Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανατολική Ιερουσαλήμ: Συνεχίζουν τις προκλήσεις τα στελέχη της ακροδεξιάς κυβέρνησης

Μια νέα προ­κλη­τι­κή επί­σκε­ψη χθες του ακρο­δε­ξιού υπουρ­γού Εθνι­κής Ασφά­λειας του Ισρα­ήλ, Ιτα­μάρ Μπεν-Γκβιρ σε θρη­σκευ­τι­κό χώρο στην Ιερου­σα­λήμ προ­κά­λε­σε έντο­νη αντί­δρα­ση από την παλαι­στι­νια­κή πλευ­ρά και από τους Άρα­βες συμ­μά­χους των Παλαι­στι­νί­ων, οι οποί­οι έκα­ναν λόγο για προ­σπά­θεια αλλα­γής του καθε­στώ­τος του ιερού χώρου.

Κατά την επί­σκε­ψή του στο Όρος του Ναού, όπως είναι γνω­στό στους Εβραί­ους, ο Μπεν-Γκβιρ δήλω­σε «ενθου­σια­σμέ­νος» για την επί­σκε­ψή του στο «πιο σημα­ντι­κό μέρος για τον εβραϊ­κό λαό».

Ο τόπος λατρεί­ας αυτός βρί­σκε­ται στην καρ­διά της Ιερου­σα­λήμ, γνω­στός στους μου­σουλ­μά­νους ως «Χαράμ Ας Σαρίφ» ή «Ευγε­νής Ναός» και στους Εβραί­ους ως «Όρος του Ναού». Εκεί βρί­σκε­ται και το τέμε­νος Αλ Άκσα. Είναι ο τρί­τος ιερό­τε­ρος τόπος στο Ισλάμ μετά τη Μέκ­κα και τη Μεδί­να. Οι Εβραί­οι επι­τρέ­πε­ται να επι­σκέ­πτο­νται την τοπο­θε­σία, αλλά όχι να προ­σεύ­χο­νται εκεί.

Ο υπουρ­γός επαί­νε­σε την ισραη­λι­νή αστυ­νο­μία, που είναι υπεύ­θυ­νη για την ασφά­λεια στον ιερό τόπο, ο οποί­ος είναι υπό πάντως υπό μου­σουλ­μα­νι­κή διοί­κη­ση, λέγο­ντας ότι έδει­ξε «ποιος είναι ο κύριος του σπι­τιού στην Ιερουσαλήμ».

«Όλες οι απει­λές της Χαμάς (της κυβερ­νώ­σας ισλα­μι­στι­κής της Γάζας) δεν θα βοη­θή­σουν σε τίπο­τα, είμα­στε ο ιδιο­κτή­της στην Ιερου­σα­λήμ και σε ολό­κλη­ρη τη γη του Ισρα­ήλ», είπε ο Μπεν-Γκβίρ κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψης, ανα­φε­ρό­με­νος επί­σης στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη και στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της Ιερουσαλήμ.

Εκπρό­σω­πος του παλαι­στί­νιου προ­έ­δρου Μαχ­μούντ Αμπάς χαρα­κτή­ρι­σε την επί­σκε­ψη Μπεν-Γκβίρ «κατά­φω­ρη επί­θε­ση στον ιερό τόπο που θα έχει σοβα­ρές συνέ­πειες», σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Wafa. «Οι προ­σπά­θειες του Ιτα­μάρ Μπεν-Γκβιρ και των ομοί­ων του εξτρε­μι­στών να αλλά­ξουν το status quo στο τέμε­νος Αλ Άκσα είναι κατα­δι­κα­στέ­ες και θα απο­τύ­χουν», είπε.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ιορ­δα­νί­ας κατα­δί­κα­σε επί­σης την επί­σκε­ψη του ακρο­δε­ξιού πολι­τι­κού ως επι­κίν­δυ­νη πρόκληση.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο