Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πεκίνο: «Αντικινεζικό εργαστήρι» η Σύνοδος της G7

Η κινε­ζι­κή κυβερ­νη­τι­κή εφη­με­ρί­δα Global Times χαρα­κτή­ρι­σε σήμε­ρα τη σύνο­δο κορυ­φή της G7 “αντι­κι­νε­ζι­κό εργα­στή­ρι”, ενώ το Πεκί­νο κάλε­σε τον απε­σταλ­μέ­νο της Ιαπω­νί­ας για να του εκφρά­σει τη δυσα­ρέ­σκειά του και επέ­κρι­νε τη Βρε­τα­νία σε απά­ντη­σή του σε ανα­κοι­νώ­σεις που έγι­ναν στη διάρ­κεια του σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου από τη σύνο­δο στη Χιροσίμα.

Η Κίνα έχει ήδη εκφρά­σει “τη βαθιά της δυσα­ρέ­σκεια” για την κοι­νή ανα­κοί­νω­ση της Ομά­δας των 7, στην οποία την επι­κρί­νουν για σει­ρά θεμά­των από τη Νότια Σινι­κή θάλασ­σα και τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα ως τις παρεμ­βά­σεις της στα εσω­τε­ρι­κά ζητή­μα­τα των χωρών της G7.

Οι χώρες της Ομά­δας των 7 ζήτη­σαν στην κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση από την Κίνα “να μην επι­δί­δε­ται σε παρεμ­βα­τι­κές ενέρ­γειες” στα εσω­τε­ρι­κά τους και εξέ­φρα­σαν “την ανη­συ­χία τους” για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, “κυρί­ως στο Θιβέτ και τη Σιν­τζιάνγκ”. Παράλ­λη­λα υπο­γράμ­μι­σαν “τη σημα­σία της ειρή­νης και της στα­θε­ρό­τη­τας σε όλες τις πλευ­ρές του στε­νού της Ταϊ­βάν” και δήλω­σαν “εξαι­ρε­τι­κά ανή­συ­χες” για την κατά­στα­ση στη Νότια Σινι­κή θάλασ­σα, κατη­γο­ρώ­ντας εμμέ­σως το Πεκί­νο για “εξα­να­γκα­σμό”.

Σε απά­ντη­ση το Σάβ­βα­το το Πεκί­νο “εξέ­φρα­σε την έντο­νη δυσα­ρέ­σκειά του και τη σθε­να­ρή του αντί­θε­ση και υπέ­βα­λε επί­ση­μη δια­μαρ­τυ­ρία στην Ιαπω­νία, χώρα που φιλο­ξέ­νη­σε τη σύνο­δο, καθώς και προς τις άλλες ενδια­φε­ρό­με­νες πλευρές”.

Σήμε­ρα στο κεντρι­κό της άρθρο, με τίτλο “η G7 έχει κατα­λή­ξει ένα αντι­κι­νε­ζι­κό εργα­στή­ρι”, η εφη­με­ρί­δα Global Times ανέ­φε­ρε ότι “οι ΗΠΑ ασκούν μεγά­λες πιέ­σεις για να δημιουρ­γή­σουν ένα αντι­κι­νε­ζι­κό δίκτυο στον δυτι­κό κόσμο”.

“Δεν πρό­κει­ται απλώς για κατά­φω­ρη παρέμ­βα­ση στα εσω­τε­ρι­κά ζητή­μα­τα της Κίνας και για δυσφή­μη­σή της, αλλά και για μια απρο­κά­λυ­πτη τάση για σύγκρου­ση μετα­ξύ των δύο πλευ­ρών”, πρό­σθε­τε το άρθρο.

Το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι είναι σθε­να­ρά αντί­θε­το στην ανα­κοί­νω­ση της G7 και χθες Κυρια­κή αργά επε­σή­μα­νε ότι κάλε­σε τον πρε­σβευ­τή της Ιαπω­νί­ας στο Πεκί­νο στο πλαί­σιο των δια­μαρ­τυ­ριών της προς τη χώρα που φιλο­ξέ­νη­σε τη σύνο­δο της G7.

Ο Κινέ­ζος υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σουν Ουεϊ­ντόνγκ κάλε­σε τον Ιάπω­να πρε­σβευ­τή Χιντέο Ταρού­μι για να διαμαρτυρηθεί.

Ο Σουν δήλω­σε ότι η Ιαπω­νία συνερ­γά­στη­κε με τις άλλες χώρες στη σύνο­δο της G7 “σε ενέρ­γειες και κοι­νές ανα­κοι­νώ­σεις (…) με στό­χο να δυσφη­μή­σουν την Κίνα, να παρέμ­βουν χον­δροει­δώς στις κινε­ζι­κές εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις, να παρα­βιά­σουν τις βασι­κές αρχές του διε­θνούς δικαί­ου και το πνεύ­μα των τεσ­σά­ρων πολι­τι­κών κει­μέ­νων μετα­ξύ της Κίνας και της Ιαπω­νί­ας”, μια ανα­φο­ρά στην Κοι­νή Δήλω­ση Κίνας- Ιαπω­νί­ας του 1972.

Από την πλευ­ρά του ο Ταρού­μι απά­ντη­σε ότι είναι “φυσι­κό” η G7 να ανα­φέ­ρε­ται σε ζητή­μα­τα κοι­νής ανη­συ­χί­ας, όπως και έχει κάνει στο παρελ­θόν, σημειώ­νο­ντας ότι θα συνε­χί­σει να το πράτ­τει στο μέλ­λον εφό­σον η Κίνα δεν αλλά­ζει τη στά­ση της.

Η Ρωσία, στε­νός σύμ­μα­χος της Κίνας που έγι­νε επί­σης στό­χος επι­κρί­σε­ων στην ανα­κοί­νω­ση της G7 λόγω της εισβο­λής της στην Ουκρα­νία, χαρα­κτή­ρι­σε τη σύνο­δο “εκκο­λα­πτή­ριο” αντι­ρω­σι­κής και αντι­κι­νε­ζι­κής υστερίας.

Ξεχω­ρι­στά η κινε­ζι­κή πρε­σβεία στη Βρε­τα­νία κάλε­σε χθες το Λον­δί­νο να στα­μα­τή­σει να δυσφη­μί­ζει την Κίνα, αφού ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Ρίσι Σού­νακ δήλω­σε ότι το Πεκί­νο απο­τε­λεί τη μεγα­λύ­τε­ρη παγκό­σμια πρό­κλη­ση για την ασφά­λεια και την ευημερία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο