Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου _“Λευκές Νύχτες”: γρανάζι προώθησης των αντεργατικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων

Λα.Συ. Βόρειου Αιγαίου logoΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η περιφερειακή αρχή στο όνομα της «ανάπτυξης» υποστηρίζοντας και χρηματοδοτώντας τις “λευκές νύκτες” στη Μυτιλήνη και τη Σάμο βάζει πλάτη στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Την έγκρι­ση εξει­δι­κευ­μέ­νης πίστω­σης για συν­δρο­μή της ΠΒΑ, ως συν­διορ­γα­νω­τή στις εκδη­λώ­σεις της «Λευ­κής Νύκτας 2023» των Εμπο­ρι­κών Συλ­λό­γων Μυτι­λή­νης και Σάμου, στο πλαί­σιο της του­ρι­στι­κής προ­βο­λής των νησιών, ενέ­κρι­νε η περι­φε­ρεια­κή αρχή, με την ανο­χή του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνε­δρί­α­ση της οικο­νο­μι­κής επι­τρο­πής της Π.Β. Αιγαί­ου της 21ης Ιου­λί­ου 2023. Οι πιστώ­σεις αφο­ρούν στην Κυρια­κή 29-Ιού­λη (Σ\Κ) με το ποσό των 8.658€ καθώς και στις 10-Αυγ 12.870€.

Όπως τόνι­σε ο περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης Β. Αιγαί­ου Γιώρ­γος Αμπα­ζής και μέλος της επι­τρο­πής, η συμ­με­το­χή της Περι­φέ­ρειας Β.Α. «ως βασι­κού χορη­γού» στις Λευ­κές Νύκτες, επι­βε­βαιώ­νει την εκτί­μη­σή της ΛΑ.Σ ότι απο­τε­λεί γρα­νά­ζι προ­ώ­θη­σης των αντερ­γα­τι­κών πολι­τι­κών όλων των κυβερ­νή­σε­ων, που οδή­γη­σαν στον σημε­ρι­νό εργα­σια­κό μεσαί­ω­να (σπα­στά ωρά­ρια, μερι­κή απα­σχό­λη­ση στον κλά­δο, κατάρ­γη­ση της Κυρια­κά­τι­κης αργί­ας, μερο­κά­μα­τα πεί­νας και πλή­ρης εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία με απο­λύ­σεις κατά το δοκούν, προ­σλή­ψεις με συμ­βά­σεις κάθε είδους, κλπ) βάζο­ντας ουσια­στι­κά πλά­τη, στην κατα­στρα­τή­γη­ση του στα­θε­ρού ημε­ρή­σιου εργά­σι­μου χρό­νου, που τσα­κί­ζει τα δικαιώ­μα­τα των εμποροϋπαλλήλων.

Πρό­σθε­σε επί­σης, ότι η περι­φε­ρεια­κή Αρχή στη­ρί­ζει την του­ρι­στι­κή προ­βο­λή των νησιών του Β.Α. Αιγαί­ου πάνω σε παρα­μύ­θια, τα οποία «στο­λί­ζο­νται» με το σύνη­θες επι­χεί­ρη­μα περί «τόνω­σης της αγο­ράς», η οποία με τη σει­ρά της θα φέρει απο­δο­χές(!) και νέες θέσεις εργα­σί­ας για τους εργαζόμενους(!).

Έχει όμως απο­δει­χθεί περί­τρα­να εδώ και χρό­νια, πως αυτό που λεί­πει από τους κατα­να­λω­τές των νησιών μας, δεν είναι η «ψυχο­λο­γία» και ο χρό­νος για αγο­ρά, αλλά το εισό­δη­μα που δεν επαρ­κεί ούτε για την κάλυ­ψη των στοι­χειω­δών ανα­γκών, ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες αχα­λί­νω­του πλη­θω­ρι­σμού, με καθη­με­ρι­νές ανα­τι­μή­σεις σε είδη πρώ­της ανά­γκης και ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος , πανά­κρι­βα ακτο­πλοϊ­κά και αερο­πο­ρι­κά εισι­τή­ρια κλπ. Μια κατά­στα­ση δηλα­δή που οδη­γεί και τους κατοί­κους των νησιών μας σε ακραία φτώ­χεια, μεγα­λύ­τε­ρη πτώ­ση του τζί­ρου στα μικρο­μά­γα­ζα και νέα ανε­ξέ­λεγ­κτα χρέη .

Οι εργα­ζό­με­νοι στο εμπό­ριο, σε κοι­νή δρά­ση με τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους του κλά­δου μπο­ρούν και πρέ­πει να παλέ­ψουν να μην περά­σει η πλή­ρης διά­λυ­ση των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, το στα­θε­ρό ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας της αγοράς.

 Να διεκ­δι­κή­σουν το δικαί­ω­μά τους για δου­λειά με ανθρώ­πι­να ωρά­ρια και ελεύ­θε­ρο χρό­νο για ανά­παυ­ση, ψυχα­γω­γία, πολι­τι­σμό, αθλητισμό.

Στο στόχαστρο αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ο πραγματικός αντίπαλος: οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή βαρβαρότητα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που αναπτύσσονται στα  νησιά εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων που αδυνατούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας και βάζουν λουκέτα, οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές αλλά και οι παρατάξεις που προσθέτουν κρίκους στη μακριά αλυσίδα των αντεργατικών πολιτικών.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β. Αιγαί­ου θα βρί­σκε­ται πάντα στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να ενά­ντια σε αυτή την πολι­τι­κή που εξυ­πη­ρε­τεί και υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγά­λων  του κέρ­δους και θα επι­διώ­κει τη δια­μόρ­φω­ση της πλα­τιάς κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας όλων των εργα­ζο­μέ­νων για να γίνει ο λαός κυρί­αρ­χος του πλού­του που παρά­γει.

Μυτι­λή­νη 26/07/23
Το γρα­φείο τύπου της Λαϊ­κής Συσπείρωσης

💥   💥   💥   💥

Δε λείπουν στους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια
“Λευκές Νύχτες”,
αλλά μισθοί και εισοδήματα που δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά

Οι λεγό­με­νες “Λευ­κές Νύχτες” είναι μια ακό­μη παλιά “πονε­μέ­νη” ιστο­ρία, που έχει να κάνει με δρά­σεις _event τα λένε, με σπόν­σο­ρες συνή­θως τα Επαγ­γελ­μα­τι­κά Επι­με­λη­τή­ρια, τους _αν και όχι πάντα τοπι­κούς Εμπο­ρι­κούς Συλ­λό­γους κλπ. στη­ρί­ζο­ντας _υποτίθεται την “τοπι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα” παρα­τεί­νο­ντας το ωρά­ριο ως τις 11–12 …01 την νύχτα, εντός ενός δήθεν εορ­τα­στι­κού κλί­μα­τος για το οποίο μόνο οι αλυ­σί­δες και τα πολυ­κα­τα­στή­μα­τα είναι λογι­κό να χαίρονται.
’’Εvents’’ σαν αυτά απο­δε­δειγ­μέ­να δεν τονώ­νουν τις εισπρά­ξεις των μικρο­μά­γα­ζων, ενώ για τους εργα­ζο­μέ­νους μόνο αρνη­τι­κές συνέ­πειες έχει η επέ­κτα­ση του ωρα­ρί­ου τους έστω και για μια νύχτα- όπως και με τις Κυρια­κές αλλά αυτές οι ‘’μόδες’’ επε­κτεί­νο­νται. Να μην ξεχνά­με ότι ξεκί­νη­σαν με στό­χο την πλή­ρη απε­λευ­θέ­ρω­ση του ωρα­ρί­ου για να ευνοη­θούν οι αλυσίδες.

Με την ανερ­γία και την ακρί­βεια να έχει χτυ­πή­σει κόκ­κι­νο και τους μισθούς να έχουν πιά­σει πάτο, το πρό­βλη­μα για την τόνω­ση οποιασ­δή­πο­τε αγο­ράς στην χώρα μας δεν είναι η επέ­κτα­ση του ωρα­ρί­ου. Ιδιαί­τε­ρα στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες οι ανα­τι­μή­σεις σε είδη καθη­με­ρι­νής κατα­νά­λω­σης και ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος οδη­γούν σε ακραία φτώ­χεια τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών και μεγα­λύ­τε­ρη πτώ­ση του τζί­ρου στα μικρο­μά­γα­ζα, νέα ανε­ξέ­λεγ­κτα χρέη. Όσα δια­φη­μι­στι­κά και άλλα δρώ­με­να κι αν πραγ­μα­το­ποι­η­θούν, ούτε το πορ­το­φό­λι της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας γεμί­ζει ούτε το ταμείο στα μικρομάγαζα.

Εγγύ­η­ση για τις συν­θή­κες εργα­σί­ας και τις αμοι­βές \ μερο­κά­μα­τα δεν είναι οι γιορ­τές μιας νύχτας, αλλά η μαχη­τι­κή διεκ­δί­κη­ση για τα δικαιώ­μα­τα για μια ζωή που αξί­ζει και όχι δου­λειά λάστι­χο, συνε­χί­ζο­ντας τη μάχη ενά­ντια σε κάθε αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που απε­λευ­θε­ρώ­νει το ωρά­ριο και με

  • Νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της Κυρια­κά­τι­κης αργίας.
  • Κοι­νω­νι­κή Ασφάλιση.
  • Μόνι­μη και στα­θε­ρή δουλειά.
  • 5ήμε­ρο-7ωρο-35ω­ρο
  • Κανέ­νας κάτω από 825€ μισθό,
  • Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση με αυξή­σεις στους μισθούς και
  • Όχι στην εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δουλειάς
  • Στή­ρι­ξη του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος από την ακρίβεια.
  • Όχι στα ψίχου­λα κοροϊ­δία της κυβέρνησης.
  • Κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης και μόνι­μα μειω­μέ­νο συντε­λε­στή ΦΠΑ στα νησιά _αποσυνδεδεμένο από το προσφυγικό

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο