Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες — Υψηλές θερμοκρασίες

Βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται σε μεγά­λο μέρος της δυτι­κής, νότιας και ανα­το­λι­κής χώρας σήμε­ρα Τετάρ­τη, σύμ­φω­να με τα νεό­τε­ρα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του meteo.gr/Εθνικού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Αιτία για την αλλα­γή του και­ρού είναι η νοτιο­α­να­το­λι­κή κίνη­ση μιας δια­τα­ρα­χής στη μέση τρο­πό­σφαι­ρα από τη βορειο­δυ­τι­κή Ευρώ­πη προς την περιο­χή της Μεσο­γεί­ου και η ανά­πτυ­ξη επι­φα­νεια­κού χαμη­λού στην περιο­χή της κεντρι­κής Μεσογείου.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, σήμε­ρα ανα­μέ­νο­νται βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες στο Ιόνιο, στην Ήπει­ρο, στη δυτι­κή Στε­ρεά, στη νότια Πελο­πόν­νη­σο, στην Αττι­κή, στην Εύβοια, στις Κυκλά­δες, στη νότια Κρή­τη, στα Δωδε­κά­νη­σα, στα νησιά του ανα­το­λι­κού και βορεί­ου Αιγαί­ου και στη Θρά­κη. Επί­σης, πιθα­νώς ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες στα Δωδε­κά­νη­σα, στα νησιά του ανα­το­λι­κού και βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου και στο βόρειο Ιόνιο, όπου είναι πιθα­νό να συνο­δεύ­ο­νται από σημα­ντι­κά ύψη βρο­χής. Υπάρ­χει μικρή πιθα­νό­τη­τα για χαλα­ζο­πτώ­σεις μικρού μεγέ­θους σε τμή­μα­τα του Ιονί­ου και του Αιγαί­ου. Θα πνέ­ουν νότιοι-νοτιο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι στα πελά­γη με εντά­σεις 5–6 Μπο­φόρ και τοπι­κά στο ανα­το­λι­κό και νοτιο­α­να­το­λι­κό Αιγαίο έως 7 Μποφόρ.

Τέλος, θα υπάρ­ξει σημα­ντι­κή άνο­δος των ελά­χι­στων θερ­μο­κρα­σιών της τάξης των 5–7 βαθ­μών, λόγω της επι­κρά­τη­σης νότιων ανέ­μων και της μετα­φο­ράς θερ­μό­τε­ρων αερί­ων μαζών.

Οι βρο­χές και οι καται­γί­δες προς τις πρω­ι­νές ώρες της Πέμ­πτης είναι πιθα­νό να εντα­θούν πρό­σκαι­ρα σε τμή­μα­τα της Θράκης.

Σύμ­φω­να με την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση του επει­σο­δί­ου βρο­χό­πτω­σης (RPI), η οποία εφαρ­μό­ζε­ται από τη μονά­δα Meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, το επει­σό­διο βρο­χό­πτω­σης για αύριο κατα­τάσ­σε­ται στην Κατη­γο­ρία 3 (Σημα­ντι­κή).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις κατά τόπους αυξη­μέ­νες, με τοπι­κές βρο­χές και στην ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και τη Θρά­κη σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες (κυρί­ως στα θαλάσ­σια παρα­θα­λάσ­σια τμή­μα­τα). Από μεση­μέ­ρι τα φαι­νό­με­να στα ανα­το­λι­κά και στα νότια (κυρί­ως θαλάσ­σια — παρα­θα­λάσ­σια) τμή­μα­τα της Θρά­κης θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί ασθε­νείς και στα ανα­το­λι­κά από νότιες διευ­θύν­σεις 4 με 6 μπο­φόρ με εξα­σθέ­νη­ση από το βράδυ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 08 έως 19 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία θα είναι 3 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυρές.

Ανε­μοι: Από νότιες διευ­θύν­σεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπι­κά 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 14 έως 20 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στο εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου θα είναι 4 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις κατά τόπους αυξη­μέ­νες με σπο­ρα­δι­κές βρο­χές κατά δια­στή­μα­τα. Καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν κατά τόπους μέχρι το μεση­μέ­ρι, πρό­σκαι­ρα ισχυ­ρές στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Πελοπόννησο.

Τα φαι­νό­με­να από το από­γευ­μα βαθ­μιαία θα εξασθενήσουν.

Ανε­μοι: Από νότιες διευ­θύν­σεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 12 έως 22 βαθ­μούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις κατά τόπους αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, πρό­σκαι­ρα ισχυ­ρές μέχρι το μεση­μέ­ρι στη δυτι­κή Κρή­τη και τις Κυκλά­δες. Τα φαι­νό­με­να από το από­γευ­μα βαθ­μιαία θα εξασθενήσουν.

Ανε­μοι: Από νότιες διευ­θύν­σεις 4 με 6 μπο­φόρ με εξα­σθέ­νη­ση από το βράδυ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 17 έως 22 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη βόρεια Κρή­τη η μέγι­στη θα είναι 2 με 3 βαθ­μούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και καται­γί­δες κατά τόπους ισχυρές.

Ανε­μοι: Από νότιες διευ­θύν­σεις 4 με 6 μπο­φόρ και πρό­σκαι­ρα τις πρω­ι­νές ώρες στα νοτιο­α­να­το­λι­κά 6 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 17 έως 22 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Και­ρός: Νεφώ­σεις κατά τόπους αυξη­μέ­νες και από το από­γευ­μα τοπι­κές βρο­χές και πιθα­νώς το βρά­δυ μεμο­νω­μέ­νες καταιγίδες.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 10 έως 19 βαθ­μούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις κατά τόπους αυξη­μέ­νες με βρο­χές κατά δια­στή­μα­τα και μέχρι τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες στα ανα­το­λι­κά και νότια σπο­ρα­δι­κές καταιγίδες.

Ανε­μοι: Από νότιες διευ­θύν­σεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 12 έως 22 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές μέχρι τις μεσημ­βρι­νές ώρες.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 10 έως 18 βαθ­μούς Κελσίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο