Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας: Συνεχίζουν τις προκλήσεις ΝΑΤΟ και Ουκρανία με στρατιωτικές ασκήσεις

Με εκα­τέ­ρω­θεν «προει­δο­ποι­ή­σεις», δια­βου­λεύ­σεις αλλά και συνε­χι­ζό­με­νη στρα­τιω­τι­κή κινη­τι­κό­τη­τα εξε­λίσ­σε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας γύρω από την Ουκρα­νία, την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη και τη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Στον από­η­χο της τηλε­διά­σκε­ψης που είχαν την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα οι Πρό­ε­δροι ΗΠΑ και Ρωσί­ας, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στούν, καθώς η Μόσχα εξει­δί­κευ­σε τις «νομι­κές εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας» που ζητά από τις ΗΠΑ και κρά­τη του ΝΑΤΟ, όπως να μην εντα­χθούν στο ΝΑΤΟ η Ουκρα­νία και η Γεωρ­γία, να μην ανα­πτύσ­σο­νται οπλι­κά συστή­μα­τα που απει­λούν τη Ρωσία από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ σε γει­το­νι­κές χώρες, να μην ανα­πτύσ­σο­νται πύραυ­λοι μικρού και μεσαί­ου βελη­νε­κούς από τις ΗΠΑ στην Ευρώ­πη και άλλα στρα­τιω­τι­κά μέτρα σε Βαλ­τι­κή και Μαύ­ρη Θάλασσα.

Την ανά­γκη άμε­σης έναρ­ξης δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τόνι­σε και χτες ο Ρώσος Πρό­ε­δρος, Βλ. Πού­τιν, σε τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τον Φιν­λαν­δό ομό­λο­γό του Σ. Νιι­νί­στο.

Η Βρε­τα­νία ανα­μέ­νε­ται να έχει πολύ σκλη­ρή στά­ση στο ΝΑΤΟ απέ­να­ντι στις προ­τά­σεις της Ρωσί­ας για «αμοι­βαί­ες εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας», εκτί­μη­σε χτες ο Ρώσος πρέ­σβης στο Λονδίνο.

«Προ­φα­νώς θα υπάρ­ξει ξεχω­ρι­στή συνο­μι­λία με τους Αμε­ρι­κα­νούς και μια άλλη εντός του ΝΑΤΟ. Θα είναι πολύ δύσκο­λη εντός του ΝΑΤΟ. Τα κρά­τη της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης θα ματαιώ­σουν αυτήν τη συνο­μι­λία με τη Ρωσία, με το επι­χεί­ρη­μα ότι αυτή είναι η πολι­τι­κή του ΝΑΤΟ και κανείς δεν μπο­ρεί να την αλλά­ξει», ανέ­φε­ρε.

Βασικός στόχος της Ουκρανίας η ένταξη σε ΝΑΤΟ — ΕΕ

Ο Ουκρα­νός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κού­λε­μπα, απορ­ρί­πτο­ντας τις αξιώ­σεις της Μόσχας για μη έντα­ξη στο ΝΑΤΟ, υπεν­θύ­μι­σε χτες ότι η πρό­σφα­τα εγκε­κρι­μέ­νη Στρα­τη­γι­κή Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής της Ουκρα­νί­ας θέτει τέλος στο καθε­στώς της χώρας «εκτός μπλοκ» και δια­κη­ρύσ­σει την έντα­ξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ως βασι­κούς στό­χους της.

Ανά­με­σα στους βασι­κούς άξο­νες της ουκρα­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, ο Κού­λε­μπα ανέ­φε­ρε «την αντί­στα­ση στη ρωσι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και τις προ­σπά­θειες να προ­σα­χθεί η Ρωσία στη Δικαιο­σύ­νη για εγκλή­μα­τα κατά της Ουκρα­νί­ας», όπως επί­σης «τη δια­σφά­λι­ση της κυριαρ­χί­ας και την ανά­κτη­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας» σε Ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία και Κριμαία.

Την προη­γού­με­νη μέρα η Αμε­ρι­κα­νί­δα βοη­θός ΥΠΕΞ για Ευρω­παϊ­κές και Ευρα­σια­τι­κές Υπο­θέ­σεις, Κάρεν Ντόν­φριντ, είχε επι­σκε­φθεί το Κίε­βο, όπου συνα­ντή­θη­κε με τον Ουκρα­νό ΥΠΕΞ, συντο­νί­ζο­ντας τις θέσεις τους ενό­ψει των επα­φών που θα έχει στη Μόσχα. Στις 15 — 16 Δεκέμ­βρη η Ντόν­φριντ θα ταξι­δέ­ψει στις Βρυ­ξέλ­λες για να ενη­με­ρώ­σει τους «εταί­ρους» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για τις επα­φές της σε Κίε­βο και Μόσχα.

Είχαν προη­γη­θεί αμε­ρι­κα­νι­κά δημο­σιεύ­μα­τα σύμ­φω­να με τα οποία η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ανα­λαμ­βά­νει πιο ενερ­γό ρόλο για την εφαρ­μο­γή των Συμ­φω­νιών του Μινσκ για τη «διευ­θέ­τη­ση» της σύγκρου­σης στο Ντονμπάς.

Ντόν­φριντ και Κού­λε­μπα συζή­τη­σαν «τρό­πους για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή εφαρ­μο­γή των Συμ­φω­νιών του Μινσκ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των βημά­των της Ρωσί­ας στον τομέα της ασφά­λειας και της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, που μπο­ρούν να μειώ­σουν τις εντά­σεις και να ξεμπλο­κά­ρουν την ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία», σύμ­φω­να με το ουκρα­νι­κό ΥΠΕΞ.

Προετοιμασία νέων μεγάλων ΝΑΤΟικών ασκήσεων στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, βέβαια, ΝΑΤΟ και Κίε­βο συνε­χί­ζουν τις μεγά­λες στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις — πρό­βες πολέμου.

Ετσι, χτες το ουκρα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο ενέ­κρι­νε νομο­σχέ­διο που επι­τρέ­πει σε ξένα στρα­τεύ­μα­τα να πάρουν μέρος σε ασκή­σεις στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας το 2022.

Σύμ­φω­να με το νομο­σχέ­διο, που κατέ­θε­σε ο ίδιος ο Ουκρα­νός Πρό­ε­δρος Β. Ζελέν­σκι, το Κίε­βο σχε­διά­ζει την πραγ­μα­το­ποί­η­ση 10 μεγά­λων στρα­τιω­τι­κών ασκή­σε­ων σε ξηρά, θάλασ­σα και αέρα, μέσα στο επό­με­νο έτος.

Ο δε Αν. Πετρέν­κο, ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Αμυ­νας, είπε στο Κοι­νο­βού­λιο ότι στις ασκή­σεις αυτές θα λάβουν μέρος 21.000 Ουκρα­νοί στρα­τιώ­τες και 11.500 στρα­τιώ­τες από ΗΠΑ, Βρε­τα­νία, Πολω­νία και Ρουμανία.

Κίεβο: Η Γερμανία να ξεμπλοκάρει την αγορά ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Παράλ­λη­λα, η Ουκρα­νία βρί­σκε­ται σε συνο­μι­λί­ες με τη Γερ­μα­νία για να ξεμπλο­κά­ρει την αγο­ρά ΝΑΤΟι­κών οπλι­κών συστη­μά­των από το Κίε­βο «για την αντι­με­τώ­πι­ση της ρωσι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας», δήλω­σε χτες ο Ουκρα­νός ΥΠΕΞ μετά από τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με την Γερ­μα­νί­δα ομό­λο­γό του, Ανα­λέ­να Μπέρμποκ.

Τον περα­σμέ­νο μήνα το Βερο­λί­νο άσκη­σε βέτο στην Υπη­ρε­σία Υπο­στή­ρι­ξης και Προ­μη­θειών του ΝΑΤΟ σχε­τι­κά με την αγο­ρά οπλι­κών συστη­μά­των από την Ουκρανία.

Ο Κού­λε­μπα υπεν­θύ­μι­σε ότι η Ουκρα­νία έχει απο­κτή­σει πρό­σβα­ση στο σύστη­μα αμυ­ντι­κών προ­μη­θειών του ΝΑΤΟ, δηλα­δή το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Αμυ­νας μπο­ρεί να αγο­ρά­σει όπλα ή στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό απευ­θεί­ας από τα κρά­τη — μέλη.

Χωρίς να διευ­κρι­νι­στεί αν η Γερ­μα­νία θα ξεμπλο­κά­ρει τη δια­δι­κα­σία, Κού­λε­μπα και Μπέρ­μποκ συμ­φώ­νη­σαν ότι «οι διπλω­μα­τι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις αρκούν για να βρε­θεί λύση σε οποια­δή­πο­τε κατάσταση».

Η Γερ­μα­νία συμ­με­τέ­χει μαζί με τη Γαλ­λία, τη Ρωσία και την Ουκρα­νία στο δια­πραγ­μα­τευ­τι­κό «Σχή­μα της Νορ­μαν­δί­ας» για την «ειρη­νι­κή διευ­θέ­τη­ση» της σύγκρου­σης στο Ντον­μπάς, και γι’ αυτό δεν εξά­γει όπλα στην Ουκρανία.

Νέα αντιπαράθεση για τη Λευκορωσία με την καταδίκη Τιχανόφσκι

Στο μετα­ξύ, και οι εξε­λί­ξεις στη Λευ­κο­ρω­σία παρα­μέ­νουν στα­θε­ρά στο επί­κε­ντρο της εντει­νό­με­νης αντι­πα­ρά­θε­σης Δύσης — Ρωσίας.

Αφορ­μή για νέο γύρο καταγ­γε­λιών από ΗΠΑ και ΕΕ έδω­σαν οι κατα­δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις που εκδό­θη­καν χτες από λευ­κο­ρω­σι­κό δικα­στή­ριο ενα­ντί­ον του φυλα­κι­σμέ­νου αντι­πο­λι­τευό­με­νου Σ. Τιχα­νόφ­σκι, συζύ­γου της σημε­ρι­νής ηγέ­τι­δας της φιλο­δυ­τι­κής λευ­κο­ρω­σι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, Σβε­τλά­να Τιχανόφσκαγια.

Ο Τιχα­νόφ­σκι — που φυλα­κί­στη­κε τον Μάη του 2020 ενώ ετοι­μα­ζό­ταν να κατέ­βει υπο­ψή­φιος στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές απέ­να­ντι στον Αλ. Λου­κα­σέν­κο — κατα­δι­κά­στη­κε σε 18 χρό­νια κάθειρ­ξης ως ένο­χος για «διορ­γά­νω­ση μαζι­κών ταρα­χών» και «υπο­κί­νη­ση κοι­νω­νι­κού μίσους». Με αντί­στοι­χες κατη­γο­ρί­ες κατα­δι­κά­στη­καν άλλοι 5 υπο­στη­ρι­κτές του, με ποι­νές από 14 έως 16 χρόνια.

Από την πλευ­ρά των ΗΠΑ το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ έκα­νε λόγο για «πολι­τι­κά υπο­κι­νού­με­νες κατα­δί­κες» και για «περαι­τέ­ρω επι­βε­βαί­ω­ση της έλλει­ψης σεβα­σμού απέ­να­ντι σε διε­θνείς υπο­χρε­ώ­σεις» την οποία δεί­χνει η κυβέρ­νη­ση Λουκασένκο.

Αντί­στοι­χα, η ΕΕ έκα­νε λόγο για «συνε­χι­ζό­με­νη βάναυ­ση και συστη­μα­τι­κή κατα­πί­ε­ση όλων των ανε­ξάρ­τη­των φωνών στη Λευκορωσία».

Η δε Τιχα­νόφ­σκα­για κατα­δί­κα­σε την από­φα­ση λέγο­ντας ότι «δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει ανοχή».

Ριζο­σπά­στης.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο