Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μάρτη)

Για τη σημε­ρι­νή (22 Μάρ­τη) Παγκό­σμια Ημέ­ρα Νερού το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανακοίνωση:

«Ανή­με­ρα της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Νερού, τα στοι­χεία του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας είναι συγκλο­νι­στι­κά. Σύμ­φω­να με αυτά 3 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι — οι περισ­σό­τε­ροι παι­διά — πεθαί­νουν κάθε χρό­νο από ασθέ­νειες σχε­τι­ζό­με­νες με το νερό και ένα στα πέντε παι­διά ηλι­κί­ας κάτω των πέντε ετών πεθαί­νει εξαι­τί­ας των ασθε­νειών που σχε­τί­ζο­νται με το μολυ­σμέ­νο νερό. Το ίδιο διά­στη­μα, ο διαρ­κής πόλε­μος που διε­ξά­γε­ται ανά­με­σα στις πολυ­ε­θνι­κές, τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους και τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη για την κατα­λή­στευ­ση του νερού, έχει οδη­γή­σει περί­που 2,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους χωρίς πρό­σβα­ση σε υγιει­νό πόσι­μο νερό και πάνω από 3 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους χωρίς βασι­κές εγκα­τα­στά­σεις πλύ­σης χεριών!

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η “παγκό­σμια αγο­ρά” του εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νου νερού υπερ­βαί­νει τα 750 δισ. δολά­ρια ετη­σί­ως. Τα τερά­στια κέρ­δη των μονο­πω­λια­κών ομί­λων που ελέγ­χουν την ύδρευ­ση και η επι­χει­ρη­μα­τι­κή λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σε­ων ύδρευ­σης είναι οι βασι­κοί λόγοι που δεν καλύ­πτο­νται οι λαϊ­κές ανά­γκες στον τομέα αυτόν. Την ίδια στιγ­μή, έκθε­ση του ΟΗΕ υπο­λο­γί­ζει, με δεδο­μέ­να από 109 χώρες, ότι οι πωλή­σεις εμφια­λω­μέ­νου νερού ανα­μέ­νε­ται μέχρι το 2030 να φτά­σουν τα 500 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

Τα “δώρα” της ΕΕ για τον εορ­τα­σμό της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Νερού είναι τα νέα βήμα­τα υλο­ποί­η­σης των αντι­λαϊ­κών κατευ­θύν­σε­ων, που προ­ω­θού­νται με πρό­σχη­μα την προ­στα­σία του. Πρό­κει­ται για κατευ­θύν­σεις που οδη­γούν σε εκτό­ξευ­ση των τιμο­λο­γί­ων του νερού για τον λαό, σε δρα­στι­κό περιο­ρι­σμό της διά­θε­σης του νερού στον αγρο­τι­κό τομέα, ενώ την ίδια ώρα επι­βάλ­λουν την επι­χει­ρη­μα­τι­κή λει­τουρ­γία των επι­χει­ρή­σε­ων ύδρευ­σης με γνώ­μο­να το κέρ­δος, στη­ρί­ζο­ντας τις καπι­τα­λι­στι­κές επεν­δύ­σεις στον κλάδο.

Με βάση αυτές τις κατευ­θύν­σεις, η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ προ­ω­θεί την πλή­ρη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού με την ίδρυ­ση Ανώ­νυ­μης Εται­ρεί­ας ως φορέα δια­χεί­ρι­σης των υδά­των της Θεσ­σα­λί­ας, που θα απο­τε­λέ­σει και τον “πιλό­το” για τη δημιουρ­γία ανά­λο­γων εται­ρειών σε όλες τις περι­φέ­ρειες της Ελλά­δας. Στην εται­ρεία αυτή θα εκχω­ρη­θούν όλες οι αρμο­διό­τη­τες, από τη στρα­τη­γι­κή της δια­χεί­ρι­σης, την εκπό­νη­ση μελε­τών και κατα­σκευ­ής έργων, την παρα­κο­λού­θη­ση της ποιό­τη­τας και της ποσό­τη­τας των υδά­των, της έρευ­νας, μέχρι τον έλεγ­χο και την εφαρ­μο­γή των αντι­λαϊ­κών Οδη­γιών της ΕΕ για το νερό, την “πρά­σι­νη” και “ευφυή” γεωρ­γία, που θα επι­τα­χύ­νει το ξεκλή­ρι­σμα των βιο­πα­λαι­στών αγρο­το­κτη­νο­τρό­φων, τη συγκέ­ντρω­ση γης και παρα­γω­γής, την έντα­ση της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των υδά­των και την αύξη­ση του κόστους άρδευ­σης και ύδρευ­σης. Αυτή, άλλω­στε, είναι και η πρό­τα­ση της ολλαν­δι­κής εται­ρεί­ας που κατέ­θε­σε λίγες μέρες πριν το “Γενι­κό Σχέ­διο Δια­χεί­ρι­σης των Υδά­των της Θεσ­σα­λί­ας” και ετοι­μά­ζει ανά­λο­γο, του­λά­χι­στον, για την περι­φέ­ρεια της Κρήτης.

Υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε απο­φα­σι­στι­κά το δικαί­ω­μα των λαών ενά­ντια στις κυβερ­νή­σεις του κεφα­λαί­ου, των δια­φό­ρων ΜΚΟ, “προ­σκό­πων” της εκμε­τάλ­λευ­σης του πολύ­τι­μου αυτού φυσι­κού πόρου. Ο ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κός δρό­μος της εργα­τι­κής εξου­σί­ας, της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, θα καταρ­γή­σει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού, ενώ στο πλαί­σιο του επι­στη­μο­νι­κού κεντρι­κού σχε­δια­σμού θα αξιο­ποιεί­ται το σύνο­λο των υδά­τι­νων πόρων για την ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών του λαού για ασφα­λές, ποιο­τι­κό και φθη­νό νερό.

Το ΚΚΕ βρί­σκε­ται στα­θε­ρά μπρο­στά στους αγώ­νες για τη δια­σφά­λι­ση φθη­νού, ελεγ­μέ­νου, ποιο­τι­κού νερού για τον λαό, για την άμε­ση υλο­ποί­η­ση των ανα­γκαί­ων έργων υπο­δο­μής, για την εξα­σφά­λι­ση της επάρ­κειάς του χωρίς “χαρά­τσια” στην αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, ενά­ντια στην πολι­τι­κή της ΕΕ για την πλή­ρη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού, με όποιον τρό­πο και από όποια κυβέρ­νη­ση κι αν προέρχεται».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο