Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πλημμύρες σε Εύβοια και Θεσσαλία

«Οι κατα­στρο­φές στην πυρό­πλη­κτη Εύβοια και σ’ άλλες περιο­χές της χώρας, πχ Θεσ­σα­λία, Δυτι­κή Ελλά­δα, με την πρώ­τη φθι­νο­πω­ρι­νή βρο­χή, επι­βε­βαιώ­νουν ότι η έλλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωρά­κι­σης και προ­στα­σί­ας συνι­στούν ένα διαρ­κές έγκλη­μα σε βάρος του λαού, που θέτει σε κίν­δυ­νο ανθρώ­πι­νες ζωές και λαϊ­κές περιουσίες.

Ιδιαί­τε­ρα στις πυρό­πλη­κτες περιο­χές οι κάτοι­κοι είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να ζουν στο έλε­ος ενός μόνι­μου εφιάλ­τη, το καλο­καί­ρι να καί­γο­νται και τον χει­μώ­να να πνί­γο­νται, παρά το γεγο­νός ότι από την πρώ­τη στιγ­μή ζήτη­σαν να προ­χω­ρή­σουν τα ανα­γκαία αντι­πλημ­μυ­ρι­κά και αντι­δια­βρω­τι­κά έργα» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του.

«Η στά­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ απέ­να­ντι σ’ αυτήν την επεί­γου­σα ανά­γκη απο­τε­λεί μνη­μείο θρά­σους και κυνι­σμού, φτά­νο­ντας στο σημείο ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος να επι­κα­λεί­ται και το Θεό, για να δικαιο­λο­γή­σει την απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νου κρα­τι­κού σχε­δί­ου αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωρά­κι­σης. Η απά­ντη­σή του θα μπο­ρού­σε να είναι απά­ντη­ση ενός κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που σε προη­γού­με­νο αιώ­να, όχι στον 21ο . Η επί­κλη­ση δε του γεγο­νό­τος ότι «δεν είναι η πρώ­τη φορά που πλημ­μυ­ρί­ζει η Εύβοια», δεν απαλ­λάσ­σει την κυβέρ­νη­ση, αντί­θε­τα ανα­δει­κνύ­ει τις δια­χρο­νι­κές εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων που δεν θωρά­κι­σαν μια ολό­κλη­ρη περιο­χή, η οποία ειδι­κά φέτος κιν­δυ­νεύ­ει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, εξαι­τί­ας των πυρ­κα­γιών» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ.

«Οι πλημ­μύ­ρες το χει­μώ­να, όπως και οι πυρ­κα­γιές το καλο­καί­ρι, δεν είναι ανα­πό­φευ­κτα φυσι­κά φαι­νό­με­να, δεν “φταί­ει το κακό το ριζι­κό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί”. Είναι απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής που θυσιά­ζει στο βωμό του κέρ­δους και στη λογι­κή “κόστους — οφέ­λους”, τα ανα­γκαία μέτρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής και αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας» προ­σθέ­τει η ανακοίνωση.

«Εδώ και τώρα, χωρίς άλλες καθυ­στε­ρή­σεις πρέπει:

-Να ολο­κλη­ρω­θούν τα αντι­δια­βρω­τι­κά και αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα.

-Να εξα­σφα­λι­στεί η δια­μο­νή των πλη­γέ­ντων, για όσο διά­στη­μα χρεια­στεί, μέχρι να γυρί­σουν με ασφά­λεια στα σπί­τια τους.

-Να κατα­γρα­φούν οι ζημιές και να δοθούν απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% άμε­σα στους κατοί­κους, τους κατα­στη­μα­τάρ­χες, τους αγρό­τες της περιο­χής, σε όλους όσους επλή­γη­σαν, για όλες τις ζημιές, χωρίς τους γνω­στούς όρους που απο­κλεί­ουν μεγά­λο μέρος των πλη­γέ­ντων» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του κόμματος.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο