Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια, στην οριοθέτηση των μετώπων της Αττικής ευελπιστεί η κυβέρνηση

Ανε­ξέ­λεγ­κτη είναι η φωτιά στην Εύβοια ενώ ανα­μέ­νε­ται να οριο­θε­τη­θούν τα μέτω­πα στην Αττι­κή, σύμ­φω­να με τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Ν. Χαρ­δα­λιά, κατά την ενη­μέ­ρω­ση για τις πυρκαγιές.

Όπως είπε, ανα­μέ­νε­ται να οριο­θε­τη­θούν τις επό­με­νες ώρες, «εκτός απρό­ο­πτου», οι πυρ­κα­γιές που έχουν εκδη­λω­θεί στην Αττι­κή, παρά τις πολ­λές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις που δημιουρ­γούν μικρά μέτω­πα ενώ για την Εύβοια ανέ­φε­ρε πως όλες οι δια­θέ­σι­μες δυνά­μεις, ενι­σχυ­μέ­νες κατα­βάλ­λουν κάθε δυνα­τή προ­σπά­θεια για την αντι­με­τώ­πι­ση της πυρκαγιάς.

Ειδι­κό­τε­ρα, στην Αττι­κή εξα­κο­λου­θούν να επι­χει­ρούν 856 πυρο­σβέ­στες με 215 οχή­μα­τα, 40 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των (και από τον ελλη­νι­κό Στρα­τό αλλά και δυνά­μεις από Κύπρο, Γαλ­λία και Ισρα­ήλ) ενώ ρίψεις νερού πραγ­μα­το­ποιούν τρία αερο­σκά­φη και έξι ελι­κό­πτε­ρα (το ένα του Στρα­τού) ενώ συν­δρά­μουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και γκρέι­ντερ της Τοπι­κής Διοίκησης.

Στην Εύβοια, σύμ­φω­να με τον Ν. Χαρ­δα­λιά, έχουν ήδη εκκε­νω­θεί 39 οικι­σμοί (ενώ και οι κάτοι­κοι άλλων τριών κλή­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους) επι­χει­ρούν 475 πυρο­σβέ­στες, με 35 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των (με 84 άνδρες των ελλη­νι­κών Ειδι­κών Δυνά­με­ων αλλά και Ρου­μά­νους και Ουκρα­νούς πυρο­σβέ­στες), τέσ­σε­ρα ελι­κό­πτε­ρα και έξι αερο­σκά­φη (εκ των οποί­ων «Beriev»). Συν­δρά­μουν 40 γκρέι­ντερ και 25 υδρο­φό­ρες από την Περι­φέ­ρεια και την Τοπι­κή Διοίκηση.

Ανα­κοί­νω­σε ακό­μα ότι το πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό έχει στεί­λει τορ­πι­λά­κα­το στο λιμά­νι της Αγί­ας Άννας, δύο Αρμα­τα­γω­γά στη Σκά­λα Ωρω­πού και 15 λέμ­βους για τη μετα­φο­ρά πολι­τών, αν χρειαστεί.

Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε στις πολ­λές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις που υπάρ­χουν στην πυρ­κα­γιά που ξεκί­νη­σε από τον οικι­σμό Ελαία και μέχρι τώρα εκτεί­νε­ται ως τα όρια των οικι­σμών Μαλαν­δρί­νο και Ιτέα.

Πηγή: 902.gr

Εκκενώνονται Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες

Στην εκκέ­νω­ση των περιο­χών Βασι­λι­κά, Ψαρο­πού­λι και Παπά­δες, προ­χω­ρούν οι Αρχές λόγω της πυρ­κα­γιάς που μαί­νε­ται στο σημείο.

Σημειώ­νε­ται πως μέχρι σήμε­ρα, έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τα σπί­τια τους οι κάτοι­κοι 39 οικι­σμών της Εύβοιας.

Στο μετα­ξύ, όπως έγι­νε γνω­στό από το υπουρ­γείο Εμπο­ρι­κής Ναυ­τι­λί­ας, δύο φέρι μποτ κατευ­θύ­νο­νται προς το Πευ­κί προ­κει­μέ­νου να συν­δρά­μουν στην εκκέ­νω­ση της περιο­χής, εάν χρειαστεί

Αναζωπύρωση της χθεσινής ενεργής εστίας στην Πάρνηθα

Μέτω­πο πυρ­κα­γιάς στον ορει­νό όγκο της Πάρ­νη­θας και ειδι­κό­τε­ρα στο τέλος των Θρα­κο­μα­κε­δό­νων, είναι σε εξέ­λι­ξη αυτή την ώρα.

Πρό­κει­ται για ενερ­γή εστία που έκαι­γε από χθες το βρά­δυ στην περιο­χή και «φού­ντω­σε» λόγω των ανέ­μων που πνέ­ουν στο σημείο και οι οποί­οι αλλά­ζουν συνε­χώς κατευ­θύν­σεις, καθι­στώ­ντας δύσκο­λη την αντι­με­τώ­πι­σή της.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, το μέτω­πο ανε­βαί­νει την κόψη Φλα­μπου­ρί­ου και κατευ­θύ­νε­ται προς το ομώ­νυ­μο κατα­φύ­γιο όπου εθε­λο­ντές βρί­σκο­νται στο σημείο προ­κει­μέ­νου να την ανακόψουν.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον κατηγορούμενο για τον εμπρησμό του Κρυονερίου

Ποι­νι­κή δίω­ξη σε βαθ­μό κακουρ­γή­μα­τος για πρό­κλη­ση πυρ­κα­γιάς σε δάσος εκ προ­θέ­σε­ως, με εξά­πλω­ση της φωτιάς σε μεγά­λη έκτα­ση, από την οποία προ­έ­κυ­ψε κίν­δυ­νος για άνθρω­πο, τελε­σθεί­σα κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση, ασκή­θη­κε από τον Εισαγ­γε­λέα στον 43χρονο που συνε­λή­φθη στο Κρυονέρι.

Εις βάρος του υπάρ­χουν και κατη­γο­ρί­ες για κατο­χή ναρ­κω­τι­κών ουσιών και κατο­χή βεγγαλικών.

 

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο