Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Οκτώ οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγ. Πορφυρίου

Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της κυβέρ­νη­σης της Χαμάς ανα­κοί­νω­σε χθες, Πέμ­πτη, ότι πολ­λοί εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαι­στί­νιοι, που είχαν ανα­ζη­τή­σει κατα­φύ­γιο στον χώρο μιας εκκλη­σί­ας στην πόλη της Γάζας, σκο­τώ­θη­καν και άλλοι τραυ­μα­τί­στη­καν έπει­τα από ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επιδρομή.

Σύμ­φω­να με το αρα­βι­κό δίκτυο Al Jazeera, ο αριθ­μός των νεκρών από την ισραη­λι­νή επί­θε­ση στον ελλη­νορ­θό­δο­ξο ναό του Αγί­ου Πορ­φυ­ρί­ου στη Γάζα ανέρ­χε­ται πλέ­ον στους οκτώ.

Σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο ανα­φέ­ρει ότι από την επι­δρο­μή «προ­κλή­θη­κε μεγά­λος αριθ­μός μαρ­τύ­ρων και τραυ­μα­τιών» στον χώρο της ελλη­νορ­θό­δο­ξης εκκλη­σί­ας του Αγί­ου Πορφυρίου.

Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες δήλω­σαν ότι το ισραη­λι­νό πλήγ­μα έμοια­ζε να έχει στό­χο χώρο κοντά στην εκκλη­σία, στην οποία έχουν ανα­ζη­τή­σει κατα­φύ­γιο πολ­λοί κάτοι­κοι της πόλης της Γάζας.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός παρα­δέ­χθη­κε σήμε­ρα ότι χθες διε­ξή­γα­γε αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στην περιοχή.

«Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα (σ.σ. χθες, Πέμ­πτη) μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη του ισραη­λι­νού στρα­τού επι­τέ­θη­καν στο κέντρο διοί­κη­σης και ελέγ­χου τρο­μο­κρά­τη της Χαμάς που είχε εμπλα­κεί στην εκτό­ξευ­ση ρου­κε­τών και οβί­δων ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ», δήλω­σε εκπρό­σω­πος του στρατού.

Το κέντρο αυτό «χρη­σί­μευε για να εξα­πο­λύ­ο­νται επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ και εκεί βρι­σκό­ταν τρο­μο­κρα­τι­κή υπο­δο­μή της τρο­μο­κρα­τι­κής οργά­νω­σης Χαμάς», διευκρίνισε.

«Ανθρώπινη ασπίδα»

«Έπει­τα από την επί­θε­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού ο τοί­χος μιας εκκλη­σί­ας που βρί­σκε­ται στην περιο­χή υπέ­στη ζημιές. Έχου­με ενη­με­ρω­θεί ότι υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για θύμα­τα και έχει ξεκι­νή­σει η δια­δι­κα­σία επι­βε­βαί­ω­σης του συμ­βά­ντος», σημεί­ω­σε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος υπο­γράμ­μι­σε ότι «η Χαμάς τοπο­θε­τεί­ται σκο­πί­μως σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές με αμά­χους και χρη­σι­μο­ποιεί τους κατοί­κους της Λωρί­δας της Γάζας σαν ανθρώ­πι­νες ασπί­δες», ενώ επα­νέ­λα­βε το αίτη­μα του ισραη­λι­νού στρα­τού για εκκέ­νω­ση του βόρειου τμή­μα­τος του θύλακα.

Σύμ­φω­να με αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες, από την αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή υπέ­στη ζημιές η πρό­σο­ψη της εκκλη­σί­ας και παρα­κεί­με­νο οικο­δό­μη­μα. Όπως πρό­σθε­σαν οι αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες, πολ­λοί τραυ­μα­τί­ες δια­κο­μί­στη­καν στο νοσοκομείο.

Το Ορθό­δο­ξο Πατριαρ­χείο της Ιερου­σα­λήμ κατα­δί­κα­σε «με τον πιο έντο­νο τρό­πο την ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή που έπλη­ξε τον χώρο της εκκλη­σί­ας στην πόλη της Γάζας», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση στον ιστό­το­πό του.

«Το Πατριαρ­χείο υπο­γραμ­μί­ζει ότι η στο­χο­θέ­τη­ση των εκκλη­σιών, καθώς και των κατα­φυ­γί­ων που προ­σφέ­ρουν για την προ­στα­σία των αθώ­ων πολι­τών, κυρί­ως των παι­διών και των γυναι­κών που έχουν χάσει τα σπί­τια τους λόγω των ισραη­λι­νών αερο­πο­ρι­κών επι­δρο­μών ενα­ντί­ον κατοι­κη­μέ­νων περιο­χών τις 13 τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, απο­τε­λεί έγκλη­μα πολέ­μου και δεν μπο­ρεί να αγνοη­θεί», προ­στί­θε­ται ανακοίνωση.

Ο Άγιος Πορ­φύ­ριος είναι η πιο παλιά, ενερ­γή ακό­μη εκκλη­σία στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα. Βρί­σκε­ται σε ιστο­ρι­κή συνοι­κία της παλιάς Γάζας και, σύμ­φω­να με την παρά­δο­ση, εκεί φυλάσ­σο­νται τα λεί­ψα­να του Αγί­ου Πορ­φυ­ρί­ου, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε επί­σκο­πος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Δεν απέ­χει πολύ από το νοσο­κο­μείο αλ Άχλι που επλή­γη το βρά­δυ της Τρί­της, με απο­τέ­λε­σμα να βρουν τον θάνα­το 471 άνθρω­ποι, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό της Χαμάς. Η ισλα­μι­στι­κή οργά­νω­ση κατη­γό­ρη­σε το Ισρα­ήλ για το μακε­λειό στο νοσο­κο­μείο, ενώ ο ισραη­λι­νός στρα­τός απο­ποι­ή­θη­κε την ευθύ­νη και κατη­γό­ρη­σε τον παλαι­στι­νια­κό Ισλα­μι­κό Τζιχάντ.

Ο αριθ­μός των χρι­στια­νών στη Λωρί­δα της Γάζας έχει μειω­θεί τα τελευ­ταία χρό­νια. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι έχουν απο­μεί­νει λιγό­τε­ροι από χίλιοι (οι περισ­σό­τε­ροι εκ των οποί­ων είναι ορθό­δο­ξοι), ενώ προ­τού η Χαμάς ανα­λά­βει την εξου­σία στη Γάζα (2007), οι χρι­στια­νοί ήταν περισ­σό­τε­ροι από επτά χιλιάδες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο