Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλλαγή του καιρού με λασποβροχές και τοπικές καταιγίδες — «Βουτιά» το θερμόμετρο

Αλλα­γή του και­ρού ανα­μέ­νε­ται στη χώρα μας σήμε­ρα και αύριο Παρα­σκευή, με βρο­χές και τοπι­κές καται­γί­δες σε αρκε­τές περιο­χές της χώρας, σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του meteo.gr/Εθνικού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Αιτία για αυτή την αλλα­γή του και­ρού θα είναι η ανα­το­λι­κή κίνη­ση μιας ατμο­σφαι­ρι­κής δια­τα­ρα­χής στη μέση τρο­πό­σφαι­ρα από την κεντρι­κή Μεσό­γειο προς τη νότια Ελλάδα.

Κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό του και­ρού κατά τη διάρ­κεια αυτού του διη­μέ­ρου θα είναι οι βρο­χές και οι τοπι­κές καται­γί­δες στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας, οι οποί­ες κατά τη διάρ­κεια της Παρα­σκευ­ής στα βόρεια τμή­μα­τα της Κρή­της είναι πιθα­νό να είναι κατά τόπους ισχυρές.

Επί­σης, η πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας έως 8–9 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και η μετα­φο­ρά σαχα­ρια­νής σκό­νης κυρί­ως στη μέση τρο­πό­σφαι­ρα, η οποία σε συν­δυα­σμό με τις βρο­χο­πτώ­σεις θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα να σημειω­θούν λασπο­βρο­χές σε πολ­λές περιοχές.

Σημειώ­νε­ται πάντως ότι οι συγκε­ντρώ­σεις σαχα­ρια­νής σκό­νης κοντά στην επι­φά­νεια δεν θα είναι υψη­λές. Τέλος, η ενί­σχυ­ση των ανέ­μων στο Αιγαίο με εντά­σεις έως 6–7 Μπο­φόρ και η πιθα­νό­τη­τα για χαλα­ζο­πτώ­σεις στο νότιο Αιγαίο.

Αναλυτική πρόβλεψη της ΕΜΥ

Μετα­βο­λή του και­ρού στη χώρα με βρο­χές και καται­γί­δες στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές. Τα φαι­νό­με­να τη νύχτα προς την Παρα­σκευή θα εντα­θούν στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία, τις Σπο­ρά­δες, την ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία, τη βόρεια Εύβοια και τη βορειο­α­να­το­λι­κή Στερεά.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και καται­γί­δες αρχι­κά στα δυτι­κά και βαθ­μιαία στην υπό­λοι­πη χώρα.

Οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συν­θή­κες ευνο­ούν τη μετα­φο­ρά Αφρι­κα­νι­κής σκό­νης κυρί­ως στα νότια.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 3 με 5 μπο­φόρ. Το βρά­δυ στο βόρειο Αιγαίο θα επι­κρα­τή­σουν βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι έως 6 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει πτώ­ση ως προς τις μέγι­στες τιμές και θα φτά­σει τους 22 με 24 βαθ­μούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Αραιές νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα πυκνώ­σουν και θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και καται­γί­δες αρχι­κά στη δυτι­κή Μακε­δο­νία, από το μεση­μέ­ρι στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία και από νωρίς το από­γευ­μα στην ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και Θρά­κη. Το βρά­δυ τα φαι­νό­με­να θα εξα­σθε­νή­σουν σε όλες τις περιο­χές πλην της κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, όπου τη νύχτα θα ενταθούν.

Ανε­μοι: Ανα­το­λι­κοί βορειο­α­να­το­λι­κοί 3 με 5 και το βρά­δυ στα ανα­το­λι­κά τοπι­κά 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 11 έως 24 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία θα είναι 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες αρχι­κά στο Ιόνιο, την Ήπει­ρο και τη δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο και από τις μεσημ­βρι­νές ώρες και στη δυτι­κή Στε­ρεά. Το βρά­δυ τα φαι­νό­με­να θα εξα­σθε­νή­σουν και θα περιο­ρι­στούν στα νότια τμή­μα­τα του Ιονί­ου και της Πελοποννήσου.

Ανε­μοι: Από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 13 έως 23 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στο εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα αυξη­θούν και θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές αρχι­κά στην Πελο­πόν­νη­σο και βαθ­μιαία στις υπό­λοι­πες περιο­χές, ενώ από το μεση­μέ­ρι θα εκδη­λώ­νο­νται και μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες. Τη νύχτα τα φαι­νό­με­να στη βόρεια Εύβοια και την βορειο­α­να­το­λι­κή Στε­ρεά θα ενταθούν.

Ανε­μοι: Από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 3 με 4 μπο­φόρ και το βρά­δυ βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 11 έως 23 Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες κυρί­ως στην Κρή­τη μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Ανε­μοι: Ανα­το­λι­κοί νοτιο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 και από το βρά­δυ βορειο­α­να­το­λι­κοί ενι­σχυό­με­νοι κατά τη διάρ­κεια της νύχτας.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 14 έως 23 βαθ­μούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με λίγες τοπι­κές βρο­χές, αλλά το βρά­δυ στην περιο­χή της Λήμνου θα εκδη­λω­θούν και καταιγίδες.

Ανε­μοι: Νοτιο­α­να­το­λι­κοί 3 με 4 μπο­φόρ και στα βόρεια ανα­το­λι­κοί βορειο­α­να­το­λι­κοί 5 και τη νύχτα 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 14 έως 24 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Και­ρός: Νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα αυξη­θούν και από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες θα εκδη­λώ­νο­νται βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Πρό­σκαι­ρη εξα­σθέ­νη­ση των φαι­νο­μέ­νων ανα­μέ­νε­ται το από­γευ­μα, ωστό­σο κατά τη διάρ­κεια της νύχτας τα φαι­νό­με­να θα ενταθούν.

Ανε­μοι: Από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις 3 με 4, στα ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα τοπι­κά 5 και τη νύχτα στις Σπο­ρά­δες βορειο­α­να­το­λι­κοί 6 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 12 έως 24 Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις και μετά το μεση­μέ­ρι τοπι­κές βρο­χές και πιθα­νώς μεμο­νω­μέ­νες καταιγίδες.

Ανε­μοι: Ανα­το­λι­κοί νοτιο­α­να­το­λι­κοί 2 με 4 μπο­φόρ και το βρά­δυ βορειο­α­να­το­λι­κοί ενι­σχυό­με­νοι κατά τη διάρ­κεια της νύχτας.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 14 έως 22 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Αραιές νεφώ­σεις που γρή­γο­ρα θα πυκνώ­σουν και θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και από το μεση­μέ­ρι σπο­ρα­δι­κές καταιγίδες.

Ανε­μοι: Μετα­βλη­τοί 2 με 4 μπο­φόρ και το βρά­δυ βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 13 έως 23 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-05-2024

Αρχι­κά στην κεντρι­κή-ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία, τη Θρά­κη, τη Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, την Εύβοια, τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, την ανα­το­λι­κή και νότια Πελο­πόν­νη­σο, τις Κυκλά­δες, την Κρή­τη και από το μεση­μέ­ρι στα Δωδε­κά­νη­σα προ­βλέ­πο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να είναι πιθα­νό κατά τόπους στη Θεσ­σα­λία, την κεντρι­κή Μακε­δο­νία, τις Σπο­ρά­δες, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, την Εύβοια και την Κρή­τη να είναι πρό­σκαι­ρα ισχυρά.

Στην υπό­λοι­πη χώρα άστα­τος και­ρός με παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις, τοπι­κές βρο­χές και μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες στα ηπει­ρω­τι­κά κυρί­ως τις μεσημ­βρι­νές και απο­γευ­μα­τι­νές ώρες.

Το βρά­δυ τα φαι­νό­με­να θα εξα­σθε­νή­σουν και θα περιο­ρι­στούν στη βορειο­δυ­τι­κή χώρα, στην Κρή­τη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί στα δυτι­κά 4 με 5, στα ανα­το­λι­κά 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο πιθα­νώς πρό­σκαι­ρα έως 8 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει πτώ­ση στα ανα­το­λι­κά. Θα φτά­σει στα ηπει­ρω­τι­κά τους 19 με 22 βαθ­μούς και στη νησιω­τι­κή χώρα τους 20 με 23 βαθ­μούς Κελσίου.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο