Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση ΕΑΚΠ για την στάση των προεδρίων ΠΟΕΥΠΣ της ΕΑΠΣ και της ΕΠΑΥΠΣ στην επιτροπή της Βουλής

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας –Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άλλο ένα νομο­σχέ­διο για την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία στην αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση των πραγ­μα­τι­κών ανα­γκών της χώρας. 

Σε “ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ”, και αυτό το Σ/Ν, σύμ­φω­να με τα προ­ε­δρεία της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., της Ε.Α.Π.Σ. & της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.

Στην διαρ­κή επι­τρο­πή παρα­γω­γής και εμπο­ρί­ου στις 4/12/2023 συζη­τή­θη­κε το Σ/Ν Υπ. Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας «Ανα­διάρ­θρω­ση Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας –Εθνι­κός Μηχα­νι­σμός Ενα­έ­ριας Διά­σω­σης και Αερο­δια­κο­μι­δών και άλλες επεί­γου­σες δια­τά­ξεις» που πλέ­ον έχει ψηφι­στεί ως νόμος 5075/2023. Στην συνε­δρί­α­ση έλα­βαν μέρος από το συν­δι­κα­λι­στι­κά όργα­να του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος οι πρό­ε­δροι της Ε.Α.Π.Σ., της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. & της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ..

Για άλλη μια φορά ξεπέ­ρα­σαν τον εαυ­τό τους και απέ­δει­ξαν ποιος πραγ­μα­τι­κά είναι ο ρόλος στα συν­δι­κα­λι­στι­κά πράγ­μα­τα του Π.Σ. αφού στις τοπο­θε­τή­σεις τους δεν βρή­καν κανέ­να μελα­νό σημείο στο νομο­σχέ­διο. Όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο άλλω­στε όλοι τους συμ­φώ­νη­σαν ότι είναι στην θετι­κή κατεύ­θυν­ση. Για­τί κατά τα λεγό­με­νά τους, θα γνω­ρί­ζουν πλέ­ον όλοι οι φορείς και οι εμπλε­κό­με­νοι τι πρέ­πει να κάνουν σε κάθε περί­πτω­ση ώστε να μην δημιουρ­γού­νται προ­βλή­μα­τα στην εκτέ­λε­ση των καθη­κό­ντων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και του Έλλη­να πυροσβέστη.

Αυτό τελι­κά έλει­πε από την δασο­προ­στα­σία και την πολι­τι­κή προ­στα­σί­ας της χώρας. Οι άπει­ρες επι­τρο­πές, τα δεκά­δες συντο­νι­στι­κά όργα­να, οι χιλιά­δες σελί­δες οδη­γιών επί χάρ­του και η μετάλ­λα­ξη των πεζο­πό­ρων τμη­μά­των σε Ειδι­κές Μονά­δες Δασι­κών Επιχειρήσεων;

Και όχι η γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση προ­γραμ­μά­των πρό­λη­ψης στα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα. Η κατάρ­γη­ση όλου του αντι­δα­σι­κού νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου. Η σύστα­ση του Ενιαί­ου Φορέα Δασο­προ­στα­σί­ας. Η πλή­ρη κάλυ­ψη των ανα­γκών σε προ­σω­πι­κό, μέσα και υπο­δο­μές του Π.Σ. και της Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας. Η οργά­νω­ση της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας με προ­σω­πι­κό και μέσα για την άμε­ση διά­σω­ση και την παρο­χή βοή­θειας σε πλη­θυ­σμούς που βρί­σκο­νται σε κίν­δυ­νο και για την αντι­με­τώ­πι­ση των επι­πτώ­σε­ων από χιο­νο­πτώ­σεις, κατο­λι­σθή­σεις, πλημ­μύ­ρες κ.λπ.

Τα ίδια ακρι­βώς έλε­γαν και για όλα τα προη­γού­με­να σχε­τι­κά νομο­σχέ­δια που είχαν σαν αντι­κεί­με­νο είτε την ανα­διάρ­θρω­ση του Π.Σ. ή της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, είτε την ολέ­θρια μετα­φο­ρά της Δασο­πυ­ρό­σβε­σης στο Π.Σ. το 1998 χωρίς τις στοι­χειώ­δεις προ­ϋ­πο­θέ­σεις που επέ­φε­ρε τον αντιε­πι­στη­μο­νι­κό και εγκλη­μα­τι­κό όπως απο­δεί­χθη­κε εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος δια­χω­ρι­σμό της πρό­λη­ψης από την καταστολή.

«Θετι­κές» λοι­πόν όλες οι νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες των κυβερ­νή­σε­ων που μεσο­λά­βη­σαν αυτά τα 26 χρό­νια και έγι­ναν στά­χτη πάνω από 8.500.000 στρέμ­μα­τα δασι­κών εκτά­σε­ων και χάθη­καν για πάντα από τις οικο­γέ­νειες τους:

  • 218 συνάν­θρω­ποί μας από τις δασι­κές πυρκαγιές.
  • 43 συνά­δελ­φοί μας από δασι­κά και αστι­κά συμ­βά­ντα δηλα­δή το 66% από τους 65 συνο­λι­κά πυρο­σβέ­στες που σκο­τώ­θη­καν εν ώρα υπη­ρε­σί­ας από το 1911!
  • 146 συνάν­θρω­ποί μας που πνί­γη­καν στις πλημ­μύ­ρες και κατα­στρά­φη­καν χιλιά­δες περιου­σί­ες από τις πυρ­κα­γιές και τις πλημ­μύ­ρες με ανυ­πο­λό­γι­στες ζημιές σε γεωρ­γία, κτη­νο­τρο­φία και βασι­κές δημό­σιες υπο­δο­μές της χώρας.

Είναι αυτές οι ηγε­σί­ες που θεω­ρούν μόνι­μα υπο­ζύ­για τους μάχι­μους πυρο­σβέ­στες και τους καλούν 26 ολό­κλη­ρα χρό­νια να βάλουν πλά­τη σε κάθε κατα­στρο­φι­κή παρέμ­βα­ση στην πυρο­προ­στα­σία της χώρας και να ξεχά­σουν τι θα πει ξεκού­ρα­ση, ελεύ­θε­ρος χρό­νος, άδειες, στα­θε­ρός χρό­νος εργα­σί­ας, αμε­τά­θε­το, μόνι­μες σχέ­σεις εργα­σί­ας, μέτρα προ­στα­σί­ας, ασφα­λι­στι­κά και συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώματα!

Στις τοπο­θε­τή­σεις τους αφού έρι­ξαν όλες τις ευθύ­νες για τις κατα­στρο­φές στην Κλι­μα­τι­κή Αλλα­γή, συμ­φώ­νη­σαν στην αυστη­ρο­ποί­η­ση των προ­στί­μων (από 5.000 έως και 50.000 ευρώ) για την διε­νέρ­γεια επι­κίν­δυ­νων εργα­σιών κατά την αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο και πρό­τει­ναν την επι­στρο­φή του 30% των επι­βαλ­λό­με­νων προ­στί­μων για την κάλυ­ψη των ανα­γκών και δαπα­νών του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος (μετα­κί­νη­σης, δια­μο­νής, δαπά­νες για την οργά­νω­ση εξει­δι­κευ­μέ­νων εκπαι­δευ­τι­κών σεμι­να­ρί­ων, δαπά­νες εξο­πλι­σμού κ.λπ..

Να πληρώσουν δηλαδή οι πολίτες μέσω των υπέρογκων ποσών των προστίμων, τις ευθύνες του κράτους για την εκπαίδευση και τις λειτουργικές δαπάνες του Π.Σ..

Τέλος συμ­φώ­νη­σαν στην διε­νέρ­γεια ελέγ­χων ως προς την τήρη­ση των προ­λη­πτι­κών μέτρων των Ο.Τ.Α. για καθα­ρι­σμούς σε αντι­πυ­ρι­κά και αντι­πλημ­μυ­ρι­κά μετρά εργα­σιών και στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των προ­ω­θού­με­νων δια­τά­ξε­ων ενώ πρό­σθε­σαν, ότι το νομο­σχέ­διο επι­και­ρο­ποιεί δομές που ενι­σχύ­ουν την κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή προ­στα­σία του ελλη­νι­κού λαού από τις φυσι­κές καταστροφές!

Μάλι­στα παρα­δέ­χτη­καν ότι ο Ν. 4662/2020 που τρο­πο­ποιεί ο νέος Νόμος είχε «αρκε­τές παθο­γέ­νειες και δεν δού­λε­ψε». Άλλα υπό­σχο­νταν όμως κατά την ψήφι­σή του, ότι θα καλυ­τέ­ρευε με τις τρο­πο­ποι­ή­σεις και νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις, που θα γίνο­νταν στο μέλλον!

Ποιος όμως τελι­κά επι­βε­βαιώ­θη­κε από τις τρα­γι­κές εξε­λί­ξεις στην δασο­προ­στα­σία της χώρας από το 2020 που ψηφί­στη­κε ο συγκε­κρι­μέ­νος Νόμος μέχρι και σήμε­ρα και για τις συνέ­πειες που είχαν οι αντερ­γα­τι­κές του δια­τά­ξεις σε βάρος των πυροσβεστών;

Μήπως όλοι αυτοί που και στον Ν.4662/2020 έδι­ναν έστω και με κάποιες επι­φυ­λά­ξεις το Ο.Κ. στην κυβέρ­νη­ση ή η Ε.Α.Κ.Π. που ζητού­σε εξ αρχής την από­συρ­ση του σχε­δί­ου Νόμου και πάλευε μόνη της με παρα­στά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη και στο Ελλη­νι­κό κοινοβούλιο;

Καμία ανα­φο­ρά δεν έγι­νε στην διαρ­κή επι­τρο­πή από τους εκπρο­σώ­πους του κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού για τα προ­βλή­μα­τα του Π.Σ. και των Πυρο­σβε­στών. Όπως την ανα­γνώ­ρι­ση του επαγ­γέλ­μα­τος ως Βαρύ, Ανθυ­γιει­νό και Επι­κίν­δυ­νο, για τις επι­φυ­λα­κές, για την υπε­ρερ­γα­σία, για τους κανό­νες υγιει­νής και ασφά­λειας στο χώρο εργα­σί­ας άλλα και στα συμ­βά­ντα, στην πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού και την μονι­μο­ποί­η­ση των πεντα­ε­τών, επτα­ε­τών (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) και του επο­χι­κού προ­σω­πι­κού κ.λπ..

Το νομο­σχέ­διο όμως πλέ­ον έχει γίνει νόμος και η πεί­ρα μας έχει δεί­ξει ότι όλο το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που έχει εκπο­νη­θεί για την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία γενι­κό­τε­ρα, εξυ­πη­ρε­τεί την στρα­τη­γι­κή των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας που περ­νούν μέσα από την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και την απα­ξί­ω­ση των κρα­τι­κών δομών και των υπη­ρε­σιών που παρέ­χουν, το ξεζού­μι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων, και με τις ευθύ­νες να μετα­το­πί­ζο­νται από το κεντρι­κό κρά­τος στους Οργα­νι­σμούς Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης και στους «εγκλη­μα­τι­κά αμε­λείς συμπο­λί­τες» σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.!

Όντως αξί­ζουν «συγ­χα­ρη­τή­ρια» για την συμ­βο­λή τους στο θάψι­μο των χρό­νιων και οξυ­μέ­νων προ­βλη­μά­των μας και την πλά­τη που βάζουν για ακό­μη μία φόρα για την επι­τά­χυν­ση των ανα­διαρ­θρώ­σε­ων σε ακό­μη πιο αρνη­τι­κή κατεύ­θυν­ση στον τομέα της Πολι­τι­κής Προστασίας.

Απο­λαύ­στε τις «αγω­νι­στι­κές» τους παρεμ­βά­σεις στο σχε­τι­κό βίντεο1 από την συνε­δρί­α­ση της Επιτροπής.

Τα συμπε­ρά­σμα­τα δικά σας!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

  1. βλ. eakp.gr (πατή­στε εδώ και παρα­κο­λου­θή­στε το βίντεο από 00:24:00 έως 00:45:00)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο