Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εντός 24 ωρών» η κατάπαυση πυρός στη Γάζα — Συμφωνία Ισραήλ — Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων

Η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση ενέ­κρι­νε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα συμ­φω­νία η οποία προ­βλέ­πει την απε­λευ­θέ­ρω­ση 50 ομή­ρων της Χαμάς σε αντάλ­λαγ­μα για την απο­φυ­λά­κι­ση παλαι­στι­νί­ων κρα­του­μέ­νων σε ισραη­λι­νές φυλα­κές και την κήρυ­ξη κατά­παυ­σης του πυρός στη Λωρί­δα της Γάζας, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­σή της.

Το Κατάρ επιβεβαίωσε πως κλείστηκε συμφωνία Ισραήλ — Χαμάς

«Η κυβέρ­νη­ση ενέ­κρι­νε σε αδρές γραμ­μές (…) συμ­φω­νία με βάση την οποία του­λά­χι­στον 50 πρό­σω­πα που απή­χθη­σαν ‑γυναί­κες και παι­διά- θα απε­λευ­θε­ρω­θούν σε τέσ­σε­ρις ημέ­ρες, κατά τη διάρ­κεια των οποί­ων θα υπάρ­ξει παύ­ση των μαχών», ανα­φέ­ρει η ανακοίνωση.

Το Ισρα­ήλ θα «συνε­χί­σει τον πόλε­μο» ενα­ντί­ον της Χαμάς αφού τερ­μα­τι­στεί η κατά­παυ­ση του πυρός

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός θα «συνε­χί­σει τον πόλε­μο» ενα­ντί­ον του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος Χαμάς μετά την 4ήμερη κατά­παυ­ση του πυρός που συμ­φω­νή­θη­κε να κηρυ­χθεί στη Λωρί­δα της Γάζας, διε­μή­νυ­σε η κυβέρ­νη­ση του Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

«Η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση, ο ισραη­λι­νός στρα­τός και οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας θα συνε­χί­σουν τον πόλε­μο για να επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους όλοι οι όμη­ροι, να ολο­κλη­ρω­θεί η εξά­λει­ψη της Χαμάς και για να εγγυ­η­θού­με ότι δεν θα υπάρ­χει πλέ­ον απει­λή για το κρά­τος του Ισρα­ήλ από τη Γάζα», ανα­φέ­ρει από­σπα­σμα ανα­κοί­νω­σης της κυβέρ­νη­σης που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα μέσω X (του πρώ­ην Twitter) από τις υπη­ρε­σί­ες του ισραη­λι­νού πρωθυπουργού.

Η Χαμάς εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία με το Ισραήλ

Η Χαμάς εξέ­φρα­σε ικα­νο­ποί­η­ση σήμε­ρα για τη συμ­φω­νία να κηρυ­χθεί «ανθρω­πι­στι­κή εκε­χει­ρία» στη Λωρί­δα της Γάζας, που εγκρί­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση του Ισρα­ήλ και προ­βλέ­πει την ανταλ­λα­γή του­λά­χι­στον 50 ισραη­λι­νών και αλλο­δα­πών ομή­ρων που κρα­τού­νται στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα με παλαι­στί­νιους φυλα­κι­σμέ­νους, κυρί­ως γυναί­κες και παιδιά.

«Οι δια­τά­ξεις αυτής της συμ­φω­νί­ας καταρ­τί­στη­καν με βάση το όρα­μα της αντί­στα­σης και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά της να υπη­ρε­τή­σει τον λαό μας και να ενι­σχύ­σει την επι­μο­νή του ένα­ντι της επί­θε­σης», ανέ­φε­ρε το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνημα.

«Επι­βε­βαιώ­νου­με πως θα παρα­μεί­νου­με με το δάκτυ­λο στη σκαν­δά­λη και ότι τα τάγ­μα­τα των θριαμ­βευ­τών μας θα παρα­μεί­νουν σε επι­φυ­λα­κή», προειδοποίησε.

Δυνά­μει της συμ­φω­νί­ας, ανα­μέ­νε­ται να εισέλ­θουν εκα­το­ντά­δες φορ­τη­γά με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, ιατρι­κό υλι­κό και καύ­σι­μα σε όλα τα τμή­μα­τα της Λωρί­δας της Γάζας, πάντα κατά την ανα­κοί­νω­ση της Χαμάς.

Το Κατάρ επιβεβαίωσε πως κλείστηκε συμφωνία Ισραήλ — Χαμάς

Η διπλω­μα­τία του Κατάρ επι­βε­βαί­ω­σε τη σύνα­ψη συμ­φω­νί­ας για «ανθρω­πι­στι­κή παύ­ση» των εχθρο­πρα­ξιών στη Λωρί­δα της Γάζας και την ανταλ­λα­γή ισραη­λι­νών και αλλο­δα­πών ομή­ρων με παλαι­στί­νιους φυλα­κι­σμέ­νους που ανα­κοι­νώ­θη­κε νωρί­τε­ρα από την κυβέρ­νη­ση του Ισρα­ήλ και τη Χαμάς, σε πόλε­μο από την 7η Οκτωβρίου.

«Η έναρ­ξη της παύ­σης θα ανα­κοι­νω­θεί εντός των προ­σε­χών 24 ωρών και η διάρ­κειά της θα είναι τέσ­σε­ρις ημέ­ρες, με δυνα­τό­τη­τα παρά­τα­σης», διευ­κρί­νι­σε το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Κατάρ μέσω X (του πρώ­ην Twitter) ανα­φε­ρό­με­νο στη συμ­φω­νία που κλεί­στη­κε με μεσο­λά­βη­ση του εμι­ρά­του, της Αιγύ­πτου και των ΗΠΑ.

Δια­βε­βαί­ω­σε εξάλ­λου πως «ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που θα απε­λευ­θε­ρω­θούν θα αυξη­θεί σε μετα­γε­νέ­στε­ρα στά­δια της εφαρ­μο­γής της συμφωνίας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο