Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: ΟΧΙ στην ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις

📍 ΟΧΙ στην ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας — ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις 📌
📍 ΟΧΙ στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο 📌

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθούν ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και κυρίως ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Αυτό είναι και το περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που την Α’ Φάση εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σημερινή Β’ Φάση.

Το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό και σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, εναντίον της επίσκεψης του Υπ.Εξ. των ΗΠΑ. Καλεί στη στήριξη των πολύμορφων δράσεων για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και την απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς.

Η «Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας», η οποία έχει ήδη ετοι­μα­στεί πίσω από τις πλά­τες του λαού και προ­βλέ­πε­ται να υπο­γρα­φεί με την επί­σκε­ψη του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Πομπέο, στην Αθή­να, εμπλέ­κει βαθύ­τε­ρα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγά­λους κινδύνους.

Ετοι­μά­ζε­ται να κάνει «άπαξ και διά παντός» τη μισή και πάνω Ελλά­δα δολο­φο­νι­κό ορμη­τή­ριο για τους Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς και τα σχέ­διά τους, από τα Βαλ­κά­νια και τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα έως την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και τον Περ­σι­κό Κόλ­πο, και μαζί να κάνει το λαό μας στό­χο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, που μαί­νο­νται σε όλη την περιο­χή, για τη μοι­ρα­σιά της λεί­ας στην Ενέρ­γεια, τους δρό­μους μετα­φο­ράς της, τις σφαί­ρες επιρροής.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, στο πλαί­σιο του «Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου» με τις ΗΠΑ, που ξεκί­νη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, προ­χω­ρά σε πολυ­ε­τή ή αορί­στου χρό­νου ανα­νέ­ω­ση της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Συμ­φω­νί­ας για τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις, την ενί­σχυ­ση και την επέ­κτα­σή της.

  • Ενι­σχύ­ο­νται παρα­πέ­ρα οι δυνα­τό­τη­τες της βάσης στη Σού­δα, που υπο­στη­ρί­ζει ήδη επι­χει­ρή­σεις τους σε όλο το τόξο, από Μαύ­ρη Θάλασ­σα έως Μέση Ανα­το­λή και Βόρεια Αφρική.
  • Παγιώ­νε­ται η χρή­ση από αμε­ρι­κα­νι­κά UAV (μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη) και άλλα αερο­σκά­φη της αερο­πο­ρι­κής βάσης στη Λάρι­σα.
  • Εγκα­θί­στα­νται αμε­ρι­κα­νι­κά ελι­κό­πτε­ρα μόνι­μα στην Κεντρι­κή Ελλά­δα (προ­σώ­ρας χρη­σι­μο­ποιούν για «περιο­δι­κή μετα­στάθ­μευ­ση» το Στε­φα­νο­βί­κειο Μαγνησίας).
  • Εγκα­θί­στα­ται αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό κλι­μά­κιο στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, καθώς θέλουν να αξιο­ποι­ή­σουν το λιμά­νι της για στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς (διεκ­πε­ραί­ω­ση δυνά­με­ών τους προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία) και επέ­κτα­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων στην περιοχή.
Οι ισχυ­ρι­σμοί της κυβέρ­νη­σης και των κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­κού τόξου πως η πρόσ­δε­ση της Ελλά­δας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξα­σφα­λί­ζει την ειρή­νη και την ασφά­λεια στην περιο­χή είναι αβά­σι­μοι και ανιστόρητοι.

Οι βάσεις τους δεν φτιά­χνο­νται για να προ­στα­τεύ­σουν τη χώρα και τα σύνο­ρα, αλλά για να λει­τουρ­γή­σουν ως ορμη­τή­ρια πολέ­μου και επεμ­βά­σε­ων, για να προ­στα­τεύ­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των ενερ­γεια­κών κολοσσών.

Αυτό είναι το νόη­μα των επα­νει­λημ­μέ­νων δηλώ­σε­ων του Αμε­ρι­κα­νού πρέ­σβη, Τζ. Πάιατ, ότι η Ελλά­δα απο­τε­λεί «γεω­πο­λι­τι­κό μεντε­σέ» και «κρά­τος πρώ­της γραμ­μής» για τις ΗΠΑ. Δηλαδή:

  • Στην «πρώ­τη γραμ­μή» των πολε­μι­κών σχε­δί­ων στον Περ­σι­κό και ενά­ντια στο λαό του Ιράν, όπως στην «πρώ­τη γραμ­μή» βρέ­θη­κε η Σού­δα όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στη Συρία, στη Λιβύη κ.ο.κ.
  • Στην «πρώ­τη γραμ­μή» των ΝΑΤΟι­κών σχε­δί­ων περι­κύ­κλω­σης της Ρωσί­ας σε Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και Μαύ­ρη Θάλασσα.
  • Στην «πρώ­τη γραμ­μή» των σχε­δί­ων για να δια­τη­ρη­θεί η Τουρ­κία στο αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό στρα­τό­πε­δο, ανα­λαμ­βά­νο­ντας το ρόλο «διαύ­λου», ανοί­γο­ντας στα «γεμά­τα» τα σχέ­δια συν­δια­χεί­ρι­σης σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η εμπλο­κή σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς θα μετα­τρέ­ψει την Ελλά­δα σε «μαγνή­τη» πιθα­νών επι­θέ­σε­ων. Η χώρα μας έχει ήδη στο­χο­ποι­η­θεί. Χαρα­κτη­ρι­στι­κές είναι οι δηλώ­σεις Ρώσων και Ιρα­νών αξιω­μα­τού­χων πως θα στρέ­ψουν τους πυραύ­λους τους σε χώρες που φιλο­ξε­νούν αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις, σε περί­πτω­ση που απει­λη­θούν οι χώρες τους.

Εξί­σου αβά­σι­μοι κι ανι­στό­ρη­τοι είναι οι ισχυ­ρι­σμοί ότι με αυτόν τον τρό­πο προ­στα­τεύ­ε­ται η χώρα μας από την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα. Η Τουρ­κία ως ΝΑΤΟι­κή δύνα­μη κλι­μα­κώ­νει την επι­θε­τι­κό­τη­τα στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, αμφι­σβη­τεί και παρα­βιά­ζει τα σύνορα.

Η συμ­με­το­χή της χώρας μας όλα αυτά τα χρό­νια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρου­σία των ΝΑΤΟι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα όχι μόνο δεν απέ­τρε­ψαν, αλλά αντί­θε­τα όξυ­ναν την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα. Το ΝΑΤΟ δεν ανα­γνω­ρί­ζει σύνο­ρα στο Αιγαίο, που το θεω­ρεί ενιαίο επι­χει­ρη­σια­κό χώρο. Παί­ζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλά­του» στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές δια­φο­ρές. Αλλω­στε, η προ­ώ­θη­ση των σχε­δί­ων διχο­τό­μη­σης και συνεκ­με­τάλ­λευ­σης του ορυ­κτού πλού­του σε Κύπρο και Αιγαίο προ­ω­θεί­ται υπό την αιγί­δα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οσα ψέμα­τα κι αν επι­στρα­τεύ­σουν για τα τάχα «οφέ­λη» που θα έχει ο ελλη­νι­κός λαός, αυτή είναι η ουσία και δεν κρύ­βε­ται. Τα μόνα «ανταλ­λάγ­μα­τα» είναι αυτά που προσ­δο­κά η αστι­κή τάξη για την ανα­βάθ­μι­σή της, ενώ για το λαό η «πλη­ρω­μή» είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ροι κίν­δυ­νοι από τα σχέ­διά τους, με θύμα­τα τους λαούς, κι αυτό σημαί­νει νέοι πόλε­μοι, φτώ­χεια, ξερι­ζω­μέ­νοι από τις πατρί­δες τους. Κερ­δι­σμέ­νοι θα είναι εκεί­να τα τμή­μα­τα του κεφα­λαί­ου που θα επω­φε­λη­θούν από τις ενερ­γεια­κές και άλλες επι­χει­ρη­μα­τι­κές συμπρά­ξεις, οι οποί­ες μετα­ξύ άλλων παρα­δί­νουν τον δημό­σιο πλού­το της χώρας σε εγχώ­ρια και ξένα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ υπε­ρα­σπί­ζε­ται απο­φα­σι­στι­κά τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, δου­λεύ­ει για την ανά­πτυ­ξη της κοι­νής πάλης των λαών, για την αμοι­βαία, επω­φε­λή συνερ­γα­σία, και απαιτεί:
  • Να καταγ­γελ­θεί τώρα η «Συμ­φω­νία Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας», να κλεί­σουν η βάση της Σού­δας και οι άλλες αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις.
  • Καμία συμ­με­το­χή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να δυνα­μώ­σει η πάλη για την απο­δέ­σμευ­ση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Να δυνα­μώ­σει η κοι­νή πάλη και αλλη­λεγ­γύη των λαών ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και το σύστη­μα που τον γεννά.

Οι εξε­λί­ξεις δεν χωρά­νε ανα­μο­νή και εφη­συ­χα­σμό. Πρέ­πει να σημά­νουν συνα­γερ­μό, πραγ­μα­τι­κό ξεση­κω­μό. Με ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση, ακό­μα περισ­σό­τε­ροι να πέσουν στη μάχη για την ενη­μέ­ρω­ση, για την κινη­το­ποί­η­ση. Να γίνουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρες οι ήδη χιλιά­δες υπο­γρα­φές που έχουν συγκε­ντρω­θεί στο κάλε­σμα της Επι­τρο­πής Αγώ­να ενά­ντια στη Συμ­φω­νία για τις βάσεις. Να γίνει υπό­θε­ση ακό­μα περισ­σό­τε­ρων φορέ­ων, σωμα­τεί­ων, συν­δι­κά­των η επι­τυ­χία των συγκε­ντρώ­σε­ων που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν κατά την επί­σκε­ψη του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών στην Ελλά­δα, για τον β’ γύρο του «Στρα­τη­γι­κού Διαλόγου».

Το μήνυμα να φτάσει παντού, να ακουστεί δυνατά: 
📍  Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!📍

1/10/2019
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚ


pdf 1

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΓ ΚΕ ΚΚΕ — ΟΧΙ στην ανα­νέ­ω­ση της Συμ­φω­νί­ας Ελλάδας-ΗΠΑ

 


 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο