Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Να στα­μα­τή­σει τώρα κάθε εμπλο­κή, τονί­ζει το Γρα­φείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απο­στο­λή ελλη­νι­κής φρε­γά­τας στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα που ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Άμυ­νας Νίκος Δένδιας.

Ανα­φέ­ρει:

«Η απο­στο­λή ελλη­νι­κής φρε­γά­τας στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, με το πρό­σχη­μα της ασφά­λειας της ναυ­σι­πλο­ΐ­ας και της προ­στα­σί­ας των εμπο­ρι­κών πλοί­ων, εμπλέ­κει ακό­μα πιο βαθιά τη χώρα στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς που σ’ αυτή τη φάση συν­δέ­ο­νται άμε­σα με τη στή­ρι­ξη της δολο­φο­νι­κής πολι­τι­κής του κρά­τους του Ισραήλ.

Τόσο αυτή η απο­στο­λή όσο και άλλες απο­στο­λές ελλη­νι­κών πολε­μι­κών πλοί­ων, στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και αλλού, στο πλαί­σιο ΝΑΤΟϊ­κών σχη­μα­τι­σμών, απο­δει­κνύ­ουν ποιος είναι ο πραγ­μα­τι­κός σκο­πός της προ­μή­θειας πολε­μι­κών πλοί­ων και των άλλων εξο­πλι­στι­κών προ­γραμ­μά­των που χρυ­σο­πλη­ρώ­νει ο ελλη­νι­κός λαός.

Καμία δου­λειά δεν έχουν ελλη­νι­κά πλοία ή άλλες στρα­τιω­τι­κές μονά­δες σε απο­στο­λές που δεν έχουν καμία σχέ­ση με την άμυ­να της χώρας και την προ­στα­σία των συνό­ρων της. Να στα­μα­τή­σει τώρα κάθε εμπλοκή!»

Την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας, Νίκος Δέν­διας ανα­κοί­νω­σε το πρωί της Πέμ­πτης, ότι η Ελλά­δα θα στεί­λει μία φρε­γά­τα στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, ως τμή­μα της ναυ­τι­κής δύνα­μης «Prosperity Guardian» που συγκρό­τη­σαν οι ΗΠΑ ενα­ντί­ον των Χού­θι της Υεμέ­νης, εμπλέ­κο­ντας βαθύ­τε­ρα τη χώρα στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και στη Μέση Ανατολή.

«Η Ελλά­δα, η χώρα με τον μεγα­λύ­τε­ρο ποντο­πό­ρο στό­λο έχει πρω­ταρ­χι­κό συμ­φέ­ρον για την δια­τή­ρη­ση της ελευ­θε­ρί­ας των θαλάσ­σιων ζωνών και της προ­στα­σί­ας της ζωής των ναυ­τι­κών. Κατό­πιν εντο­λής του πρω­θυ­πουρ­γού, ζήτη­σα από τον αρχη­γό ΓΕΕΘΑ, Κων­στα­ντί­νο Φλώ­ρο και τον αρχη­γό ΓΕΝ, Ιωάν­νη Δρυ­μού­ση να συμ­με­τά­σχει φρε­γά­τα του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού στην πολυ­ε­θνι­κή επι­χεί­ρη­ση “Prosperity Guardian” για την προ­στα­σία των εμπο­ρι­κών πλοί­ων της ζωής των ναυ­τι­κών. Για το θέμα αυτό ενη­μέ­ρω­σα την αιγυ­πτια­κή πλευ­ρά. Είναι αυτο­νό­η­το η φρε­γά­τα που θα συμ­με­τά­σχει δια­θέ­τει τα ανα­γκαία μέσα για την απο­στο­λή», ανέ­φε­ρε, μετα­ξύ άλλων, στη δήλω­σή του ο Νίκος Δένδιας.

Μέχρι στιγ­μής δεν έχει διευ­κρι­νι­στεί ποια θα είναι η φρε­γά­τα που θα στα­λεί στην περιοχή.

Διευρύνεται η ελληνική εμπλοκή

Σημειώ­νε­ται ότι η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη, λόγω των μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων του εφο­πλι­στι­κού κεφα­λαί­ου, έχει έτσι κι αλλιώς παρου­σία στην περιο­χή. Στε­λέ­χη του στρα­τού συμ­με­τέ­χουν στην επι­χεί­ρη­ση «Enduring Freedom», η θαλάσ­σια περιο­χή ευθύ­νης της οποί­ας είναι ακρι­βώς η Ερυ­θρά και Αρα­βι­κή Θάλασ­σα, ο Περ­σι­κός Κόλ­πος και ο Ινδι­κός Ωκε­α­νός αλλά και στην επι­χεί­ρη­ση «ασφα­λεί­ας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής.

Ελλη­νι­κή συμ­με­το­χή υπάρ­χει επί­σης στην πολυ­ε­θνι­κή απο­στο­λή «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, με σκο­πό «την ασφα­λή και ελεύ­θε­ρη διέ­λευ­ση των εμπο­ρι­κών πλοί­ων στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, στα Στε­νά του Ορμούζ και στον Κόλ­πο του Ομάν».

Εξάλ­λου, στη Σαου­δι­κή Αρα­βία είναι ανε­πτυγ­μέ­νη η Ελλη­νι­κή Δύνα­μη Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας (ΕΛΔΥΣΑ), μια Πυρο­βο­λαρ­χία Κατευ­θυ­νό­με­νων Βλη­μά­των «Patriot», ενώ δια­τη­ρεί στην ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο τη φρε­γά­τα «Νικη­φό­ρος Φωκάς», ενταγ­μέ­νη στη ΝΑΤΟι­κή δύνα­μη SNMG2, και τη φρε­γά­τα «Αιγαί­ον» ενταγ­μέ­νη στην «IRINI», επι­χεί­ρη­ση της ΕΕ που επι­σή­μως «τρέ­χει» για την τήρη­ση του εμπάρ­γκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαί­σιο της οποί­ας δια­τί­θε­ται και ελλη­νι­κό ιπτά­με­νο ραντάρ.

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο