Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε όλους τους μετανάστες»

Άρθρο της Κατε­ρί­νας Γερά­κη, υπεύ­θυ­νης της Δια­τμη­μα­τι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώ­μα­τα των Μετα­να­στών και Προ­σφύ­γων, σχε­τι­κά με την τρο­πο­λο­γία για την χορή­γη­ση άδειας δια­μο­νής σε μετα­νά­στες που ζουν στην χώρα μας του­λά­χι­στον τρία χρό­νια «χωρίς χαρτιά».

«Το ΚΚΕ στα­θε­ρά και μόνι­μα ανα­δει­κνύ­ει το τερά­στιο ζήτη­μα των χιλιά­δων μετα­να­στών εργα­τών, που ζουν και εργά­ζο­νται στην χώρα μας για χρό­νια, χωρίς άδειες δια­μο­νής. Είναι αυτοί οι «αόρα­τοι» άνθρω­ποι, που δια­βιούν κάτω από άθλιες απάν­θρω­πες συν­θή­κες, χωρίς πρό­σβα­ση σε στοι­χειώ­δη μέσα δια­βί­ω­σης και υγιει­νής, χωρίς εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα.

Είναι τα θύμα­τα της πιο άγριας εκμε­τάλ­λευ­σης και των δου­λε­μπο­ρι­κών κυκλω­μά­των δια­κι­νη­τών, που περι­φέ­ρο­νται από περιο­χή σε περιο­χή ανά­λο­γα με τις ανά­γκες της συγκο­μι­δής, από συσκευα­στή­ριο σε συσκευα­στή­ριο, από λάν­τζα σε λάν­τζα μεγα­λο­ε­στια­το­ρί­ων και μεγά­λων ξενο­δο­χεί­ων, σε άλλους κλά­δους, στις πιο σκλη­ρές δου­λειές. Είναι οι άνθρω­ποι, για τους οποί­ους χρειά­στη­κε να δοθεί μεγά­λος αγώ­νας μαζί με τα εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα για να έχουν τη στοι­χειώ­δη προ­στα­σία του εμβο­λια­σμού κατά την διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας (το κρά­τος δεν έπαιρ­νε μέτρα για τον εμβο­λια­σμό τους, για­τί δεν είχαν ΑΜΚΑ). Είναι οι εργά­τες της Μανω­λά­δας, του Μαρα­θώ­να, της Κρή­της, της Μακε­δο­νί­ας, της Θεσ­σα­λί­ας, των του­ρι­στι­κών νησιών, των μεγά­λων κατα­σκευα­στι­κών έργων κ.ά., που από την δου­λειά τους θησαυ­ρί­ζουν οι μεγά­λες αγρο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, οι μεγα­λο­ξε­νο­δό­χοι, οι βιο­μή­χα­νοι και άλλοι καπιταλιστές.

Η χορή­γη­ση αδειών δια­μο­νής σ’ αυτούς τους ανθρώ­πους είναι το ελά­χι­στο, το αυτο­νό­η­το αίτη­μα, που διεκ­δι­κούν τα εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα στα­θε­ρά όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια. Για­τί η βάρ­βα­ρη αυτή κατά­στα­ση, σε συν­δυα­σμό με την παντε­λή έλλει­ψη ελέγ­χων σ’ αυτά τα «άβα­τα» της εκμε­τάλ­λευ­σης από τις έτσι κι αλλιώς απο­δε­κα­τι­σμέ­νες και εξα­φα­νι­σμέ­νες Επι­θε­ω­ρή­σεις Εργα­σί­ας, ωφε­λεί μόνο τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και τα αφε­ντι­κά και στρέ­φε­ται ενά­ντια σε όλη την εργα­τι­κή τάξη, οδη­γώ­ντας σε συνο­λι­κή πτώ­ση της τιμής της εργα­τι­κής δύνα­μης. Η τρο­πο­λο­γία που κατα­τέ­θη­κε προς ψήφι­ση στην Βου­λή, έρχε­ται καθυ­στε­ρη­μέ­να και είναι η πιο απο­κα­λυ­πτι­κή ομο­λο­γία ότι όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις γνω­ρί­ζουν πολύ καλά την κατά­στα­ση και την άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση χιλιά­δων «αόρα­των» μετα­να­στών εργα­ζο­μέ­νων στην χώρα μας. Έχουν τερά­στιες ευθύνες.

Η πάλη ενά­ντια στην εξα­θλί­ω­ση και την άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση του πιο ευά­λω­του τμή­μα­τος της εργα­τι­κής τάξης είναι υπό­θε­ση όλης της εργα­τι­κής τάξης, όπως και η πάλη ενά­ντια στο καθε­στώς της «αόρα­της» ομη­ρί­ας «χωρίς χαρ­τιά» που τους αφή­νει έρμαια θύμα­τα στα κυκλώ­μα­τα των διακινητών.

Οι κάθε είδους εθνι­κι­στι­κές και ρατσι­στι­κές ιαχές, που λοι­δο­ρούν το αυτο­νό­η­το αυτό αίτη­μα ως δήθεν νομι­μο­ποί­η­ση των «λαθρο­με­τα­να­στών», ως δήθεν κρά­χτη και σινιά­λο στα κυκλώ­μα­τα δια­κι­νη­τών για νέα κύμα­τα «λαθρο­με­τα­νά­στευ­σης», όπως λένε, είναι απα­ρά­δε­κτες και απάν­θρω­πες. Όπως και το ίδιο απα­ρά­δε­κτα, ξενο­φο­βι­κά και παρα­πλα­νη­τι­κά είναι τα επι­χει­ρή­μα­τα της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που προ­σπα­θεί να τους «καθη­συ­χά­σει». Για­τί τα κυκλώ­μα­τα των δια­κι­νη­τών ανθούν πάνω στο έδα­φος της πολι­τι­κής της κατα­στο­λής και του εγκλω­βι­σμού ΕΕ και αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων σε βάρος των κατα­τρεγ­μέ­νων, πάνω στο έδα­φος της πολι­τι­κής που μετα­τρέ­πει τους ξερι­ζω­μέ­νους πότε σαν εργα­λείο σε γεω­πο­λι­τι­κά παζά­ρια και πότε σαν τους «αόρα­τους» σύγ­χρο­νους πένη­τες και σκλά­βους να κινού­νται κάτω από τα σύρ­μα­τα, σε συν­θή­κες εξα­θλί­ω­σης και της πιο σκλη­ρής εκμετάλλευσης.

Παρα­κο­λου­θού­με με μεγά­λη προ­σο­χή τη συζή­τη­ση, που διε­ξά­γε­ται όλη αυτή την περί­ο­δο για τις ελλεί­ψεις σε μια σει­ρά κλά­δους της οικο­νο­μί­ας, στον πρω­το­γε­νή τομέα, τις κατα­σκευ­ές, τον του­ρι­σμό – επι­σι­τι­σμό και αλλού. Ξέρου­με ότι συχνά, πίσω από τις ψευ­δε­πί­γρα­φες και εύη­χες εκφρά­σεις για την προ­σέλ­κυ­ση «ταλέ­ντων» ή του «κατάλ­λη­λου εργα­τι­κού δυνα­μι­κού», όπως γρά­φε­ται στα κεί­με­να της ΕΕ, κρύ­βε­ται ο τερά­στιος αντα­γω­νι­σμός του κεφα­λαί­ου για ολο­έ­να και πιο φθη­νά εργα­τι­κά χέρια.

Δεν έχου­με αυτα­πά­τες ότι η κυβέρ­νη­ση κατέ­θε­σε την τρο­πο­λο­γία, έχο­ντας σκο­πό την προ­στα­σία αυτών των ανθρώ­πων. Άλλω­στε, από το συνο­δευ­τι­κό κεί­με­νο του Υπουρ­γεί­ου, επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι η βασι­κή επι­δί­ω­ξη είναι να εξυ­πη­ρε­τη­θούν συγκε­κρι­μέ­να εργο­δο­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, στον αντα­γω­νι­σμό για φθη­νά εργα­τι­κά χέρια και με άλλες καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες, π.χ. Ιτα­λία ή Ισπα­νία («όπου μπο­ρούν πιο εύκο­λα να απο­κτή­σουν “χαρ­τιά” και να απα­σχο­λη­θούν σε αγρο­τι­κές εργα­σί­ες», όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά σημειώ­νε­ται στο ενη­με­ρω­τι­κό σημεί­ω­μα του Υπουρ­γεί­ου). Γι’ αυτό το ελλη­νι­κό αστι­κό κρά­τος επι­λέ­γει, σ’ αυτή την φάση, να προ­χω­ρή­σει στη νομι­μο­ποί­η­ση των μετα­να­στών που ζουν και εργά­ζο­νται στην χώρα μας χωρίς άδειες δια­μο­νής, όπως άλλω­στε έχει ξανα­συμ­βεί στο παρελθόν.

Το ΚΚΕ, σε κάθε περί­πτω­ση, θεω­ρεί ότι υπάρ­χει ανά­γκη για ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο νόμου για την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος χορή­γη­σης αδειών δια­μο­νής σε όλους τους μετα­νά­στες που εργά­ζο­νται και ζουν στην χώρα μας για χρό­νια, όπως και πολύ περισ­σό­τε­ρο για την πρό­σβα­ση των αιτού­ντων άσυ­λο στην εργα­σία και στο σύνο­λο των δικαιω­μά­των τους και για την έντα­ξη των προ­σφύ­γων. Ταυ­τό­χρο­να, διεκ­δι­κού­με την πλή­ρη στε­λέ­χω­ση όλων των Υπη­ρε­σιών Μετα­νά­στευ­σης με επαρ­κές και μόνι­μο προ­σω­πι­κό, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί το μεγά­λο πρό­βλη­μα των υπέρ­με­τρων καθυ­στε­ρή­σε­ων στην έκδο­ση των αδειών δια­μο­νής των μετα­να­στών εργατών.

Με τα παρα­πά­νω κρι­τή­ρια, τοπο­θε­τού­μα­στε στη συγκε­κρι­μέ­νη τρο­πο­λο­γία και καλού­με τους μετα­νά­στες που ζουν και εργά­ζο­νται στην χώρα μας να αξιο­ποι­ή­σουν την δυνα­τό­τη­τα με τη νέα άδεια δια­μο­νής. Έχου­με συγκε­κρι­μέ­νες παρα­τη­ρή­σεις για την δια­δι­κα­σία που περι­γρά­φε­ται και είναι προ­βλη­μα­τι­κή, όπως κυρί­ως για την εμπλο­κή της εργο­δο­σί­ας, με την οποία «δένο­νται» οι μετα­νά­στες ακό­μα πιο σφι­χτά, για τον περιο­ρι­σμέ­νο χαρα­κτή­ρα δικαιω­μά­των, για την προ­σω­ρι­νό­τη­τα του μέτρου κ.λπ. Αλλά σε κάθε περί­πτω­ση, για εμάς είναι ζήτη­μα αρχής η προ­στα­σία αυτών των ανθρώ­πων, που δεν μπο­ρούν να είναι «αόρα­τοι» και απο­τε­λούν τμή­μα της εργα­τι­κής τάξης. Καλού­με Έλλη­νες και μετα­νά­στες εργά­τες να δυνα­μώ­σουν τον αγώ­να τους για δου­λειά με μερο­κά­μα­τα και δικαιώ­μα­τα, για την ζωή που μας αξίζει.»

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο