θι­ζε να κρύ­βε­ται, σύμ­φω­να με τον παπ­πού. “Στε­να­χω­ριέ­μαι για­τί δεν μπο­ρώ να κάνω τίπο­τα για το εγγό­νι μου, μόνο να προ­σεύ­χο­μαι”, είπε, με το σώμα του να τρα­ντά­ζε­ται από τους λυγ­μούς. “Για­τί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;”

Ο 73χρονος είχε μιλή­σει στο τηλέ­φω­νο με τη γυναί­κα του όταν σημειώ­θη­κε ένας μικρός σει­σμός νωρίς το πρωί της Τρί­της. Ακο­λού­θη­σε ο σει­σμός των 6,4 βαθ­μών και το κτί­ριο κατέρρευσε.

Η οικο­γέ­νεια Βάτα είναι φτω­χή, όπως και πολ­λοί άλλοι κάτοι­κοι στη Θου­μά­να, που βγά­ζουν τα προς το ζειν δου­λεύ­ο­ντας στα χωρά­φια ή από τα εμβά­σμα­τα που στέλ­νουν οι συγ­γε­νείς τους, οικο­νο­μι­κοί μετα­νά­στες σε ευρω­παϊ­κές χώρες.

Πριν από τον σει­σμό ο γιος του Βάτα, ο πατέ­ρας των δύο αγο­ριών είχε φύγει για να εργα­στεί για τρεις μήνες στην Ελλά­δα, αφή­νο­ντας πίσω τα παι­διά και τη σύζυ­γό του με τους παπ­πού­δες. Ο άλλος του γιος έχει νοη­τι­κή υστέ­ρη­ση και γλί­τω­σε επει­δή μαζί με την αδελ­φή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυ­πή­θη­κε από τον σεισμό.

“Η γυναί­κα μου ήταν η κολό­να του σπι­τιού. Δού­λευε όλη την ημέ­ρα στα χωρά­φια… Μπο­ρεί να στά­θη­κα τυχε­ρός και να έζη­σα επει­δή δού­λευα νυχτο­φύ­λα­κας αλλά τι μου χρειά­ζε­ται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέ­βη­σαν;” είπε με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο