Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαράδεκτη σύλληψη και δίωξη σκιτσογράφου

Στη σύλ­λη­ψη και δίω­ξη του σκι­τσο­γρά­φου Πανα­γιώ­τη Μητσο­μπό­νου προ­χώ­ρη­σε η έδρα του Μικτού Ορκω­τού Εφε­τεί­ου Αθη­νών κατά της διάρ­κεια της δίκης σε β’ βαθ­μό για την δολο­φο­νία του Ζακ Κωστόπουλου.

Συγκε­κρι­μέ­να μετά από σχε­τι­κό αίτη­μα που κατα­τέ­θη­κε από τις δικη­γό­ρους της πολι­τι­κής αγω­γής, η έδρα του δικα­στη­ρί­ου έδω­σε άδεια στον σκι­τσο­γρά­φο να καλύ­ψει και να κατα­γρά­ψει τη δια­δι­κα­σία με σκί­τσα του. Αξί­ζει να σημειω­θεί πως το ίδιο συνέ­βη και στη δική σε α΄ βαθμό.

Ωστό­σο η λήψη φωτο­γρα­φιών από τον καλ­λι­τέ­χνη προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λύ­νει τη δου­λειά του προ­κά­λε­σε την έντο­νη ενό­χλη­ση της έδρας, η οποία διέ­κο­ψε για περί­που μία ώρα και αντί επί­πλη­ξης επέ­λε­ξε να εξα­ντλή­σει το γράμ­μα του νόμου, δια­τάσ­σο­ντας τη σύλ­λη­ψή του και την παρα­πο­μπή του στον αρμό­διο εισαγγελέα.

Μάλι­στα, με τη δια­δι­κα­σία που κινή­θη­κε ο σκι­τσο­γρά­φος παρέ­μει­νε κρα­τού­με­νος στο ΑΤ Αμπε­λο­κή­πων όπου θα δια­νυ­κτε­ρεύ­σει για να οδη­γη­θεί αύριο στον εισαγγελέα.

Να απελευθερωθεί και να σταματήσει η δίωξη απαιτεί η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Την σύλ­λη­ψη καταγ­γέλ­λει η «Δημο­σιο­γρα­φι­κή Συνερ­γα­σία» στην ΕΣΗΕΑ, απαι­τώ­ντας την παύ­ση κάθε δίω­ξης απέ­να­ντι στον συνάδελφο.

Και σημειώ­νει ότι «η απα­ρά­δε­κτη αυτή δίω­ξη απο­τε­λεί ακό­μα ένα επει­σό­διο κατα­στο­λής ανά­με­σα στα πολ­λά που έχουν προη­γη­θεί για τον περιο­ρι­σμό της ενη­μέ­ρω­σης και των ελευ­θε­ριών στα πλαί­σια του δημο­σιο­γρα­φι­κού επαγγέλματος».

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Το απα­ρά­δε­κτο γεγο­νός καταγ­γέλ­λει ζητώ­ντας την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Π.Μητσομπόνου και την από­συρ­ση των κατη­γο­ριών η Λέσχη Ελλή­νων Γελοιογράφων.

Οπως ανα­φέ­ρει «η σύλ­λη­ψη του συνα­δέλ­φου μας είναι ξεκά­θα­ρη παρα­κώ­λυ­ση του δημο­σιο­γρα­φι­κού έργου που επι­τε­λούν οι σκι­τσο­γρά­φοι εδώ και πολ­λά χρό­νια, αφού η εικο­νο­γρά­φη­ση μεγά­λων δικών απο­τε­λεί μια παλιά και συνη­θι­σμέ­νη πρα­κτι­κή ενταγ­μέ­νη στο πλαί­σιο της ενη­μέ­ρω­σης του κοι­νού. Απαι­τού­με να αφε­θεί ελεύ­θε­ρος ο Πανα­γιώ­της Μητσο­μπό­νος και να απο­συρ­θούν οι κατη­γο­ρί­ες εις βάρος του. Ζητά­με να παρέ­χο­νται όλες οι διευ­κο­λύν­σεις στους συνα­δέλ­φους σκι­τσο­γρά­φους, μέλη της Λέσχης ή μη ώστε να επι­τε­λούν άρτια το έργο τους σε ανά­λο­γες περιπτώσεις».

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο