Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Απαντώντας σε έναν φίλο καταξιωμένο επιστήμονα που έγραψε πως κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους»

Στην περί­πτω­ση της Κλι­νι­κής Ταξιάρ­χαι ( 13 νεκροί — 35 κρού­σμα­τα), είχα­με παρα­βί­α­ση πρω­το­κόλ­λου λένε (δεν πήραν το μάθη­μα όπως φαίνεται)

Στο γηρο­κο­μείο στο Ασβε­στο­χώ­ρι (6 νεκροί) έφται­γε το πάρ­τι στη Χαλ­κι­δι­κή (πάλι δεν έβγα­λαν τα σωστά συμπεράσματα)

Στο γηρο­κο­μείο της Μητρό­πο­λης λένε τον ιό «εισή­γα­γε» στον οίκο ευγη­ρί­ας, ηλι­κιω­μέ­νη την οποία πήραν οι δικοί της για εξε­τά­σεις σε εξω­τε­ρι­κό για­τρό και την επέ­στρε­ψαν (αυτό εν μέσω δρα­μα­τι­κής έξαρ­σης της πανδημίας) !!!!

Πότε θα «στε­γα­νο­ποι­ή­σουν» τους οίκους ευγη­ρί­ας μην πάνε αδιά­βα­στοι οι ηλι­κιω­μέ­νοι; Από τις σοκα­ρι­στι­κές εικό­νες από τους μαζι­κούς θανά­τους στα γηρο­κο­μεία στην Ισπα­νία, στην Ιτα­λία δεν κατα­λά­βα­με τίποτα;

Μήπως πρέ­πει να παρέμ­βει ένας εισαγ­γε­λέ­ας στην περί­πτω­ση του μητρο­πο­λι­τι­κού νοσο­κο­μεί­ου και μήπως η κυβέρ­νη­ση πέρα από την απο­στο­λή «πρω­το­κόλ­λων» με email, να ανα­λά­βει υπεύ­θυ­να τη δια­χεί­ρι­ση όλων των δομών;

Για να μην θεω­ρη­θεί υπερ­βο­λή η παρέμ­βα­σή μας υπεν­θυ­μί­ζου­με σχε­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση του  Σωτ. Τσιό­δρα το τελευ­ταίο δεκα­ή­με­ρο του Μάρ­τη καθώς ξεκι­νού­σε η καραντίνα:

«Ο Σωτή­ρης Τσιό­δρας δεν κατά­φε­ρε να κρα­τή­σει τη συγκί­νη­σή του μιλώ­ντας για τους ηλι­κιω­μέ­νους, η φωνή του έσπα­σε και ένας κόμπος στον λαι­μό δεν τον άφη­νε να μιλήσει.

“Ποιους θέλου­με να προ­στα­τέ­ψου­με ποιους θέλου­με να έχου­με μαζί μας του χρό­νου; Η απά­ντη­ση είναι όλους, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά αφού προη­γου­μέ­νους είχε ανα­φερ­θεί στα ποσο­στά θνη­σι­μό­τη­τας του ιού” είπε σχετικά.

Απα­ντώ­ντας μάλι­στα σε έναν φίλο του και κατα­ξιω­μέ­νο επι­στή­μο­να που όπως του έγρα­ψε κάνου­με πολ­λή φασα­ρία για λίγους ηλι­κιω­μέ­νους από χρό­νια νοσή­μα­τα όπως είπε η απά­ντη­ση που δίνει μέσα του και την αφή­νει στην κρί­ση του ελλη­νι­κού λαού είναι πως «το θαύ­μα της ιατρι­κή επι­στή­μης είναι η παρά­τα­ση της ποιο­τι­κής επι­βί­ω­σης αυτών των ατό­μων, πολ­λοί εκ των όποιων είναι οι μανά­δες και πατε­ρά­δες μας, οι για­γιά­δες και οι παπ­πού­δες μας

Από ό,τι φαί­νε­ται κ. Τσιό­δρα, η κυβέρ­νη­ση που έχει την από­λυ­τη ευθύ­νη της δια­χεί­ρι­σης, απα­ξιώ­νει, υπο­τι­μά και τη δική σας ευαι­σθη­σία αλλά πρω­τί­στως την αγω­νία της κοι­νω­νί­ας για τους γονείς μας, τους παπ­πού­δες και για­γιά­δες των παι­διών μας. Τους θέλου­με και του χρό­νου μαζί μας να δίνουν την αγά­πη τους στα παι­διά μας. Όμως κ. Τσιό­δρα, οι ηλι­κιω­μέ­νοι πεθαί­νουν εξαι­τί­ας της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής και ίσως τώρα να θέλου­με κάτι περισ­σό­τε­ρο από εσάς. Κάτι περισ­σό­τε­ρο από τη δημό­σια έκφρα­ση της ευαι­σθη­σί­ας σας την οποία και συμ­με­ρι­ζό­μα­στε αλλά δε μας σώζει… Αυτό που θα σώσει τους ηλι­κιω­μέ­νους είναι τα συγκε­κρι­μέ­να μέτρα. Τόσο για αυτούς που ζουν μαζί μας όσο και όσους φιλο­ξε­νού­νται σε οίκους ευγηρίας.

Ενδει­κτι­κά παρα­θέ­του­με σχε­τι­κή ερώ­τη­ση του ΚΚΕ στη Βουλή:

Ερω­τώ­νται οι Κύριοι Υπουρ­γοί, τι μέτρα έχουν πάρει:

• Έτσι ώστε να στε­λε­χω­θούν με τη μορ­φή του κατε­πεί­γο­ντος με μόνι­μο προ­σω­πι­κό όλων των απα­ραι­τή­των ειδι­κο­τή­των, για να μπο­ρέ­σουν να αντι­με­τω­πί­σουν αυτά τα ιδρύ­μα­τα και οι δομές, με όρους ασφά­λειας και αξιο­πρέ­πειας για τους περι­θαλ­πό­με­νους και τους εργα­ζό­με­νους, την πανδημία.

• Για την άμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση και προ­μή­θεια με σκο­πό την εξα­σφά­λι­ση όλων των απα­ραι­τή­των υλι­κών (στο­λές, μάσκες αυτο­προ­στα­σί­ας, αντι­ση­πτι­κά σαπού­νια κ.ά.), που χρειά­ζο­νται σ’ αυτές τις περι­πτώ­σεις. Αλλά και να γίνουν όλες εκεί­νες οι ανα­γκαί­ες παρεμ­βά­σεις στις υπο­δο­μές με βάση τις ανά­γκες για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

• Για το άμε­σο άνοιγ­μα κλει­στών πτε­ρύ­γων και κτι­ρί­ων αυτών των ιδρυ­μά­των που έχουν κλεί­σει τα τελευ­ταία χρό­νια, για να μπο­ρέ­σουν να απο­συμ­φο­ρη­θούν αυτοί οι χώροι. Καθώς και επί­τα­ξη ξενο­δο­χεί­ων για να μπο­ρεί να μετα­φερ­θεί ένα μέρος των περι­θαλ­πό­με­νων σε αυτά τα ιδρύ­μα­τα, για να μην υπάρ­χει αυτός ο επι­κίν­δυ­νος συγ­χρω­τι­σμός και ταυ­τό­χρο­να να μπο­ρέ­σουν να φιλο­ξε­νη­θούν βαριά ανά­πη­ροι και ηλι­κιω­μέ­νοι που αυτή τη στιγ­μή είναι μόνοι τους στα σπί­τια τους και αδυ­να­τούν να αυτο­ε­ξυ­πη­ρε­τη­θούν ή οι οικο­γέ­νειές τους αδυ­να­τούν να τους στη­ρί­ξουν. Διό­τι ο συγ­χρω­τι­σμός αλλά και η απο­μό­νω­ση αυτών των ανθρώ­πων, μ’ αυτά τα προ­βλή­μα­τα μπο­ρεί να εξε­λι­χθεί σε υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα για περι­θαλ­πό­με­νους και εργα­ζό­με­νους αυτό το διά­στη­μα. Παράλ­λη­λα, το Κρά­τος να ανα­λά­βει την ευθύ­νη της λει­τουρ­γί­ας των δομών του Ιδιω­τι­κού Τομέα με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται και να είναι πλή­ρως ενταγ­μέ­νος στον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό και έλεγ­χο για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

• Να μονι­μο­ποι­η­θούν άμε­σα όλοι οι επι­κου­ρι­κοί και συμ­βα­σιού­χοι εργα­ζό­με­νοι όλων των μορ­φών στην Υγεία και την Πρό­νοια, για­τί δεν μπο­ρεί να είναι ήρω­ες σε αυτό τον πόλε­μο και την επό­με­νη ημέ­ρα μετά την παν­δη­μία με αυτή την προ­σφο­ρά και τις θυσί­ες να απολυθούν».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο