Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Ζήτω η 9η Μάη, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών!

«Η Πανελ­λή­νια Ένω­ση Αγω­νι­στών Εθνι­κής Αντί­στα­σης και Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας τιμά τη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των Λαών και τους αγω­νι­στές που θυσιά­στη­καν, όσους συμ­με­τεί­χαν στον αντι­φα­σι­στι­κό αγώ­να, τους μαχη­τές του Κόκ­κι­νου Στρα­τού της ΕΣΣΔ και των άλλων κατε­χό­με­νων χωρών. Τιμά τον λαϊ­κό, απε­λευ­θε­ρω­τι­κό, ταξι­κό αγώ­να του λαού μας, με το ΕΑΜ — ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, για την απαλ­λα­γή του από τον ζυγό του φασί­στα κατα­κτη­τή και από τον ζυγό του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, για να πάρει ό ίδιος ο λαός την τύχη του στα δικά του χέρια», τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­ση της η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ.

Και ανα­φέ­ρει ανά­με­σα σε άλλα: «Ο ελλη­νι­κός λαός την περί­ο­δο του απε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να κατά της Κατο­χής έδω­σε πάνω από 500.000 θύμα­τα. Η Ελλά­δα ήταν μία από τις χώρες με τα περισ­σό­τε­ρα σε ανα­λο­γία με τον πλη­θυ­σμό της χώρας θύμα­τα του αντι­φα­σι­στι­κού απε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να. Ο λαός μας, συσπει­ρω­μέ­νος στο ΕΑΜ — ΕΛΑΣ, μεγα­λούρ­γη­σε με τον αγώ­να του κατά των φασι­στών κατα­κτη­τών και των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους, για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της πατρί­δας. Οργα­νω­τής, ψυχή και ραχο­κο­κα­λιά της Αντί­στα­σης του ελλη­νι­κού λαού ήταν το τιμη­μέ­νο ΚΚΕ. Είναι η δική του συμ­βο­λή στην Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη».

Υπο­γραμ­μί­ζει δε πως «ο ηρω­ι­κός απε­λευ­θε­ρω­τι­κός αγώ­νας του λαού μας, όπως και των άλλων λαών, επι­βε­βαί­ω­σε ότι η δύνα­μη του λαού που βγαί­νει μπρο­στά, οργα­νω­μέ­νος και απο­φα­σι­σμέ­νος, είναι ανίκητη».

Επι­ση­μαί­νει ακό­μα ότι «η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, οι κυβερ­νή­σεις, επι­διώ­κουν την ανα­θε­ώ­ρη­ση, την πλα­στο­γρά­φη­ση της Ιστο­ρί­ας του Β’ ΠΠ. Για­τί το πιο σημα­ντι­κό απο­τέ­λε­σμα της Νίκης των Λαών ήταν η εγκα­θί­δρυ­ση της εργα­τι­κής εξου­σί­ας σε σει­ρά χωρών της Ευρώ­πης και της Ασί­ας και η σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση. Για­τί στό­χο έχουν τη συκο­φά­ντη­ση του ηρω­ι­κού λαϊ­κού απε­λευ­θε­ρω­τι­κού αγώ­να, την υπο­βάθ­μι­ση της τερά­στιας προ­σφο­ράς της ΕΣΣΔ και των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των, ώστε να αλλοιώ­σουν τα διδάγ­μα­τα που προ­κύ­πτουν από την πάλη των λαών, που είχε ως απο­τέ­λε­σμα τη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη».

Ανα­φέ­ρε­ται στις «αξί­ες» του συστή­μα­τος της βαρ­βα­ρό­τη­τας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των κυβερ­νή­σε­ων και όλων των αστι­κών κομ­μά­των, οι οποί­ες είναι «τα υπερ­κέρ­δη των μονο­πω­λια­κών ομί­λων και η γεω­στρα­τη­γι­κή ισχύς, που για να τα εξα­σφα­λί­σουν δεν διστά­ζουν να δολο­φο­νούν λαούς», και στέ­κε­ται στους πολέ­μους σε Μέση Ανα­το­λή και Ουκρα­νία τονί­ζο­ντας ότι «αγω­νι­ζό­μα­στε για την απε­μπλο­κή της χώρας από τους πολέ­μους, να κλεί­σουν οι βάσεις του θανά­του, να γυρί­σουν πίσω όλες οι στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις που δρουν εκτός συνόρων».

Η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ καλεί στις ευρω­ε­κλο­γές «η λαϊ­κή ψήφος να κατα­δι­κά­σει την ΕΕ, τα ευρω­α­τλα­ντι­κά κόμ­μα­τα (…) με την εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ».

Τέλος, θίγει και το ζήτη­μα των γερ­μα­νι­κών απο­ζη­μιώ­σε­ων, ανα­φέ­ρο­ντας πως «η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ μαζί με το ΚΚΕ παλεύ­ουν για την πλη­ρω­μή των ανα­γνω­ρι­σμέ­νων από διε­θνείς Συν­θή­κες γερ­μα­νι­κών απο­ζη­μιώ­σε­ων — επα­νορ­θώ­σε­ων, που είναι χρή­μα­τα του λαού μας. Οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά δεν τις διεκ­δι­κούν. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα κάνουν πλά­τες στο γερ­μα­νι­κό κρά­τος να μην πλη­ρώ­σει, για­τί προ­κρί­νουν τις συμ­μα­χι­κές σχέ­σεις των αστι­κών τάξε­ων Ελλά­δας — Γερ­μα­νί­ας, στο πλαί­σιο της συμ­με­το­χής τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Πολύμορφες εκδηλώσεις

Εκδη­λώ­σεις για τα 79 χρό­νια από την 9η Μάη 1945, ημέ­ρα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, διορ­γα­νώ­νουν τις επό­με­νες ημέ­ρες Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και Παραρ­τή­μα­τα της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας.

Συγκε­κρι­μέ­να _έχουν ανα­κοι­νω­θεί μέχρι στιγμής:

Πέμπτη 9 Μάη

-  Στις 11 π.μ. θα γίνει κατά­θε­ση στε­φά­νων στο μνη­μείο του Σοβιε­τι­κού Στρα­τιώ­τη (πάρ­κο Φιλα­ρέ­του και Μυκη­νών, Ανδρέα Συγ­γρού 310) στην Καλ­λι­θέα από την ΤΕ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ και από το ΤΣ Νότιου Τομέα της ΚΝΕ. Επί­σης από την Κεντρι­κή Διοί­κη­ση της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ. Στις 11.30 π.μ. θα κατα­θέ­σει στε­φά­νι και ο Σύλ­λο­γος «Εμείς που σπου­δά­σα­με στο Σοσια­λι­σμό».

- Στην Πάτρα, στις 7 μ.μ., κατά­θε­ση στε­φά­νων στην πλα­τεία Υψη­λών Αλω­νί­ων της Πάτρας από τις Οργα­νώ­σεις Αχα­ΐ­ας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο μνη­μείο των 11 ΕΑΜι­τών — κομ­μου­νι­στών που απαγ­χο­νί­στη­καν στις 9 Μάη του 1944 (ένα μήνα μετά τον απαγ­χο­νι­σμό ακό­μα 2 συνα­γω­νι­στών τους) από τους ναζί κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους.

- Η Τομε­α­κη Επι­τρο­πή Λάρι­σας του ΚΚΕ και το παράρ­τη­μα Λάρι­σας της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ διορ­γα­νώ­νουν εκδή­λω­ση στις 11 π.μ. στο χώρο του μνη­μεί­ου — μου­σεί­ου που βρί­σκε­ται στο πάρ­κο του Αλκαζάρ.

- Οι Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις Αλε­ξαν­δρού­πο­λης του ΚΚΕ και το Παράρ­τη­μα Αλε­ξαν­δρού­πο­λης της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ διορ­γα­νώ­νουν εκδή­λω­ση — κατά­θε­ση στε­φά­νων στο μνη­μείο για τους 65 εκτε­λε­σμέ­νους αγω­νι­στές από το Έκτα­κτο Στρα­το­δι­κείο Αλε­ξαν­δρού­πο­λης την περί­ο­δο 1946–49, στα παλιά νεκρο­τα­φεία Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, στις 6 μ.μ.. Εκεί θα μιλή­σει ο Σιδέ­ρης Μιχαη­λί­δης, μέλος του Γρα­φεί­ου Περιο­χής ΑΜΘ του ΚΚΕ.

- Το Παράρ­τη­μα Αιγια­λεί­ας της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει εκδή­λω­ση στις 7.30 μ.μ. στην πλα­τεία Λαύρας.

- Στις 6 μ.μ. στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στο Πάρ­κο Νικό­πο­λης. Θα μιλή­σει ο Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Ασπρο­πύρ­γου του ΚΚΕ καλεί στην πλα­τεία Γενο­κτο­νί­ας στην Γκο­ρυ­τσά Ασπρο­πύρ­γου. Θα μιλή­σει ο Χρή­στος Τσο­κά­νης, βου­λευ­τής του Κόμματος.

- Η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Ενερ­γεια­κού Κέντρου του ΚΚΕ και το Παράρ­τη­μα Πτο­λε­μα­ΐ­δας της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ διορ­γα­νώ­νουν εκδή­λω­ση — κατά­θε­ση στε­φά­νων, στις 7 μ.μ., στο μνη­μείο Εθνι­κής Αντί­στα­σης στο χώρο της λαϊ­κής αγο­ράς Πτολεμαΐδας.

- Το Παράρ­τη­μα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγ­μα­το­ποιεί συμ­βο­λι­κή εκδή­λω­ση τιμής και μνή­μης στο μνη­μείο Εθνι­κής Αντί­στα­σης στο νότιο λιμε­νο­βρα­χί­ο­να στις 11.15 π.μ.

- Εκδή­λω­ση τιμής και μνή­μης για τη μεγά­λη αντι­φα­σι­στι­κή νίκη των λαών, θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν σήμε­ρα, ανή­με­ρα της συμπλή­ρω­σης των 79 της χρό­νων, η ΤΕ Ηλεί­ας του ΚΚΕ και το παράρ­τη­μα της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ στο νομό, στις 7 μ.μ., στο Μνη­μείο της Εθνι­κής Αντί­στα­σης στον Πύρ­γο. 

- Η ΚΟ Μαρ­κο­πού­λου του ΚΚΕ και το Παράρ­τη­μα Κορω­πί­ου — Μαρ­κο­πού­λου της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ στις 11:30 π.μ., στο Μαρ­κό­που­λο (πλ. Εθν. Αντί­στα­σης) τιμούν τη μέρα της μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, τιμούν τα θύμα­τα του φασι­σμού σ’ όλο τον κόσμο, τιμούν τον αγώ­να του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ενά­ντια στους κατα­κτη­τές της χώρας, τιμούν ιδιαί­τε­ρα τον αγώ­να του Σοβιε­τι­κού λαού και του Κόκ­κι­νου Στρα­τού που τσά­κι­σε το ναζι­στι­κό τέρας.

- Στις 9.30 π.μ., η ΤΕ Χανί­ων του ΚΚΕ και το Παράρ­τη­μα Χανί­ων της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν κατά­θε­ση στε­φά­νων στο μνη­μείο των 33 Σοβιε­τι­κών Στρα­τιω­τών που έπε­σαν στην Κρή­τη την περί­ο­δο 1941 — 1945, στον Άγιο Λουκά.

- Στις 10 π.μ., στο Ηρά­κλειο της Κρή­της οι Οργα­νώ­σεις ΚΚΕ — ΚΝΕ και το παράρ­τη­μα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ θα κατα­θέ­σουν στε­φά­νια στο μνη­μείο στη στοά Μακάσι.

- Η ΤΕ Κεφα­λο­νιάς και Ιθά­κης του ΚΚΕ και το παράρ­τη­μα Κεφα­λο­νιάς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, τιμώ­ντας την 9η Μάη, ημέ­ρα Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, θα κατα­θέ­σουν στε­φά­νια στο κενο­τά­φιο των εκτε­λε­σμέ­νων στο νεκρο­τα­φείο του Δρα­πά­νου, στις 6.30 μ.μ.

- Η ΤΕ Λακω­νί­ας του ΚΚΕ, το Τομε­α­κό Συμ­βού­λιο Λακω­νί­ας της ΚΝΕ και το Παράρ­τη­μα Λακω­νί­ας της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ διορ­γα­νώ­νουν εκδή­λω­ση στις 7.30 μ.μ στο πάρ­κο του ΟΤΕ.

- Η Τομε­α­κή Οργά­νω­ση Λευ­κά­δας του ΚΚΕ, τιμώ­ντας την 9η Μάη, Μέρα της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει κατά­θε­ση στε­φά­νου στο μνη­μείο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ στην Εγκλου­βή, στις 19:00.

Σάββατο 11 Μάη

- Στις 7 μ.μ. οι Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Ν. Φιλα­δέλ­φεια και η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ καλούν στην πλα­τεία Πατριάρ­χου στη Νέα Φιλα­δέλ­φεια. Θα μιλή­σει η Τού­λα Μητσέα, πρό­ε­δρος της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ.

- Στις 8.30 μ.μ. η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ και το παράρ­τη­μα Διδυ­μο­τεί­χου – Ορε­στιά­δας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διορ­γα­νώ­νουν εκδή­λω­ση στο Ελλη­νο­χώ­ρι (στην ταβέρ­να του ΚΟΥΚΟΥ). Θα μιλή­σει ο Διο­νύ­σης Κλά­δης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠ Ανατ. Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης και θα χαι­ρε­τή­σει ο Στα­μά­της Γκα­τζί­δης, πρό­ε­δρος του Παραρ­τή­μα­τος Διδυ­μο­τεί­χου ‑Ορε­στιά­δας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Κυριακή 12 Μάη

- Στις 10.30 π.μ., το Παράρ­τη­μα Περι­στε­ρί­ου της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ διορ­γα­νώ­νει εκδή­λω­ση στο αμφι­θέ­α­τρο του δημαρ­χεί­ου. Θα μιλή­σει η Τού­λα Μητσέα, πρό­ε­δρος της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, θα χαι­ρε­τή­σει ο Απο­στό­λης Φρά­γκος, μέλος της ΤΕ της ΤΟ Περιστερίου/ΝΔ Συνοι­κιών του ΚΚΕ ενώ θα ακο­λου­θή­σει προ­βο­λή ταινίας-ντοκυμαντέρ.

Δευτέρα 13 Μάη

- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Καλ­λι­θέ­ας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ καλούν στην πλα­τεία Δαβά­κη. Θα μιλή­σουν ο Θοδω­ρής Κωτσα­ντής, Γραμ­μα­τέ­ας του ΚΣ της ΚΝΕ, υπο­ψή­φιος ευρω­βου­λευ­τής και η Ρού­λα Ελευ­θε­ριά­δου, στέ­λε­χος του ΚΚΕ, πρό­ε­δρος του Καλ­λι­τε­χνι­κού Οργα­νι­σμού Ποντί­ων Αθή­νας και μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Ασπρων Χωμά­των — Ρέντη του ΚΚΕ καλεί στην πλα­τεία Παλαιού Βυρ­σο­δε­ψεί­ου. Θα μιλή­σει η Κλειώ Χρι­στο­πού­λου, υπο­ψή­φια ευρω­βου­λευ­τής, μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο