Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όσα ψέματα και να πουν… Αγανάκτηση για τον ρόλο «δημοσιογράφων» και ΜΜΕ που ξεπλένουν Ισραήλ — ΗΠΑ — ΝΑΤΟ

Πώς δικαιο­λο­γεί το κρά­τος του Ισρα­ήλ το νέο κύμα σφα­γής του παλαι­στι­νια­κού λαού; Πώς δικαιο­λο­γή­θη­κε η κυνι­κή στή­ρι­ξη στο μακε­λειό, στην «αυτο­ά­μυ­να με κάθε τρό­πο», όπως λέγε­ται προ­κλη­τι­κά από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τα θλι­βε­ρά φερέ­φω­νά της στα ΜΜΕ; Τι επι­κα­λού­νται οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που στο όνο­μα μιας τάχα «αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας» ανα­πα­ρά­γουν τη λογι­κή των «ίσων απο­στά­σε­ων», ξεπλέ­νο­ντας πρα­κτι­κά το έγκλημα;

Ολα τα παρα­πά­νω έχουν μια κοι­νή αφε­τη­ρία, που κατά τ’ άλλα «φιλε­λεύ­θε­ροι» και «προ­ο­δευ­τι­κοί» ξορ­κί­ζουν με κάθε ευκαι­ρία: Τα fake news που δια­κι­νεί ο ισραη­λι­νός στρατός.

* * *

Η μέθο­δός τους απο­τε­λεί πρό­κλη­ση: Πριν προ­λά­βει ακό­μα να κάνει tweet το ισραη­λι­νό υπουρ­γείο Αμυ­νας, αμέ­σως στην Ελλά­δα γίνε­ται «γεγο­νός». Αμέ­σως «σημαί­νει συνα­γερ­μός», με έκτα­κτα δελ­τία, με ανα­κοι­νώ­σεις υπουρ­γών, με ανα­με­τα­δό­σεις, με στη­μέ­να ρεπορ­τάζ, με «δηλώ­σεις» που η μόνη τους «αλή­θεια» είναι ότι προ­έρ­χο­νται από το «πεδίο». Το μόνο τους «τεκ­μή­ριο» είναι ότι το λένε το κρά­τος και οι υπη­ρε­σί­ες του Ισρα­ήλ, που σε και­ρό πολέ­μου ελέγ­χουν από­λυ­τα ή/και κατα­σκευά­ζουν την ενη­μέ­ρω­ση και την πληροφορία.

Στο πλαί­σιο αυτό, «ειδή­σεις» της ισραη­λι­νής κατο­χι­κής προ­πα­γάν­δας σκά­νε σαν πυρο­τε­χνή­μα­τα και σέρ­νο­νται για τρεις — τέσ­σε­ρις μέρες, μπας και εξα­σφα­λι­στεί έστω η παθη­τι­κή ανο­χή για το αιμα­το­κύ­λι­σμα στη Γάζα. Μετά αρχί­ζουν κάτι ντρο­πα­λές «επα­νορ­θώ­σεις».

1ο παρά­δειγ­μα: Οσο σφο­δρά μπή­καν σε κάθε σπι­τι­κό οι απο­τρό­παιες «ειδή­σεις» π.χ. για τα απο­κε­φα­λι­σμέ­να μωρά, άλλο τόσο «πνί­γη­κε» η είδη­ση ότι η Ισραη­λι­νή δημο­σιο­γρά­φος που το μετέ­δω­σε πρώ­τη παρα­δέ­χτη­κε πως δεν τα είδε ποτέ, αλλά άκου­σε να το λέει …κάπου, κάπως, ένας Ισραη­λι­νός στρατιώτης.

2ο παρά­δειγ­μα: Οσο «θόρυ­βο» έκα­ναν τα κυβερ­νη­τι­κά παπα­γα­λά­κια για τους «πάνω από 300 σφα­για­σμέ­νους στο πάρ­τι», άλλο τόσο πνί­γη­κε η είδη­ση ότι το σοκα­ρι­στι­κό αυτό νού­με­ρο προ­έ­κυ­ψε από αριθ­μη­τι­κούς υπο­λο­γι­σμούς Ισραη­λι­νών δημο­σιο­γρά­φων, που έβλε­παν οχή­μα­τα να κινού­νται προς την περιο­χή για να παρα­λά­βουν θύμα­τα. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει αν και πόσα θύμα­τα υπήρ­ξαν, ούτε αν ήταν Ισραη­λι­νοί πολί­τες, Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες ή Παλαιστίνιοι.

3ο παρά­δειγ­μα: Αντα­πο­κρι­τές από ελλη­νι­κά ΜΜΕ που βρί­σκο­νται στο Ισρα­ήλ για «ρεπορ­τάζ» λένε on camera ότι «καθο­δη­γού­νται» για το πού θα πάνε και τι θα δουν από το Γρα­φείο Τύπου του ισραη­λι­νού υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας. Αλλοι χασκο­γε­λά­νε, μετα­φέ­ρο­ντας εικό­να από το πυρο­βο­λι­κό του Ισρα­ήλ που στρα­το­πε­δεύ­ει πέριξ της Γάζας, έτοι­μο να εισβά­λει. Οι ίδιοι ανα­λαμ­βά­νουν (προ­φα­νώς με άνω­θεν οδη­γί­ες από τα γρα­φεία Τύπου) να ανα­με­τα­δώ­σουν «ντο­κου­μέ­ντα» για «γεγο­νό­τα» που έγι­ναν την πρώ­τη μέρα της πολε­μι­κής κλι­μά­κω­σης, δηλα­δή μετά από σχε­δόν δυο βδο­μά­δες! Με αυτά λοι­πόν «τεκ­μη­ριώ­νουν» τη βαρ­βα­ρό­τη­τα των Παλαι­στι­νί­ων (!), σε ένα ακό­μα μνη­μείο παραπληροφόρησης.

* * *

Ακό­μα χει­ρό­τε­ρη είναι η χυδαιό­τη­τα που στή­θη­κε με τον βομ­βαρ­δι­σμό του νοσο­κο­μεί­ου στη Γάζα, με θύμα­τα εκα­το­ντά­δες Παλαι­στί­νιους. Εδώ, ο τρό­πος που μετα­δό­θη­καν τα «γεγο­νό­τα» από τα μεγα­λύ­τε­ρα ΜΜΕ στην Ελλά­δα εκθέ­τει ανε­πα­νόρ­θω­τα τόσο την κυβέρ­νη­ση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέσα προ­πα­γάν­δας του Ισρα­ήλ ανε­βο­κα­τέ­βα­ζαν αναρ­τή­σεις και βίντεο, στην αρχή ομο­λο­γώ­ντας το έγκλη­μα και μετά αφή­νο­ντας αιχ­μές ότι το έκα­ναν οι ίδιοι οι Παλαι­στί­νιοι. Οσο περ­νού­σε η ώρα, άρχι­σαν να «ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται» όλα τα επι­τε­λεία στο Τελ Αβίβ, ώστε να φορ­τω­θεί το έγκλη­μα στα ίδια τα θύμα­τα, οπό­τε και στην Ελλά­δα ξεκι­νού­σε το μπα­ράζ «απο­κα­λύ­ψε­ων».

Τα ελλη­νι­κά ΜΜΕ, λοι­πόν: Πρώ­τον «δεν είδαν» το tweet του «ψηφια­κού κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που» του Ισρα­ήλ, H. Naftali, με το οποίο δια­φή­μι­ζε την επί­θε­ση στο νοσο­κο­μείο ως κατόρ­θω­μα του ισραη­λι­νού στρα­τού. Δεύ­τε­ρον, δεν είδαν ότι το ίδιο το Ισρα­ήλ εξα­φά­νι­σε δικό του βίντεο, αφού είχε μέχρι και λαν­θα­σμέ­νη ώρα (!) και αρχι­κά παρου­σιά­στη­κε σαν «τεκ­μή­ριο» για το ότι το νοσο­κο­μείο επλή­γη από παλαι­στι­νια­κή ρου­κέ­τα. Τρί­τον, έσπευ­σαν να υιο­θε­τή­σουν χωρίς την παρα­μι­κρή επι­φύ­λα­ξη την περι­βό­η­τη «υπο­κλο­πή δια­λό­γων στε­λε­χών της Χαμάς» που δια­κι­νεί το Ισρα­ήλ, όπου τάχα παρα­δέ­χο­νται ότι ευθύ­νο­νται οι ίδιοι για το μακελειό.

Τέταρ­τον, δεν απα­σχό­λη­σε καθό­λου αν είναι δυνα­τόν «τεχνι­κά» οι πύραυ­λοι που εκτο­ξεύ­ει η Χαμάς να προ­κα­λέ­σουν τέτοιο πλήγ­μα, παρό­λο που μια σει­ρά ανα­λύ­σεις στα «δυτι­κά» ΜΜΕ το αμφι­σβη­τούν με στοι­χεία. Πέμ­πτον, δεν ακούς τίπο­τα για τις ισραη­λι­νές προει­δο­ποι­ή­σεις, λίγες ώρες πριν το χτύ­πη­μα, ότι θα βομ­βαρ­δί­σουν μια σει­ρά νοσο­κο­μεία με το πρό­σχη­μα ότι κρύ­βουν «τρο­μο­κρά­τες».

* * *

Αυτή η κακό­γου­στα στη­μέ­νη προ­πα­γάν­δα πέρα­σε «καρ­φω­τή» σε όλα τα Μέσα στη χώρα μας, είτε φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κά είτε «αντι­κυ­βερ­νη­τι­κά», ειδι­κά μετά τη σχε­τι­κή δήλω­ση του Προ­έ­δρου των ΗΠΑ, ότι η ρου­κέ­τα προ­ήλ­θε από την Παλαιστίνη.

Οπό­τε, οι μεν κυβερ­νη­τι­κές εφη­με­ρί­δες έρι­χναν το σύν­θη­μα «αθώο του αίμα­τος το Ισρα­ήλ», ενώ η «Αυγή», σε ένα από τα πιο ντρο­πια­στι­κά πρω­το­σέ­λι­δα στην Ιστο­ρία της, μιλού­σε για «έγκλη­μα που ανα­ζη­τά ενό­χους». Από κοντά και η ΕΦΣΥΝ επι­χει­ρού­σε να σπεί­ρει αμφι­βο­λί­ες, μην τυχόν και κατη­γο­ρη­θεί …άδι­κα το Ισρα­ήλ, οπό­τε εξά­ντλη­σε τη θέση της μιλώ­ντας για «αλλη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες Ισρα­ήλ — Χαμάς».

Την ίδια ώρα, ειδή­σεις και πλη­ρο­φο­ρί­ες που ενο­χο­ποιούν τον ισραη­λι­νό στρα­τό περ­νά­νε κάτω από το ραντάρ, δεν ανα­φέ­ρο­νται καν, για να μην κλο­νι­στεί η προ­πα­γαν­δι­στι­κή μονο­φω­νία: Ανα­λύ­σεις για το ποια ισραη­λι­νά όπλα θα μπο­ρού­σαν να προ­κα­λέ­σουν μια τέτοια κατα­στρο­φή, μαρ­τυ­ρί­ες και πλη­ρο­φο­ρί­ες που αναι­ρούν την εκδο­χή του «ατυ­χή­μα­τος» και «δεί­χνουν» στο­χευ­μέ­νη επί­θε­ση, με σκο­πό να προ­κλη­θούν δεκά­δες ή και εκα­το­ντά­δες θύμα­τα, αφού είναι γνω­στό ότι τα νοσο­κο­μεία θεω­ρού­νται πιο ασφα­λείς χώροι για τον άμα­χο πλη­θυ­σμό, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν είναι τραυ­μα­τί­ες ή όχι.

Γι’ αυτό, την ώρα της επί­θε­σης υπήρ­χε πολύς κόσμος ακό­μα και στο εξω­τε­ρι­κό πάρ­κινγκ, όπου έγι­νε η φονι­κή έκρη­ξη. Αλλω­στε δεν είναι κάτι που δεν έχουν ξανα­κά­νει οι Ισραη­λι­νοί, δεκά­δες φόρες, στις πολ­λα­πλές επι­θέ­σεις τους στη Γάζα.

* * *

Τέτοια «αλφα­διά» λοι­πόν στη στά­ση κυβέρ­νη­σης, «αντι­πο­λί­τευ­σης» και προ­πα­γαν­δι­στών τους για το αιμα­το­κύ­λι­σμα του παλαι­στι­νια­κού λαού.

«Αλφα­διά» που εξη­γεί­ται, αν ανα­τρέ­ξει κανείς στις θέσεις που πήραν από την πρώ­τη στιγ­μή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στη­ρί­ζο­ντας ανα­φαν­δόν το έγκλη­μα του Ισρα­ήλ και τον σχε­δια­σμό των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ στην περιο­χή, συκο­φα­ντώ­ντας τη δίκαιη πάλη του παλαι­στι­νια­κού λαού, πάντα σε από­λυ­τη αντι­στοί­χι­ση με τις στρα­τη­γι­κές συμ­φω­νί­ες της σημε­ρι­νής και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων με το κρά­τος — δολοφόνο.

Μια στά­ση που παίρ­νει τη «σκυ­τά­λη» από τις κοι­νές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις με το Ισρα­ήλ, τη συμ­μα­χία για την ανα­βάθ­μι­ση της θέσης της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης στην περιο­χή, το στρα­τη­γι­κό όρα­μα δηλα­δή όλων των αστι­κών κομ­μά­των και του κεφαλαίου.

Το αίμα που χύνε­ται αυτές τις μέρες στη Γάζα, το δρά­μα που ζει ένας ολό­κλη­ρος λαός εδώ και δεκα­ε­τί­ες από το κρά­τος — τρο­μο­κρά­τη του Ισρα­ήλ, είναι η αλή­θεια, που απο­τε­λεί οδη­γό για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Ο,τι και να κάνουν, όσα ψέμα­τα κι αν επι­στρα­τεύ­σουν, όσες συκο­φα­ντί­ες κι αν εκτο­ξεύ­σουν για να ξελα­σπώ­σουν τους μακε­λά­ρη­δες και τους συμ­μά­χους τους, οι εικό­νες με τους δεκά­δες χιλιά­δες που δια­δη­λώ­νουν σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες δίνουν την απάντηση.

Αυτή είναι η σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας, με την Παλαι­στί­νη και τον λαό της για τη λευ­τε­ριά, και όχι με τους φονιά­δες της κατο­χής και του απαρτχάιντ.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο