Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δανοί πολιτικοί για πρόταση Τραμπ (Γροιλανδία): «Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί»

Δανοί πολι­τι­κοί περι­γέ­λα­σαν σήμε­ρα την ιδέα να πωλη­θεί η Γροι­λαν­δία στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, έπει­τα από δημο­σί­ευ­μα ότι ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ έχει συζη­τή­σει ιδιω­τι­κά με τους συμ­βού­λους το ενδε­χό­με­νο να αγο­ρά­σει το μεγα­λύ­τε­ρο νησί του κόσμου.

Ο Τραμπ πρό­κει­ται να επι­σκε­φθεί τον Σεπτέμ­βριο την Κοπεγ­χά­γη και η Αρκτι­κή θα βρί­σκε­ται στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη στη διάρ­κεια των συνα­ντή­σε­ών του με τους πρω­θυ­πουρ­γούς της Δανί­ας και της Γροι­λαν­δί­ας, η οποία είναι αυτό­νο­μο έδα­φος της Δανίας.

«Πρέ­πει να είναι πρω­τα­πρι­λιά­τι­κο αστείο εντε­λώς εκτός επο­χής», έγρα­ψε στο Twitter ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Μερι­κοί σύμ­βου­λοι θεώ­ρη­σαν αστείο την ιδέα να αγο­ρα­σθεί η Γροι­λαν­δία, όμως άλλοι στον Λευ­κό Οίκο την πήραν περισ­σό­τε­ρο στα σοβα­ρά, είπαν χθες, Πέμ­πτη, στο Ρόι­τερ δύο πηγές εξοι­κειω­μέ­νες με την κατάσταση.

Τα περί αγο­ράς της Γροι­λαν­δί­ας ανα­φέρ­θη­καν για πρώ­τη φορά από την εφη­με­ρί­δα Wall Street Journal.

«Αν το σκέ­πτε­ται αλη­θι­νά αυτό, τότε είναι η τελι­κή από­δει­ξη πως έχει τρε­λα­θεί», δήλω­σε στον ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό σταθ­μό DR ο Σόρεν Έσπερ­σεν, εκπρό­σω­πος του Δανι­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος για εξω­τε­ρι­κές υποθέσεις.

«Η σκέ­ψη ότι η Δανία θα που­λή­σει 50.000 πολί­τες στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είναι εντε­λώς γελοία», δήλωσε.

Η Γροι­λαν­δία, ένα αυτο­διοι­κού­με­νο τμή­μα της Δανί­ας που βρί­σκε­ται ανά­με­σα στον Βόρειο Ατλα­ντι­κό και τον Βόρειο Παγω­μέ­νο Ωκε­α­νό, εξαρ­τά­ται από την οικο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη της Δανίας.

«Είμαι σίγου­ρη πως οι περισ­σό­τε­ροι στη Γροι­λαν­δία πιστεύ­ουν πως είναι καλύ­τε­ρα να έχουν μια σχέ­ση με τη Δανία απ’ ό,τι με τις ΗΠΑ, μακρο­πρό­θε­σμα», είπε στο Ρόι­τερ η Όγια Χέμνιτς Λάρ­σεν, δανή βου­λευ­τής του δεύ­τε­ρου μεγα­λύ­τε­ρου κόμ­μα­τος της Γροι­λαν­δί­ας, του Inuit Ataqatigiit (IA).

«Το πρώ­το που σκέ­πτο­μαι είναι ‘Όχι, ευχα­ρι­στώ’», πρόσθεσε.

Η πρω­θυ­πουρ­γός Μέτε Φρέ­ντε­ρικ­σεν και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γέπε Κόφοντ δεν ήταν δια­θέ­σι­μοι να σχο­λιά­σουν, όμως αξιω­μα­τού­χοι είπαν πως θα απα­ντή­σουν αργό­τε­ρα σήμε­ρα. Η πρε­σβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγ­χά­γη δεν ήταν επί­σης δια­θέ­σι­μη για σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: therealdeal.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο