Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Τι ψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές

Με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευ­κά εγκρί­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία, την Πέμ­πτη 19 Σεπτέμ­βρη, το κατά­πτυ­στο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό ψήφι­σμα από το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, που επι­βε­βαί­ω­σε για μια ακό­μη φορά ότι είναι ο σημαιο­φό­ρος στην αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία της ΕΕ.

Το ψήφι­σμα κατέ­θε­σαν οι πολι­τι­κές ομά­δες του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, των Φιλε­λεύ­θε­ρων, των Πρα­σί­νων και των Συντη­ρη­τι­κών Μεταρ­ρυθ­μι­στών, με αφορ­μή τα 80 χρό­νια από την έναρ­ξη του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, απαι­τώ­ντας επί της ουσί­ας τη λήψη σκλη­ρών αντι­κομ­μου­νι­στι­κών μέτρων όπως απα­γό­ρευ­ση συμ­βό­λων, μνη­μεί­ων, κατα­στο­λή σε βάρος ΚΚ.

Ο ωμός αντι­κομ­μου­νι­σμός τους φτά­νει στο σημείο να παρου­σιά­ζουν τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση ως σύμ­μα­χο του Χίτλερ και συνυ­πεύ­θυ­νη για την έναρ­ξη του πολέ­μου. Μάλι­στα, ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν να στη­θεί μια νέα Νυρεμ­βέρ­γη, για τον κομ­μου­νι­σμό αυτήν τη φορά, κάνο­ντας λόγο για «επεί­γου­σα ανά­γκη πλή­ρους συνει­δη­το­ποί­η­σης και ηθι­κής, αλλά και νομι­κής εκτί­μη­σης των εγκλη­μά­των του στα­λι­νι­σμού και των κομ­μου­νι­στι­κών δικτατοριών».

Για το ανι­στό­ρη­το αντι­κομ­μου­νι­στι­κό ψήφι­σμα του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου δια­βά­στε περισ­σό­τε­ρα εδώ

Δια­βά­στε εδώ την ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Η στάση των ελλήνων ευρωβουλευτών

Η αντί­δρα­ση της Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΚΚΕ μετα­φέρ­θη­κε την επό­με­νη μέρα και στην αίθου­σα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, όπου στη συζή­τη­ση του ψηφί­σμα­τος καταγ­γέλ­θη­κε το ντε­λί­ριο χυδαί­ου αντι­κομ­μου­νι­σμού από την πλευ­ρά της ΕΕ.

«Ο στό­χος που κρύ­βε­ται πίσω από αυτά τα κατα­σκευά­σμα­τα σκο­πι­μό­τη­τας που νομι­μο­ποιούν την απα­γό­ρευ­ση της δρά­σης των ΚΚ, των κομ­μου­νι­στι­κών συμ­βό­λων, της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και γενι­κεύ­ουν τις διώ­ξεις ενά­ντια στους κομ­μου­νι­στές και τις λαϊ­κές δυνά­μεις που αγω­νί­ζο­νται, είναι οι λαοί και οι αγώ­νες τους», τόνι­σε στην παρέμ­βα­σή του ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λ. Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος, ενώ ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κ. Παπα­δά­κης προει­δο­ποί­η­σε: «Απο­σύ­ρε­τέ το τώρα. Κάθε ευρω­βου­λευ­τής να κατα­ψη­φί­σει αυτήν την προ­σβο­λή στην Ιστο­ρία χαραγ­μέ­νη με το αίμα των λαών».

Στη διάρ­κεια της σημε­ρι­νής ψηφο­φο­ρί­ας η στά­ση των ευρω­βου­λευ­τών των υπό­λοι­πων ελλη­νι­κών κομ­μά­των δια­μορ­φώ­θη­κε ως εξής:

Απο τη ΝΔ: Το ψήφι­σε η Άννα Μισέλ Αση­μα­κο­πού­λου. Το κατα­ψή­φι­σε η Μαρία Σπυ­ρά­κη. Απεί­χαν από την ψηφο­φο­ρία οι Ευ. Μεϊ­μα­ρά­κης, Μ. Κεφα­λο­γιάν­νης και Ελ. Βόζε­μπεργκ. Λευ­κό ψήφι­σαν οι Στ. Κυμπου­ρό­που­λος, Θ. Ζαγο­ρά­κης και Γ. Κύρτσος.

Από το ΚΙΝΑΛ: Ο Ν. Ανδρου­λά­κης κατα­ψή­φι­σε, ενώ απεί­χε η Εύα Καϊ­λή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Κατα­ψή­φι­σαν οι Δ. Παπα­δη­μού­λης, Κ. Αρβα­νί­της και Π. Κόκ­κα­λης, ενώ απεί­χαν οι Ελ. Κου­ντου­ρά, Αλ. Γεωρ­γού­λης και Στ. Κού­λο­γλου.

Από την Ελλη­νι­κή Λύση ο Εμ. Φρά­γκος το ψήφισε. 

Λευ­κό ψήφι­σε ο (πρώ­ην χρυ­σαυ­γί­της) Ι. Λαγός, ενώ από την ψηφο­φο­ρία απεί­χε ο ο Αθ. Κων­στα­ντί­νου της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο