Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιπαράθεση και παζάρια για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στο φόντο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού

Με τα προ­γράμ­μα­τα εμβο­λια­σμού να εξε­λίσ­σο­νται με τους ρυθ­μούς που επι­βάλ­λουν ο επι­χει­ρη­μα­τι­κός και γεω­πο­λι­τι­κός αντα­γω­νι­σμός, η παρα­γω­γή με σκο­πό το κέρ­δος και η προ­στα­σία της «πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας» των φαρ­μα­κευ­τι­κών ομί­λων, συνε­χί­ζε­ται η αντι­πα­ρά­θε­ση και οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τις καθυ­στε­ρή­σεις στις παρα­δό­σεις εμβολίων.

Σύμ­φω­να με τον αντα­πο­κρι­τή του γερ­μα­νι­κού δικτύ­ου ZDF, οι συνο­μι­λί­ες της Κομι­σιόν με την βρε­τα­νο­σου­η­δι­κή «AstraZeneca», το εμβό­λιο της οποί­ας ενδέ­χε­ται να εγκρι­θεί από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ) την Παρα­σκευή, ξεκί­νη­σαν στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλά­δας). Η ΕΕ έχει παραγ­γεί­λει 300 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου με δικαί­ω­μα για ακό­μη 100 εκατ.

«Όποιος πληρώνει, παίρνει»

Στο επί­κε­ντρο της αντι­πα­ρά­θε­σης βρί­σκε­ται ο ισχυ­ρι­σμός της Κομι­σιόν ότι η φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία προ­μη­θεύ­ει σε άλλες χώρες (και συγκε­κρι­μέ­να στη Βρε­τα­νία) δόσεις εμβο­λί­ων που προ­ο­ρί­ζο­νται για την ΕΕ, κατη­γο­ρία που απέρ­ρι­ψε πριν τη συνά­ντη­ση ο επι­κε­φα­λής της «AstraZeneca», Πασκάλ Σοριό. Ωστό­σο επι­βε­βαί­ω­σε πως τόσο η παρα­γω­γή όσο και η πώλη­ση εμβο­λί­ων γίνε­ται με βάση τους νόμους της αγο­ράς και της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, στη λογι­κή «όποιος πλη­ρώ­νει, παίρνει».

Σύμ­φω­να με τον Σοριό, η καθυ­στε­ρη­μέ­νη σύνα­ψη του συμ­βο­λαί­ου με την Κομι­σιόν είναι ο λόγος για τις περιο­ρι­σμέ­νες παρα­δό­σεις. «Το συμ­βό­λαιο με τη Βρε­τα­νία κλεί­στη­κε τρεις μήνες πριν από τις Βρυ­ξέλ­λες», είπε. Εξάλ­λου, πρό­σθε­σε, η εται­ρεία του δεν υπο­χρε­ού­ται από το συμ­βό­λαιο να παρα­δώ­σει συγκε­κρι­μέ­νες ποσό­τη­τες εμβο­λί­ου, απο­κα­λύ­πτο­ντας μια από τις πολ­λές ρήτρες των συμ­βο­λαί­ων με φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρί­ες που η ΕΕ απο­δέ­χε­ται (και κρα­τά μυστι­κές) για να προ­στα­τεύ­σει τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό ανταγωνισμό.

Η «AstraZeneca» συνή­ψε με την ΕΕ συμ­φω­νία «καλύ­τε­ρης δυνα­τής προ­σπά­θειας», επει­δή «οι Βρυ­ξέλ­λες ήθε­λαν να προ­μη­θεύ­ο­νται λίγο — πολύ ταυ­τό­χρο­να με τους Βρε­τα­νούς — παρό­λο που αυτοί είχαν υπο­γρά­ψει τρεις μήνες νωρί­τε­ρα. Γι’ αυτό υπο­σχε­θή­κα­με να προ­σπα­θή­σου­με, αλλά δεν δεσμευ­τή­κα­με με συμ­βό­λαιο», είπε ο Σοριό σε συνέ­ντευ­ξή του σε ευρω­παϊ­κά ΜΜΕ. Ο ίδιος είπε πως η παρα­γω­γή έχει μεί­νει πίσω κατά δυο μήνες σε σχέ­ση με τις αρχι­κές προβλέψεις.

Την «κοινωνική ευθύνη» των μονοπωλίων επικαλείται η επίτροπος Υγείας

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή της υπο­κρι­σί­ας της ΕΕ είναι και η δήλω­ση της επι­τρό­που Υγεί­ας Στέλ­λας Κυρια­κί­δου, που είπε ότι «τα 27 κρά­τη-μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης είναι ενω­μέ­να στο ότι η “AstraZeneca” πρέ­πει να εκπλη­ρώ­σει τις δεσμεύ­σεις της στη συμ­φω­νία μας. Οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες, όσοι παρά­γουν εμβό­λια, έχουν ηθι­κές, κοι­νω­νι­κές ευθύ­νες και ευθύ­νες συμ­βο­λαί­ων, τις οποί­ες πρέ­πει να τηρήσουν».

Και κατέ­λη­ξε: «Η άπο­ψη (σ.σ. της “ΑstraZeneca”) ότι δεν είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να κάνει παρα­δό­σεις, επει­δή υπο­γρά­ψα­με μια συμ­φω­νία “βέλ­τι­στης προ­σπά­θειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε απο­δε­κτή», ενώ σημεί­ω­σε ότι «οι εται­ρεί­ες δεν πρέ­πει να έχουν ψευ­δαι­σθή­σεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Κατά τα άλλα, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, που εμφα­νί­ζε­ται «θυμω­μέ­νη», έχει εξαγ­γεί­λει πρό­τα­ση για να περιο­ρί­σει τις εξα­γω­γές εμβο­λί­ων που παρά­γο­νται στην ΕΕ, σε κρά­τη εκτός της ΕΕ. Έτσι προ­σπα­θεί να αντι­με­τω­πί­σει «με το βλέμ­μα» προς τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία και κίνη­τρο τον γεω­πο­λι­τι­κό και οικο­νο­μι­κό αντα­γω­νι­σμό με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Την επόμενη εβδομάδα τα νεότερα για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson»

Στο μετα­ξύ η αμε­ρι­κα­νι­κή «Johnson & Johnson» ανα­μέ­νε­ται να δημο­σιεύ­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των κλι­νι­κών δοκι­μών του εμβο­λί­ου της την επό­με­νη εβδο­μά­δα, δια­βε­βαί­ω­σε ο οικο­νο­μι­κός διευ­θυ­ντής της και ανα­μέ­νε­ται ότι θα αιτη­θεί ταυ­τό­χρο­να ταχεία αδειο­δό­τη­ση, προ­κει­μέ­νου το εμβό­λιο, που γίνε­ται σε μία δόση, να δια­τε­θεί στην αγο­ρά. Επο­μέ­νως, το εμβό­λιο αυτό θα γίνει πιθα­νόν λίγο μετά το τρί­το που θα πάρει το «πρά­σι­νο φως» στις ΗΠΑ. «Σε σχέ­ση με τον εφο­δια­σμό, έχου­με μεγά­λη αυτο­πε­ποί­θη­ση ότι θα αντα­πο­κρι­θού­με σε όλες τις δεσμεύ­σεις μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο