Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλυσίδα «Starbucks»: Σέρνει στα δικαστήρια εργαζόμενους επειδή εξέφρασαν αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη!

Ο αμε­ρι­κα­νι­κός κολοσ­σός της εστί­α­σης «Starbucks» σέρ­νει στα δικα­στή­ρια το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων της εται­ρεί­ας επει­δή υπο­στή­ρι­ξε τον αγώ­να των Παλαι­στι­νί­ων γρά­φο­ντας σε ανάρ­τη­ση «Αλλη­λεγ­γύη προς την Παλαι­στί­νη». Η ανάρ­τη­ση δημο­σί­ευε τη φωτο­γρα­φία μιας μπουλ­ντό­ζας η οποία γκρε­μί­ζει το ισραη­λι­νό τεί­χος που περι­βάλ­λει τη Γάζα.

Η διοί­κη­ση της «Starbucks» κατα­δί­κα­σε αμέ­σως αυτήν την ανάρ­τη­ση και δια­φο­ρο­ποί­η­σε τη θέση της από το συν­δι­κά­το Starbucks Workers United. Αρχι­κά η εργο­δο­σία κατα­δί­κα­σε «απε­ρί­φρα­στα τις πρά­ξεις τρο­μο­κρα­τί­ας, μίσους και βίας» και ξεκα­θά­ρι­σε ότι «δια­φω­νεί με τις δηλώ­σεις και τις από­ψεις που εκφρά­ζο­νται από το Workers United και τα μέλη του». Το σωμα­τείο Starbucks Workers United έχει πάνω από 9.000 μέλη που εργά­ζο­νται σε 360 κατα­στή­μα­τα της αλυ­σί­δας καφέ σε όλη τη χώρα.

«Τα λόγια και οι πρά­ξεις του Workers United ανή­κουν σε αυτούς και μόνο σε αυτούς», ανέ­φε­ρε η εται­ρεία, προ­σθέ­το­ντας ότι το Starbucks Workers United (SWU) και το διε­θνές συν­δι­κά­το Service Employees International Union (SEIU), που το επο­πτεύ­ει, «δεν αντι­προ­σω­πεύ­ουν τις από­ψεις, τις θέσεις ή τις πεποι­θή­σεις της εται­ρεί­ας». Η «Starbucks» είχε μάλι­στα απει­λή­σει με προ­σφυ­γή και διεκ­δί­κη­ση χρη­μα­τι­κών απο­ζη­μιώ­σε­ων χωρίς περιο­ρι­σμό από το σωματείο.

Τώρα ο όμι­λος υλο­ποιεί την απει­λή, σέρ­νο­ντας το σωμα­τείο στα δικα­στή­ρια, επι­κα­λού­με­νος τη ζημιά που προ­κά­λε­σε με την ανάρ­τη­σή του στο εμπο­ρι­κό της σήμα και τη …φήμη της. Ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η χρή­ση του ονό­μα­τος «Starbucks» από το σωμα­τείο προ­κα­λεί σύγ­χυ­ση στους πελά­τες της, καθώς και ότι ορι­σμέ­νοι πελά­τες εκφρά­ζουν την οργή τους στους υπαλ­λή­λους για την ανάρ­τη­ση του συνδικάτου.

Σε εσω­τε­ρι­κό σημεί­ω­μα η εκτε­λε­στι­κή αντι­πρό­ε­δρος της εται­ρεί­ας — το οποίο έφε­ρε στη δημο­σιό­τη­τα η σελί­δα «The Intercept» — προει­δο­ποιεί ότι οι ενέρ­γειες του Workers United ενδέ­χε­ται «να θέσουν σε κίν­δυ­νο τους συνερ­γά­τες από όλα τα κατα­στή­μα­τα, είτε έχουν σωμα­τείο εργα­ζο­μέ­νων είτε όχι».

Συνο­λι­κό­τε­ρα, η εργο­δο­σία έχει ζητή­σει από το σωμα­τείο να στα­μα­τή­σει τη χρή­ση της επω­νυ­μί­ας και του λογό­τυ­που της εται­ρεί­ας και να προ­βεί σε διόρ­θω­ση, αίτη­μα το οποίο απορ­ρί­φθη­κε από τους εργα­ζό­με­νους. Διε­μή­νυ­σε έτσι ότι η «Starbucks» θα υπο­βά­λει προ­σφυ­γή κατά του σωμα­τεί­ου σε ομο­σπον­δια­κό δικαστήριο.

Εξάλ­λου, για να δημιουρ­γη­θεί το συν­δι­κά­το οι εργα­ζό­με­νοι πέρα­σαν «διά πυρός και σιδή­ρου», με τον όμι­λο να πολε­μά­ει την προ­σπά­θεια συν­δι­κα­λι­στι­κής οργάνωσης.

Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο