Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «κόκκινο» αντιπαράθεση και αλληλοκαρφώματα

Σε πολε­μι­κό κλί­μα ολο­κλη­ρώ­θη­κε η πρώ­τη συνε­δρί­α­ση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλο­γή του Στ. Κασ­σε­λά­κη στην προ­ε­δρία του κόμ­μα­τος, η πρό­τα­ση του οποί­ου για συνέ­δριο στα τέλη Φλε­βά­ρη και Κεντρι­κή Επι­τρο­πή τον Νοέμ­βρη, πέρα­σε με μόλις 20 ψήφους υπέρ, ένα­ντι 10 κατά και 8 λευ­κών! Κατά ψήφι­σαν τα μέλη της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας που ανή­κουν στην «Ομπρέ­λα» και ο Δ. Τζα­να­κό­που­λος απ’ την κίνη­ση 6+6, το «λευ­κό» επέ­λε­ξαν η Εφη Αχτσιό­γλου και τα στε­λέ­χη που την υπο­στή­ρι­ξαν για τη διεκ­δί­κη­ση της προ­ε­δρί­ας. Δεδο­μέ­νης της απου­σί­ας των Γ. Ραγκού­ση, Θ. Θεο­χα­ρό­που­λου και Στ. Τζου­μά­κα που είναι αντί­θε­τοι με την πρό­τα­ση Κασ­σε­λά­κη, η «Ομπρέ­λα» τη χαρα­κτη­ρί­ζει μειο­ψη­φι­κή στην πραγματικότητα.

Το περιε­χό­με­νο της συνε­δρί­α­σης επι­βε­βαί­ω­σε το ρήγ­μα στους κόλ­πους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «Ομπρέ­λα» δημο­σιο­ποί­η­σε πριν από την έναρ­ξή της κεί­με­νο κρι­τι­κής στη νέα ηγε­σία, ενώ κατά τη συνε­δρί­α­ση ο Ε. Τσα­κα­λώ­τος άφη­σε να εννοη­θεί ότι η διά­σπα­ση δεν είναι μακριά και ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο απο­χώ­ρη­σής του. Οξεία κρι­τι­κή για τους χει­ρι­σμούς του νέου προ­έ­δρου αλλά και για θέσεις που έχει εκφρά­σει άσκη­σαν ο Π. Σκουρ­λέ­της αλλά και η Εφη Αχτσιό­γλου.

Στο πλαί­σιο αυτό, καθό­λα ανα­με­νό­με­νος και ο καβγάς που ξέσπα­σε με τον Π. Πολά­κη, ο οποί­ος κατη­γό­ρη­σε τον Α. Ξαν­θό ότι εξαι­τί­ας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχα­σε πέντε μονά­δες για να του απα­ντή­σει ο Ε. Τσα­κα­λώ­τος «με σένα χάσα­με δέκα».

Συνέ­χεια στην αντι­πα­ρά­θε­ση έδω­σε η εκπρό­σω­πος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέ­ρη, η οποία δήλω­σε απευ­θυ­νό­με­νη στην εσω­κομ­μα­τι­κή «αντι­πο­λί­τευ­ση» ότι «η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην επό­με­νη μέρα δεν είναι ταγκό για δύο, αλλά ένας χορός που απευ­θύ­νε­ται σε πολ­λούς», και «όποιος δεν αισθά­νε­ται καλά είναι ελεύ­θε­ρος να φύγει, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται».

Λίγο μετά, η Αννέ­τα Καβ­βα­δία της «Ομπρέ­λας» απά­ντη­σε «It takes two to tango» και κατήγ­γει­λε «λάσπη που κατά κόρον εκτο­ξεύ­ε­ται ενα­ντί­ον μας, ενα­ντί­ον ανθρώ­πων που εκφρά­ζου­με συγκε­κρι­μέ­νη πολι­τι­κή άπο­ψη», καθώς και τη «σιω­πή, ανο­χή και ενθάρ­ρυν­ση — μέσω της σιω­πής — όλης της χυδαί­ας ανθρω­πο­φα­γί­ας και των κατη­γο­ριών περί “υπο­νο­μευ­τών”».

Κι ενώ όλα αυτά συμ­βαί­νουν εντός και πέριξ της Κου­μουν­δού­ρου, στις οργα­νώ­σεις του ΣΥΡΙΖΑ φαί­νε­ται να κατα­γρά­φο­νται φυγό­κε­ντρες τάσεις, με τον Αρ. Μπαλ­τά, πρώ­ην υπουρ­γό στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και στέ­λε­χος του κόμ­μα­τος από δεκα­ε­τί­ες, να παρα­δέ­χε­ται χτες ότι «μέσα στις συν­θή­κες που έχουν δημιουρ­γη­θεί, υπάρ­χουν κίν­δυ­νοι για την ενό­τη­τα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι μορ­φή θα πάρει. Hδη, φεύ­γουν αρκε­τοί από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κοι­νό μυστικό».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο