Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συμφωνία Τσίπρα — Ιερώνυμου

«Η συμ­φω­νία Τσί­πρα-Ιερώ­νυ­μου δεν λύνει ιστο­ρι­κές εκκρε­μό­τη­τες, αλλά αντί­θε­τα τις διαιω­νί­ζει και τις ενι­σχύ­ει. Για­τί η βασι­κή ιστο­ρι­κή εκκρε­μό­τη­τα που θα έπρε­πε να είχε λυθεί εδώ και δεκα­ε­τί­ες και η οποία λεί­πει από τη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση που προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτη­μα του πλή­ρους δια­χω­ρι­σμού Κρά­τους — Εκκλη­σί­ας. Ένας δια­χω­ρι­σμός, ο οποί­ος σε τίπο­τε δεν εμπο­δί­ζει τα θρη­σκευ­τι­κά πιστεύω και την όποια θρη­σκευ­τι­κή συνεί­δη­ση του ανθρώ­που» επι­ση­μαί­νει ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για τη συμ­φω­νία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

«‘Αλλω­στε, ο δια­χω­ρι­σμός Κρά­τους — Εκκλη­σί­ας και η εκκο­σμί­κευ­ση του κρά­τους, της εκπαί­δευ­σης, όλων των θεσμών, συντε­λέ­στη­κε σε πολ­λές χώρες από την ίδια την αστι­κή τάξη και το κρά­τος της, από την περί­ο­δο ακό­μα της Γαλ­λι­κής Επα­νά­στα­σης το 1789 και σε συνέ­χεια τον 19ο αιώ­να, πριν ακό­μα την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση του 1917 και την εμφά­νι­ση των σοσια­λι­στι­κών κρα­τών, κατά τον 20ο αιώ­να» συνε­χί­ζει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει ότι «με τη συγκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νία Τσί­πρα — Ιερώ­νυ­μου, όχι μόνο δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται ο συνταγ­μα­τι­κός ενα­γκα­λι­σμός Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας, αλλά προ­στί­θε­ται και ένας επι­χει­ρη­μα­τι­κός ενα­γκα­λι­σμός, στο πλαί­σιο του Ταμεί­ου Αξιο­ποί­η­σης της εκκλη­σια­στι­κής περιου­σί­ας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέ­χει αρκε­τά σκο­τει­νά σημεία, όπως η πρό­βλε­ψη ότι σε αυτό θα περι­λαμ­βά­νο­νται και αμφι­σβη­τού­με­νες εκτά­σεις. Με τον τρό­πο αυτό η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει να απο­σπά­σει τη συναί­νε­ση της Εκκλη­σί­ας στις περιο­ρι­σμέ­νου χαρα­κτή­ρα συνταγ­μα­τι­κές αλλαγές».

Τέλος, το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα θεω­ρεί ότι « για την Ελλά­δα είναι υπε­ρώ­ρι­μο ζήτη­μα ο δια­χω­ρι­σμός Κρά­τους — Εκκλη­σί­ας, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για την εκπαί­δευ­ση, τις τελε­τουρ­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες σε δημό­σιους θεσμούς, τον πολι­τι­κό γάμο, την πολι­τι­κή κηδεία, τη δυνα­τό­τη­τα απο­τέ­φρω­σης νεκρών, την ονο­μα­το­δο­σία, το περιου­σια­κό ζήτη­μα της Εκκλησίας».

Τσί­πρας – Ιερώ­νυ­μος κατέ­λη­ξαν σε συμ­φω­νία για μισθο­δο­σία κλη­ρι­κών και εκκλη­σια­στι­κή περιουσία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο