Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακαλεί η Ουκρανία τα περί μη ένταξης στο ΝΑΤΟ

Οι φιλο­δο­ξί­ες της Ουκρα­νί­ας να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περι­λαμ­βά­νο­νται στο Σύνταγ­μα της χώρας και παρα­μέ­νουν από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα για το Κίε­βο, τόνι­σε ο εκπρό­σω­πος του Ουκρα­νού προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, απα­ντώ­ντας στις δηλώ­σεις του Ουκρα­νού πρε­σβευ­τή στη Βρε­τα­νία, ενώ και αυτός προ­χώ­ρη­σε σε διευκρινίσεις.

Ο πρε­σβευ­τής Βαντίμ Πρι­στάι­κο δήλω­σε νωρί­τε­ρα στο BBC ότι η Ουκρα­νία είναι δια­τε­θει­μέ­νη να είναι “ευέ­λι­κτη” στους στό­χους της να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνη­ση που ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν έχει προει­δο­ποι­ή­σει ότι θα απο­τε­λέ­σει αιτία πολέμου.

“Αυτή η πορεία δεν περι­λαμ­βά­νε­ται απλώς στο Σύνταγ­μα, αλλά απο­τε­λεί και ομό­φω­νη επι­θυ­μία των αρχών και της κοι­νω­νί­ας”, τόνι­σε ο Σερ­γκίι Νικι­φό­ροφ μιλώ­ντας στο Reuters.

“Ο κύριος πρε­σβευ­τής χρη­σι­μο­ποί­η­σε τη λέξη ‘ευε­λι­ξία’. Πιστεύω ότι αξί­ζει να του δώσου­με την ευκαι­ρία να εξη­γή­σει τι ακρι­βώς είχε στο μυα­λό του”, πρό­σθε­σε.

Από την πλευ­ρά του ο Πρι­στάι­κο έδω­σε κάποιες διευ­κρι­νί­σεις για τις δηλώ­σεις του, οι οποί­ες, όπως δήλω­σε, παρερ­μη­νεύ­θη­καν, εξη­γώ­ντας ότι η Ουκρα­νία προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γει τον πόλε­μο είναι έτοι­μη για πολ­λές υπο­χω­ρή­σεις, οι οποί­ες όμως δεν έχουν καμία σχέ­ση με το ΝΑΤΟ.

“Δεν είμα­στε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να απο­φύ­γου­με τον πόλε­μο είμα­στε έτοι­μοι για πολ­λές υπο­χω­ρή­σεις και για αυτό τον λόγο συνο­μι­λού­με με τους Ρώσους”, εξή­γη­σε ο Ουκρα­νός πρε­σβευ­τής. “Δεν έχει καμία σχέ­ση με το ΝΑΤΟ, (η έντα­ξη μας στο οποίο) περι­λαμ­βά­νε­ται στο Σύνταγ­μά μας”, πρόσθεσε.

“Δεν θα καθυ­στε­ρή­σουν οι φιλο­δο­ξί­ες μας να εντα­χθού­με στο ΝΑΤΟ– αυτό για το οποίο μιλά­με είναι ότι δεν ανή­κου­με στην οικο­γέ­νεια τώρα, οπό­τε πρέ­πει να επι­ζη­τή­σου­με κάτι άλλο, κάτι σαν διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες με τη Βρε­τα­νία, με τις ΗΠΑ”, επε­σή­μα­νε ο Πρι­στάι­κο. “Οπό­τε πέρα από το ΝΑΤΟ εξε­τά­ζου­με κάποιες άλλες διευ­θε­τή­σεις που θα μας επέ­τρε­παν να επι­βιώ­σου­με από αυτή τη δοκι­μα­σία τώρα”.

Όταν ρωτή­θη­κε ξανά αν η Ουκρα­νία αλλά­ζει στά­ση σε ό,τι αφο­ρά την έντα­ξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πρι­στάι­κο απά­ντη­σε: “Όχι”

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο