Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιδράσεις στην Κω για τις πινακίδες που προειδοποιούν για τσουνάμι

Εδώ και λίγες ημέ­ρες, στην Κω, έχουν εγκα­τα­στα­θεί δύο συστή­μα­τα προει­δο­ποί­η­σης για τσου­νά­μι οι οποί­ες έχουν προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις από τους ξενοδόχους.

«Στην Κω υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα να έχου­με ένα τσου­νά­μι (σ.σ. σε περί­πτω­ση σει­σμού)», σημεί­ω­σε ο σει­σμο­λό­γος Ευθύ­μης Λέκ­κας με αφορ­μή αντι­δρά­σεις που έχουν εκφρά­σει ξενο­δό­χοι και επι­χει­ρη­μα­τί­ες του νησιού για τις πινα­κί­δες που έχουν τοπο­θε­τη­θεί και προει­δο­ποιούν για την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα να σημειω­θεί τσου­νά­μι στην περιοχή.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι πινα­κί­δες έχουν τοπο­θε­τη­θεί με τη χρη­μα­το­δό­τη­ση ευρω­παϊ­κού φορέα έρευ­νας, στο πλαί­σιο πιλο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος, ενώ η Κως είναι η πρώ­τη περιο­χή της χώρας στην οποία εγκα­θί­στα­ται το εν λόγω σύστη­μα μετά τον σει­σμό που σημειώ­θη­κε στο νησί το καλο­καί­ρι 2017, όπου προ­κλή­θη­κε τσου­νά­μι ύψους 1,5 μέτρου.

Από την πλευ­ρά του, ο κ. Λέκ­κας τονί­ζει μάλι­στα ότι δεν έχει ιδιαί­τε­ρη σημα­σία το ύψος του τσου­νά­μι στις επι­πτώ­σεις. «Η τρω­τό­τη­τα των συστη­μά­των είναι τέτοια που είναι ανε­ξάρ­τη­τη του ύψους του κύμα­τος», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ενώ υπο­γράμ­μι­σε τη σημα­σία που έχει να υπάρ­χει προει­δο­ποί­η­ση επί του επι­κεί­με­νου συμβάντος.

Ως παρά­δειγ­μα έφε­ρε το τσου­νά­μι στην Ινδο­νη­σία, λέγο­ντας ότι το ύψος του κύμα­τος μπο­ρεί να ήταν δύο μέτρα, αλλά οι απώ­λειες ήταν μεγά­λες ακρι­βώς επει­δή δεν υπήρ­χε σύστη­μα προειδοποίησης.

Ακό­μη, τόνι­σε ότι «σε όλη την Ιαπω­νία υπάρ­χουν ανά­λο­γα συστή­μα­τα — πολύ πιο εξε­λιγ­μέ­να — σε 1.500 χιλιό­με­τρα ακτο­γραμ­μής με προει­δο­ποι­η­τι­κά για τσου­νά­μι και εμείς έχου­με ενδοια­σμό για το αν θα πρέ­πει να τοπο­θε­τη­θούν». «Πρέ­πει να εκσυγ­χρο­νι­στού­με ως κοι­νω­νία», πρόσθεσε.

Υπο­στή­ρι­ξε δε ότι «δεν θα πρέ­πει να κρύ­βου­με τα προ­βλή­μα­τα κάτω από χαλί, για­τί κοστί­ζουν ζωές». Σύμ­φω­να με τον κ. Λέκ­κα όλο το σύστη­μα που εγκα­τα­στά­θη­κε στη Κω, βοη­θά­ει σε περι­πτώ­σεις έκτα­κτης. ανάγκης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο