Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανεξέλεγκτη σε τρία μέτωπα μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο — Εφιαλτική η νύχτα

Ανε­ξέ­λεγ­κτη μαί­νε­ται για έκτη ημέ­ρα η φωτιά στη Ρόδο ενώ από νωρίς το πρωί βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη η μάχη των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων και των εθελοντών.
Μετά από μια εφιαλ­τι­κή νύχτα με νέες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις και νέες εκκε­νώ­σεις χωριών, ξεκί­νη­σαν οι πτή­σεις των ενα­έ­ριων πυρο­σβε­στι­κών μέσων ενώ ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και εθε­λο­ντές βρί­σκο­νται στα μέτω­πα της φωτιάς συνε­χί­ζο­ντας την μάχη για την κατά­σβε­ση της.

Σύμ­φω­να με το αρχη­γείο της Πυρο­σβε­στι­κής, οι δυνά­μεις ενι­σχύ­θη­καν τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες. Έτσι τα ξημε­ρώ­μα­τα επι­χει­ρού­σαν 266 πυρο­σβέ­στες, 16 πεζο­πό­ρα, 42 οχή­μα­τα, 4 ελι­κό­πτε­ρα και τρία αερο­πλά­να, ενώ την επι­χεί­ρη­ση συντο­νί­ζει ένα ακό­μη ελικόπτερο.

Από νωρίς το πρωί σε εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται επι­χει­ρή­σεις σε τρία ενερ­γά μέτω­πα. Στο Κιο­τά­ρι και νοτιο­δυ­τι­κά προς Γεν­νά­δι όπου χωμα­τουρ­γι­κά επι­χει­ρούν για να μην περά­σει η φωτιά το ρέμα, Απόλ­λω­να προς Προ­φή­τη Ηλία όπου υπάρ­χουν συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, γίνε­ται προ­σπά­θεια να μην επε­κτα­θεί βορειό­τε­ρα προς το πυκνό δάσος και στην περιο­χή Λαέρμων-Γαδουρά.

Στην διάρ­κεια της νύχτας δόθη­κε εντο­λή οι κάτοι­κοι των χωριών Μάσα­ρη, Μαλώ­νας και Χαρά­κι της Ρόδου να εγκα­τα­λεί­ψουν εσπευ­σμέ­να τις κοι­νό­τη­τες αυτές και να κινη­θούν προς την πόλη της Ρόδου.

Νωρί­τε­ρα, είχε ζητη­θεί η εσπευ­σμέ­νη απο­μά­κρυν­ση όσων βρί­σκο­νταν στα χωριά της Λίν­δου και της Καλά­θου καθώς και στον οικι­σμό των Πεύ­κων, σύμ­φω­να με επεί­γου­σα ειδο­ποί­η­ση του υπουρ­γεί­ου Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής. Αυτά τα δύο χωριά και ο οικι­σμός βρί­σκο­νται στις πλέ­ον του­ρι­στι­κές περιο­χές της Ρόδου.

Νωρί­τε­ρα, στάλ­θη­κε μήνυ­μα από το 112 για τους οικι­σμούς Γεν­νά­δι και Κιο­τά­ρι που καλού­σε τους κατοί­κους να απο­μα­κρυν­θούν, να κατευ­θυν­θούν προς το Πλημμύρι.

Στην διάρ­κεια της νύχτας συνε­χί­στη­κε η μετα­φο­ρά του­ρι­στών από τις περιο­χές που εκκε­νώ­θη­καν σε ασφα­λή σημεία. Εκα­το­ντά­δες του­ρί­στες φιλο­ξε­νή­θη­καν σε γυμνα­στή­ρια, σε αίθου­σες σχο­λεί­ων σε συνε­δρια­κά κέντρα των ξενο­δο­χεί­ων σε πλοία ενώ συγκι­νη­τι­κή ήταν η αντα­πό­κρι­ση των εθε­λο­ντών που έσπευ­σαν στα σημεία αυτά για να βοη­θή­σουν τους του­ρί­στες με προ­σφο­ρά ειδών, κλι­νο­σκε­πα­σμά­των κ.α

Η φωτιά έχει κάψει τερά­στια δασι­κή έκτα­ση, ενώ στις φλό­γες παρα­δό­θη­καν και ξενο­δο­χεία και χρειά­στη­κε να απο­μα­κρυν­θούν χιλιά­δες του­ρί­στες με κάθε τρό­πο, ακό­μα και πάνω σε καρό­τσες αγρο­τι­κών. Kατα­στρο­φές υπάρ­χουν σε λαϊ­κές περιου­σί­ες αλλά και υποδομές.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο