Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα: “Αυτοί που φέρανε την καταχνιά”

Γρά­φει ο \\ Μιχά­λης Μιχαήλ

Τον Μενέ­λαο Λου­ντέ­μη θυμή­θη­κε ο ανθυ­πο­πυ­ρα­γός ε.α. του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος Μιχά­λης Μιχα­ήλ όταν του ζήτη­σαν να σκια­γρα­φή­σει την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί σχε­τι­κά την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών στην Ελλά­δα: «Αυτοί που φέρα­νε την κατα­χνιά» μονολογεί.

(σσ. Χμ… Γου­στό­ζι­κη λέρα φαί­νε­ται” είπε από μέσα του ο καπε­τά­νιος. ”Αν δεχό­ταν και να πεθά­νει θα’ ρχό­ταν καλού­πι για τα σχέ­διά μας”. — Φοβά­σαι χάρο, μωρέ, τον ρωτά. — Όσκε. Κάθε μέρα παλεύω μαζί του. Όσκε. Γνω­ρι­στή­κα­με. — Μισάς οχτρό;Ναί­σκε. — Αγα­πάς Πατρί­δα;Ναί­σκε. — Σκο­τώ­νεις για την Πατρί­δα;Ναί­σκε. — Σκο­τώ­νε­σαι για την Πατρί­δα;‘Οσκε. — Τότε δε μου κάνεις, του λέει με σιχα­σιά. Τρά­βα στη δου­λειά σου)

Και θέτει ένα συλ­λο­γι­σμό με πολ­λά «όταν» για να φτά­σει στο «διό­τι» της σκό­πι­μης στρα­τη­γι­κής απα­ξί­ω­σης της δασο­προ­στα­σί­ας και της πυρο­προ­στα­σί­ας.

Ενω­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Κίνη­ση Πυρο­σβε­στών: Ανα­κοί­νω­ση για τις δηλώ­σεις του Πρω­θυ­πουρ­γού σχε­τι­κά με την στε­λέ­χω­ση ασθε­νο­φό­ρων του ΕΚΑΒ από πυροσβέστες

💥  Η στρατηγική απαξίωση

Όταν αυτοί που κυβερ­νούν αυτή την χώρα βάζουν σε αυτόν τον πολύ­πα­θο λαό το δίλημ­μα τι προ­τι­μά, να σώσει την ζωή του ή το βιός του, αφού πρώ­τα με μεγά­λη σπου­δή κοντά εδώ και τρεις δεκα­ε­τί­ες έχουν φρο­ντί­σει με μεθο­δι­κό και απα­ράλ­λα­χτο τρό­πο με τους υπο­τι­θέ­με­νους πολι­τι­κούς τους αντι­πά­λους που εναλ­λάσ­σο­νται στην εξου­σία, να εφαρ­μό­σουν στρα­τη­γι­κή απα­ξί­ω­σης των μηχα­νι­σμών πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας και να  εκμη­δε­νί­σουν κάθε προ­λη­πτι­κή παρέμ­βα­ση στα δασι­κά οικοσυστήματα.

   Ξέρουν πολύ καλά γιατί το κάνουν!

Για­τί απλού­στα­τα δεν δίνουν δεκά­ρα τσα­κι­στή ούτε για την ζωή του ούτε για το βίος του και πόσο μάλ­λον για τα φυσι­κό πλού­το της χώρας, αφού ακό­μη και αυτές τις στά­χτες του, τις έχουν ήδη προ­κα­τα­βο­λι­κά εξαρ­γυ­ρώ­σει στο χρη­μα­τι­στή­ριο της «πρά­σι­νης» ανά­πτυ­ξης, αντι­κα­θι­στώ­ντας τα δέντρα με ανε­μο­γεν­νή­τριες και με ότι άλλο υπα­γο­ρεύ­ουν τα συμ­φέ­ρο­ντα όσων στέ­κο­νται αρω­γοί στο κυβερ­νη­τι­κό τους έργο!

Για­τί παρά την εκα­τόμ­βη των 882 νεκρών και τις ασύλ­λη­πτες κατα­στρο­φές που δημιούρ­γη­σαν οι εγκλη­μα­τι­κές τους πολι­τι­κές αυτά τα 30 χρό­νια, με τρα­γι­κά θύμα­τα από τις δασι­κές πυρ­κα­γιές 203 πολί­τες, 33 πυρο­σβέ­στες και 12 πιλό­τους.  Με ακό­μη 20 νεκρούς πυρο­σβέ­στες σε αστι­κά συμ­βά­ντα. Με 483 νεκρούς πολί­τες από αστι­κές πυρ­κα­γιές από το 2010 μέχρι και το 2022, συνέ­πεια της ανέ­χειας που υπο­χρε­ώ­θη­κε ένα μεγά­λο μέρος του λαού να ζει από τα μνη­μό­νια, την παν­δη­μία και την ενερ­γεια­κή ακρί­βεια και με το 40% των θυμά­των αυτών ( 195 ) να κατα­γρά­φο­νται μόνο τα τρία τελευ­ταία χρό­νια. Με 131 νεκρούς  από το 2000 λόγω των κατα­στρο­φι­κών πλημ­μυ­ρών που ήρθαν σαν συνέ­πεια των μεγά­λων πυρ­κα­γιών και της παντε­λούς έλλει­ψης αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων. Με 8.202.971 στρέμ­μα­τα καμ­μέ­νες δασι­κές εκτά­σεις. Με χιλιά­δες κατε­στραμ­μέ­νες λαϊ­κές περιου­σί­ες, αγρο­κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες και δημό­σιες υποδομές.

💥  Πολιτική προστασία-έκτρωμα

Παρ όλα αυτά δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νοι  να κάνουν το παρα­μι­κρό για την προ­στα­σία του λαού από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, των εργα­ζο­μέ­νων στην πυρο­προ­στα­σία από τους επαγ­γελ­μα­τι­κούς κιν­δύ­νους και των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των από τις κατα­πα­τή­σεις, την αυθαί­ρε­τη δόμη­ση, την αλλα­γή χρή­σης γης, τις παρα­χω­ρή­σεις για χάριν της «πρά­σι­νης» ανά­πτυ­ξης και ο μόνος τρό­πος για να του ρίξουν στά­χτη στα μάτια και να έχουν για κάτι να ….καμα­ρώ­νουν μετά από τόσες εκα­τόμ­βες νεκρών, είναι να του προ­σθέ­σουν στην πλά­τη απλά και ανέ­ξο­δα ακό­μη μία ατο­μι­κή ευθύ­νη που συμπυ­κνώ­νε­ται στο ηχη­τι­κό μήνυ­μα του 112 «εκκε­νώ­στε την περιο­χή» και στην γεμά­τη περη­φά­νεια δήλω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού  «του­λά­χι­στον δεν θρη­νή­σα­με θύματα!»

   Άνθρα­κας λοι­πόν στην κυριο­λε­ξία ο «θησαυ­ρός» που επι­χεί­ρη­σαν  με όλο αυτό το νομο­θε­τι­κό έκτρω­μα που ονό­μα­σαν ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με τον Νόμο 4662/2020 και το μόνο που του πρέ­πει είναι η ντε φάκτο κατάρ­γη­σή του και η εκ βάθρων οργά­νω­ση της με βασι­κό γνώ­μο­να την πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία και θωρά­κι­ση της χώρας και του λαού από τις φυσι­κές και τεχνο­λο­γι­κές καταστροφές!

   Αυτή η αδυ­σώ­πη­τη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα καθι­στά προ­δια­γε­γραμ­μέ­νες και ανα­με­νό­με­νες και τις φετι­νές κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές που ήδη έχουν αφα­νί­σει μέχρι στιγ­μής περί­που 165.000 στρέμ­μα­τα δασι­κής γης σε διά­φο­ρες περιο­χές της  χώρας και είναι ολο­φά­νε­ρο πλέ­ον ότι δια­μορ­φώ­νο­νται συν­θή­κες επα­νά­λη­ψης των κατα­στρο­φι­κών πυρ­κα­γιών του 2007!

Ενω­τι­κή Αγω­νι­στι­κή Κίνη­ση Πυρο­σβε­στών: Ανα­κοί­νω­ση για την αντι­πυ­ρι­κή περίοδο

💥  ΙΧ πυροσβεστικές υπηρεσίες

Η στρα­τη­γι­κή απα­ξί­ω­σης των προ­λη­πτι­κών παρεμ­βά­σε­ων και του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού πυρο­προ­στα­σί­ας που υλο­ποιεί­ται δια­χρο­νι­κά αρχής γενο­μέ­νης από το 1998, στο­χεύ­ει στην εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την μετα­φο­ρά αρμο­διο­τή­των πυρα­σφά­λειας και δια­χεί­ρι­σης δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των σε μεγά­λα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα , στους δήμους, τις Μ.Κ.Ο. και τις εθε­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις. Με βασι­κό στό­χο την μεί­ω­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, την μετα­φο­ρά μέσω της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας του οικο­νο­μι­κού κόστους της πυρα­σφά­λειας στους δημό­τες και την παράλ­λη­λη στή­ρι­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

      Στην βάση αυτού του στρα­τη­γι­κού σχε­δια­σμού ήδη :

  • Από το 2017  14 πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες και 11  πυρο­σβε­στι­κά κλι­μά­κια με 1.000 και πλέ­ον πυρο­σβέ­στες υπό καθε­στώς ενοι­κί­α­σης έχουν δημιουρ­γη­θεί και λει­τουρ­γούν με ευθύ­νη των εται­ρειών και των κοι­νο­πρα­ξιών που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τα αερο­δρό­μια και τους οδι­κούς άξο­νες της χώρας!
  • Έχουν ιδρυ­θεί μέχρι στιγ­μής  30 του­λά­χι­στον εθε­λο­ντι­κά πυρο­σβε­στι­κά κλι­μά­κια με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη των δήμων που πλαι­σιώ­νο­νται απο­κλει­στι­κά από εθε­λο­ντές και έχουν συστα­θεί σε μεγά­λους αρχι­κά δήμους κλι­μά­κια πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας με εθε­λο­ντές. Την στιγ­μή μάλι­στα που το πυρο­σβε­στι­κό σώμα παρα­μέ­νει με  4.228 κενές οργα­νι­κές θέσεις και το ελλειμ­μα­τι­κό προ­σω­πι­κό του διο­χε­τεύ­ε­ται είτε προς τις ιδιω­τι­κές πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες, είτε μέσου­σης της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου για να μπα­λώ­σει τρύ­πες στο ΕΚΑΒ !
  • Έχουν παρα­χω­ρη­θεί υπο­χρε­ώ­σεις συντή­ρη­σης και υπο­στή­ρι­ξης σε υπο­δο­μές, μέσα και  υλι­κά κρα­τι­κών δομών πυρο­προ­στα­σί­ας στους δήμους και τις περιφέρειες!
  • Εμπλέ­κο­νται μέσω ΣΔΙΤ ιδιώ­τες στην δημιουρ­γία υπο­δο­μών πυρο­σβε­στι­κών υπηρεσιών.
  • Αφή­νε­ται ο Εθνι­κός ενα­έ­ριος στό­λος στην τύχη του και ενι­σχύ­ε­ται η αερο­πυ­ρό­σβε­ση με όλο και περισ­σό­τε­ρα πανά­κρι­βα ιδιω­τι­κά πτη­τι­κά μέσα από μία άνευ προη­γου­μέ­νου υπέρ προ­βο­λή για την προ­σφο­ρά τους, την στιγ­μή που είναι γνω­στό στους ειδι­κούς στην πυρο­προ­στα­σία ότι χωρίς τις αντί­στοι­χες ικα­νές τον αριθ­μό και μέσα επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις να επεμ­βαί­νουν αμέ­σως μετά την ρίψη νερού από αέρος, η όποια συμ­με­το­χή τους καθί­στα­ται αναποτελεσματική.

Ο φετι­νός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του Πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος είναι απο­κα­λυ­πτι­κός για τις προ­τε­ραιό­τη­τες και της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης. Η αύξη­ση των πιστώ­σε­ων κατά 39.788.000e, σε σχέ­ση με τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2022, είναι απο­κλει­στι­κά και μόνο για την μίσθω­ση ιδιω­τι­κών ενα­έ­ριων μέσων. Αφού από τα 22.800.000e που προ­έ­βλε­πε πέρυ­σι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του υπουρ­γεί­ου για την ενοι­κί­α­ση των ενα­έ­ριων μέσων, οι φετι­νές πιστώ­σεις εκτο­ξεύ­τη­καν στα 62.800.000 e!

   Και αυτό συμ­βαί­νει την στιγ­μή που για τις λει­τουρ­γι­κές ανά­γκες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος που αφο­ρούν την συντή­ρη­ση και λει­τουρ­γία ενός στό­λου 3.500 περί­που πεπα­λαιω­μέ­νων πυρο­σβε­στι­κών οχη­μά­των με το 80% να είναι πάνω από 10ετία, τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις σε ατο­μι­κό και ειδι­κό εξο­πλι­σμό των 15.875 πυρο­σβε­στών μόνι­μών και συμ­βα­σιού­χων, καθώς και την συντή­ρη­ση των εκα­το­ντά­δων πεπα­λαιω­μέ­νων κτη­ρια­κών υπο­δο­μών του Π.Σ. οι πιστώ­σεις είναι λιγό­τε­ρες κατά 212.000e σε σχέ­ση με το 2022!!

RescEU – Ευρω­παϊ­κός Μηχα­νι­σμός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας: Ευλο­γία ή άλλοθι;

Το γεγο­νός ότι από το σύνο­λο των πιστώ­σε­ων για τις λει­τουρ­γι­κές ανά­γκες του Π.Σ. που ανέρ­χο­νται για το 2023 σε 141.094.000 e, το 44,51% ( 62.800.000e ) αφο­ρά την μίσθω­ση των ιδιω­τι­κών πτη­τι­κών μέσων και τα 78.294.000e δηλα­δή το 55,49% δια­τί­θε­νται για όλες τις υπό­λοι­πες λει­τουρ­γι­κές του ανά­γκες  και με δεδο­μέ­νο ότι τα εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια που σπα­τα­λού­νται για τα ιδιω­τι­κά ενα­έ­ρια μέσα δεν απο­σό­βη­σαν τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες τόσων και τόσων αντι­πυ­ρι­κών περιό­δων , ενώ αντι­θέ­τως  οι κλι­μα­κού­με­νες  περι­κο­πές από το 2009 για τις λει­τουρ­γι­κές του ανά­γκες  και την απο­τε­λε­σμα­τι­κή θωρά­κι­ση των επί­γειων δυνά­με­ων με προ­σω­πι­κό και μέσα επι­βε­βαιώ­νουν τις προ­α­να­φε­ρό­με­νες κατα­στρο­φι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες όλων των κυβερ­νή­σε­ων ακό­μη και αν είναι να «πατή­σουν» επί πτωμάτων!

Οι δυσοί­ω­νες προ­βλέ­ψεις που έχουν δια­τυ­πω­θεί τα τελευ­ταία χρό­νια κατά κόρον μέσα από σχε­τι­κή αρθρο­γρα­φία και δημό­σιες δηλώ­σεις, πατώ­ντας ακρι­βώς πάνω στα πραγ­μα­τι­κά δεδο­μέ­να που υφί­στα­νται σε όλο το πλέγ­μα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας και απο­κω­δι­κο­ποιώ­ντας την στρα­τη­γι­κή στό­χευ­ση όλων των κυβερ­νή­σε­ων, ότι τα χει­ρό­τε­ρα για τον ελλη­νι­κό λαό έπο­νται, δυστυ­χώς κάθε νέα αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο επα­λη­θεύ­ο­νται οικτρά.

   Ο λαός πρέπει επιτέλους και πριν ακόμη βιώσει  τα χειρότερα, να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από τόσες και τόσες τραγωδίες που έχει υποστεί και να μην αποδεχθεί την βολική για όσους επενδύουν πάνω στα αποκαΐδια, αξιοποιώντας τον μπαμπούλα της κλιματικής αλλαγής, για να ανεβάζουν τους ματωμένους επενδυτικούς δείκτες στα ύψη και το βιοτικό  του επίπεδο  και την ποιότητα της ζωής του στα τάρταρα της  φτώχειας, της ανέχειας και της  καταστροφής!

Να οργα­νώ­σει την πάλη του μέσα από τους μαζι­κούς του φορείς και να απαι­τή­σει εδώ και τώρα να παρ­θούν ουσια­στι­κά μέτρα για την αντι­πυ­ρι­κή, αντι­πλημ­μυ­ρι­κή και αντι­σει­σμι­κή θωρά­κι­ση της χώρας!

Μιχά­λης Μιχα­ήλ
Ανθυ­πο­πυ­ρα­γός ε.α.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο