Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναθεώρηση Άρθρου 16: Έτοιμη από καιρό η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – ΚΝΕ: Θα φάει τα μούτρα της

Σχε­δια­σμέ­νη από και­ρό είχε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ τη μέθο­δο για την εμφά­νι­ση και ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών Πανε­πι­στη­μί­ων στην Ελλά­δα για να ξεπε­ρα­στούν τα συνταγ­μα­τι­κά εμπό­δια του άρθρου 16, το οποίο βέβαια επι­διώ­κει να αναθεωρήσει.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κές οι δηλώ­σεις στην ΕΡΤ του Οδυσ­σέα Ζώρα, γγ Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας. «Ένα χρό­νο πριν ήρθαν 10–15 Πανε­πι­στή­μια αμε­ρι­κά­νι­κα από τα μεγά­λου κύρους Πανε­πι­στή­μια στην Ελλά­δα. Κάνα­νε τον γύρο όλων των Πανε­πι­στη­μί­ων και είχαν επα­φές με τα δικά μας Πανε­πι­στή­μια σε συζή­τη­ση για κοι­νά προ­γράμ­μα­τα ανά­πτυ­ξης μετα­πτυ­χια­κών αλλά και προ­πτυ­χια­κών προ­γραμ­μά­των». Πρό­σθε­σε ότι «τρέ­χου­με λοι­πόν παρα­πά­νω λίγο αυτή την περί­ο­δο. Σε αυτό το πλαί­σιο ήταν και οι ανα­κοι­νώ­σεις για την Παι­δεία, άρα παραρ­τή­μα­τα ξένων Πανε­πι­στη­μί­ων μπο­ρούν να έρθουν στην Ελλάδα».

Επι­κα­λέ­στη­κε το άρθρο 28 του Συντάγ­μα­τος, όπως άλλω­στε έκα­νε στις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις ο Κ. Μητσοτάκης.

Σύμ­φω­να με τον γγ Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης «στο άρθρο 28 του Συντάγ­μα­τος, το οποίο όπως δια­μορ­φώ­θη­κε από την ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγ­μα­τος το 2001, προ­βλέ­πει τις δια­κρα­τι­κές συμ­φω­νί­ες και την ενί­σχυ­ση του ευρω­παϊ­κού αν θέλε­τε νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου σε σχέ­ση με το ελλη­νι­κό αντί­στοι­χο. Οπό­τε, όπως και εμείς μπο­ρού­με, οι Έλλη­νες μπο­ρούν να ιδρύ­σουν παραρ­τή­μα­τα δικών τους Πανε­πι­στη­μί­ων στην Ευρώ­πη, έτσι και η Ευρώ­πη μπο­ρεί να ιδρύ­σει δικά τους Πανε­πι­στή­μια στην Ελλά­δα, έχει ήδη συμ­βεί. Υπάρ­χουν ήδη παραρ­τή­μα­τα ελλη­νι­κών Πανε­πι­στη­μί­ων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο εξω­τε­ρι­κό και αντι­στοί­χως θα γίνει και στην Ευρώπη».

Παράλ­λη­λα η κυβέρ­νη­ση δηλώ­νει ότι θέλει να προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 16. Μιλώ­ντας στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Παύ­λος Μαρι­νά­κης ανέ­φε­ρε: «Να μπού­με στην ουσία. Και αυτή είναι η μεγά­λη μεταρ­ρύθ­μι­ση η ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 16. Αλλά έπρε­πε να περά­σουν δύο κοι­νο­βου­λευ­τι­κές περί­ο­δοι. Εμείς θα την ξεκι­νή­σου­με αυτή τη δια­δι­κα­σία, απευ­θύ­νο­ντας κάλε­σμα συνο­λι­κά στα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα του Κοι­νο­βου­λί­ου και ειδι­κά στο ΠΑΣΟΚ, για­τί με δική του ευθύ­νη χάθη­καν δέκα χρόνια».

ΚΝΕ: Η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της

Η κυβέρ­νη­ση ακό­μα μια φορά θα φάει τα μού­τρα της δια­μή­νυ­σε η ΚΝΕ σε σχό­λιο για τις δηλώ­σεις του Κ. Μητσοτάκη.

Ανα­φέ­ρει:

«Με κου­το­πο­νη­ριές και αλχη­μεί­ες ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα την πρό­θε­σή του να προ­χω­ρή­σει στην περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Παι­δεί­ας και την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών Πανεπιστημίων.

Όσους πρό­θυ­μους συμ­μά­χους κι αν βρει μέσα στη Βου­λή, λογα­ριά­ζει χωρίς τον ξενοδόχο!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα βρε­θούν στην πρώ­τη γραμ­μή των αγώ­νων, μαζί με τους φοι­τη­τές και τις φοι­τή­τριες, για απο­κλει­στι­κά δημό­σιες και δωρε­άν σπου­δές, για πτυ­χία με αξία και δου­λειά με σύγ­χρο­να δικαιώματα!

Ακό­μα μια φορά η κυβέρ­νη­ση θα φάει τα μού­τρα της, όπως άλλω­στε έγι­νε ξανά με την ακύ­ρω­ση της πανε­πι­στη­μια­κής αστυ­νο­μί­ας και άλλων αντι­δρα­στι­κών ρυθμίσεων.

ΥΓ: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ας μη βιά­ζε­ται να πανη­γυ­ρί­σει. Θα μεί­νει με την όρε­ξη, όπως γίνε­ται τα τελευ­ταία χρό­νια και στις φοι­τη­τι­κές εκλογές».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο