Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Όχι στις Λευκές Νύχτες που μαυρίζουν τη ζωή μας

«Όχι στις Λευ­κές Νύχτες που μαυ­ρί­ζουν τη ζωή μας», σημειώ­νει σε ανα­κοί­νω­σή του, το Σωμα­τείο Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων — Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Αλε­ξαν­δρού­πο­λης — Φερών — Σου­φλί­ου «Η Ενό­τη­τα», για την «Λευ­κή Νύχτα» που θα διορ­γα­νω­θεί την Πέμ­πτη 3 Ιούλη.

«Λευ­κή νύχτα 2023. Ή αλλιώς μία από τα ίδια. Θεσμός και συνή­θεια έχει γίνει πια, η κατα­πά­τη­ση των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων στο κέντρο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης με τα σπα­στά ωρά­ρια, τις υπε­ρω­ρί­ες (όπου κατα­γρά­φο­νται ), την απε­λευ­θέ­ρω­ση των Κυρια­κών και τις σπά­νιες καλο­και­ρι­νές άδειες. Και σαν να μη φτά­νουν όλα αυτά, θα πρέ­πει για άλλη μία χρο­νιά, οι εργα­ζό­με­νοι να χαμο­γε­λά­νε από το πρωί μέχρι αργά το βρά­δυ, σε άλλη μία χαμέ­νη για αυτούς καλο­και­ρι­νή ημέ­ρα», τονί­ζει το Σωματείο.

Το σωμα­τείο σημειώ­νει πως και «η υπο­κρι­σία έχει ένα όριο», καθώς «πρώ­τοι φιγου­ρά­ρουν κύριοι και κυρί­ες των Επι­με­λη­τη­ρί­ων και της Περι­φέ­ρειας, όταν πρό­κει­ται να δια­φη­μι­στούν για την δήθεν προ­στα­σία της γυναί­κας και των δικαιω­μά­των της. Αλλά για τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία των γυναι­κών και μητέ­ρων που εργά­ζο­νται στην αγο­ρά, οι ατε­λεί­ω­τες ώρες που λεί­πουν από τα σπί­τια τους, τα παι­διά τους, τα αδια­νό­η­τα χαμη­λά εισο­δή­μα­τα, η ανο­χή σε σεξι­στι­κά σχό­λια και όχι μόνο, είναι που δια­λύ­ουν τις ζωές τους, και για αυτά τα βασι­κά θέμα­τα το Επι­με­λη­τή­ριο, ούτε κουβέντα». 

Σχο­λιά­ζο­ντας δε τις δηλώ­σεις εκπρό­σω­πων των εργο­δο­τι­κών ενώ­σε­ων πως «θα τηρη­θεί η εργα­τι­κή νομο­θε­σία και οι εργα­ζό­με­νοι θα πλη­ρω­θούν κανο­νι­κά», το σωμα­τείο ανα­ρω­τιέ­ται:  «Πρώ­τον: έχει φτά­σει να θεω­ρεί­ται λογι­κό να βγαί­νει κάποιος στις τηλε­ο­ρά­σεις, για να δηλώ­σει πώς θα τηρη­θεί η νομο­θε­σία; Δεύ­τε­ρον: ποιο είναι το κανο­νι­κό της πλη­ρω­μής, όταν εδώ και χρό­νια δεν υπάρ­χει στο εμπό­ριο Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση και ο κάθε εργο­δό­της πλη­ρώ­νει όσα έχει αυτός ευχα­ρί­στη­ση, με τα 3 έως 4 ευρώ την ώρα, να είναι ο κανό­νας; Οι μόνοι τελι­κά που δεν θα γιορ­τά­σουν την Πέμ­πτη, θα είναι οι άμε­σα ενδια­φε­ρό­με­νοι, αυτοί που όλο το καλο­καί­ρι χαμο­γε­λά­νε, για να γιορ­τά­ζουν άλλοι και για να κερ­δί­ζουν οι μεγάλοι». 

Το σωμα­τείο υπο­γραμ­μί­ζει πως «εδώ και τώρα χρειά­ζε­ται μαζι­κο­ποί­η­ση του σωμα­τεί­ου και συλ­λο­γι­κός αγώ­νας για σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα», απαι­τώ­ντας:

  • Συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση εργα­σί­ας στο εμπόριο.
  • Επα­να­φο­ρά και νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της κυρια­κά­τι­κης αργίας.
  • Κατάρ­γη­ση όλων των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης, των σπα­στών ωρα­ρί­ων, των απλή­ρω­των υπε­ρω­ριών, της διευ­θέ­τη­σης του χρό­νου εργασίας.
  • Αυστη­ρός καθο­ρι­σμός πόστων και αρμο­διο­τή­των ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρό­γραμ­μα εργα­σί­ας με κυλιό­με­να ρεπό και στα­θε­ρές εβδο­μα­διαί­ες βάρδιες

Πηγή 902

Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Β. Αιγαί­ου _”Λευκές Νύχτες”: γρα­νά­ζι προ­ώ­θη­σης των αντερ­γα­τι­κών πολι­τι­κών όλων των κυβερνήσεων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο