Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στo Αγρίνιο (LIVE)

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπα, σε συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Αερογέφυρα Αγρινίου.

Μεγάλη σύσκεψη με εκπροσώπους Σωματείων και φορέων για τα λαϊκά προβλήματα

Νωρί­τε­ρα συνά­ντη­ση με μαζι­κούς φορείς της Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην αίθου­σα του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Αγρι­νί­ου, στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψής του στην περιοχή.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας, στην παρέμ­βα­σή του στη σύσκε­ψη, ανα­φέρ­θη­κε στον Νομό Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας και στα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κάτοι­κοι της περιο­χής, τονί­ζο­ντας πως «είναι ένας σημα­ντι­κός νομός για τη χώρα μας με εργα­τι­κό, επι­στη­μο­νι­κό και άλλο δυνα­μι­κό, εργα­ζό­με­νους, αγρό­τες, μικρο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, με νεο­λαία και γυναί­κες, που παλεύ­ουν μέσα σε πολύ δύσκο­λες συν­θή­κες, όπως όλοι οι συνάν­θρω­ποί μας, οι συμπα­τριώ­τες μας σε όλη τη χώρα. Μια μεγά­λη περιο­χή, που βιώ­νει πάρα πολ­λά προ­βλή­μα­τα ως απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων και της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ.

Καθή­κον και υπο­χρέ­ω­σή μας εμείς θεω­ρού­με ότι είναι να σας ακού­σου­με και να σας ακού­με συνε­χώς, να ακού­με τους προ­βλη­μα­τι­σμούς σας, τα αιτή­μα­τά σας, τι προ­τεί­νε­τε για το νομό ή για τον κάθε κλά­δο που εκπρο­σω­πεί ο καθέ­νας. Όπως επί­σης υπο­χρέ­ω­σή μας είναι τα προ­βάλ­λου­με αυτά τα ζητή­μα­τα, να πιέ­ζου­με την κεντρι­κή εξου­σία, την κυβέρ­νη­ση και μέσα στη Βου­λή, με τις Ερω­τή­σεις, τις Ανα­φο­ρές κλπ. Και το κάνου­με αυτό με τη μικρή δύνα­μη που μας έχε­τε δώσει, που μας έχει δώσει ο ελλη­νι­κός λαός, αν είχα­με περισ­σό­τε­ρους βου­λευ­τές, θα μπο­ρού­σα­με να κάνου­με πολ­λά περισ­σό­τε­ρα πράγ­μα­τα. Αλλά, εμείς ως Κόμ­μα επι­ση­μαί­νου­με ότι η κύρια μάχη δεν δίνε­ται μέσα στη Βου­λή, δεν δίνε­ται με όλους αυτούς, με όλα αυτά τα κόμ­μα­τα, τους βου­λευ­τές, τους υπουρ­γούς, τους νυν και τους πρώ­ην, που τους τα λες από το ένα αυτί και την ίδια στιγ­μή από το άλλο τους βγαί­νει, ό,τι κι αν λένε στα προ­ε­κλο­γι­κά μπαλ­κό­νια για να κλέ­βουν την ψήφο του ελλη­νι­κού λαού και όσες κοκο­ρο­μα­χί­ες κι αν κάνουν στη Βουλή.

Η κύρια δύνα­μη είναι ο ενω­μέ­νος αγώ­νας, κάτω, μέσα στο Σωμα­τείο, μέσα στον Σύλ­λο­γο, μέσα στην πόλη, στο χωριό, στον κλά­δο που είναι ο καθέ­νας κι όλοι μαζί, ενω­μέ­νοι σε μια κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία να τους πιέ­σου­με. Για να μπο­ρέ­σου­με και ανά­σες ανα­κού­φι­σης να έχου­με τώρα και να προ­ω­θη­θούν κάποια αιτή­μα­τα, αλλά αυτά θα γίνουν μόνο με τον αγώ­να μας, με την πάλη μας. Δεν γίνο­νται με λόγια και με κοκο­ρο­μα­χί­ες μέσα στα βου­λευ­τι­κά έδρανα.

Άρα πρέ­πει ο ελλη­νι­κός λαός να συνει­δη­το­ποι­ή­σει αυτό το σύν­θη­μα που βγή­κε μέσα στη φωτιά της μάχης, είτε στην πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε σε περιο­χές της χώρας, είτε στις πλημ­μύ­ρες, είτε στις αγρο­τι­κές, στις εργα­τι­κές και σε άλλες κινη­το­ποι­ή­σεις, ότι: “Μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό”».

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στις πρω­το­βου­λί­ες που έχει πάρει το ΚΚΕ για την ανα­κού­φι­ση των εργα­ζο­μέ­νων, των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών, όπως είναι και οι τρο­πο­λο­γί­ες που κατέ­θε­σε στη Βου­λή για την προ­στα­σία του αγρο­τι­κού εισο­δή­μα­τος, τις οποί­ες όμως κανέ­να από τα άλλα κόμ­μα­τα δεν ψηφί­ζει. Τόνι­σε επί­σης πως η πρό­τα­ση νόμου που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ είναι η μόνη που μπο­ρεί να οδη­γή­σει στη σωτη­ρία αυτής της στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας επι­χεί­ρη­σης και να δια­σφα­λί­σει τη δου­λειά και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων οι οποί­οι δίνουν έναν μεγά­λο αγώνα.

Την ίδια ώρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με τη στή­ρι­ξη των άλλων κομ­μά­των του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ψηφί­ζει νέο ανα­πτυ­ξια­κό νόμο για να χαρί­σει ξανά δισ. ευρώ στις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και δαπα­νά τερά­στια ποσά δήθεν για τις αμυ­ντι­κές δαπά­νες, ουσια­στι­κά για τα βρώ­μι­κα σχέ­δια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η οικο­νο­μία αντέ­χει όταν πρό­κει­ται για τους μεγά­λους ομί­λους και το ΝΑΤΟ, ενώ δεν αντέ­χει όταν πρό­κει­ται για τις λαϊ­κές ανάγκες.

Στην σύσκε­ψη συμ­με­τεί­χαν εκπρό­σω­ποι δεκά­δων Σωμα­τεί­ων και φορέ­ων, ενώ αρκε­τοί πήραν το λόγο και περιέ­γρα­ψαν τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ο λαϊ­κός κόσμος της περιοχής.

Συγκε­κρι­μέ­να, συμ­με­τεί­χαν: Συντα­ξιού­χοι ΟΑΕΕ Αγρι­νί­ου και Περι­χώ­ρων, Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο Πλα­τυ­γιά­λι Αστα­κού, Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο ΕΚΑΒ, Σωμα­τείο Νοσο­κο­μεί­ου Αγρι­νί­ου, Σωμα­τείο Νοσο­κο­μεί­ου Μεσο­λογ­γί­ου, Σωμα­τείο Ιδιω­τι­κών Εκπαι­δευ­τι­κών Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Σωμα­τείο Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Αγρι­νί­ου, Σωμα­τείο Καθα­ρι­στριών, Σωμα­τείο Οδο­ντο­τε­χνι­τών, Σωμα­τείο Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Σωμα­τείο Συντα­ξιού­χων ΟΑΕΕ Μεσο­λογ­γί­ου, Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Αγρι­νί­ου, Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Ακτί­ου — Βόνι­τσας, Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Και­νούρ­γιου, Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Κατού­νας, Αιμο­δο­τι­κός Σύλ­λο­γος Αγρι­νί­ου, Β’ ΕΛΜΕ, Δήμος Ακτί­ου — Βόνι­τσας, Εμπο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Αγρι­νί­ου, Ένω­ση Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων Αγρι­νί­ου, Επι­τρο­πή για την Υγεία Παναι­τω­λί­ου, Επι­τρο­πή Αγώ­να Ξηρο­μέ­ρου — Εχι­νά­δων Νήσων ενά­ντια στην παρα­χώ­ρη­ση του παρα­λια­κού μετώ­που σε εται­ρεί­ες ιχθυο­καλ­λιερ­γειών, Εργα­τι­κό Κέντρο Αγρι­νί­ου, Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Αγρι­νί­ου, Ομά­δα Γυναι­κών Αγρι­νί­ου, Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Ομο­σπον­δία Επαγ­γελ­μα­τιών — Βιο­τε­χνών Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Ομο­σπον­δία Πολι­τι­στι­κών Συλ­λό­γων Ξηρό­με­ρου, Σύν­δε­σμος Από­στρα­των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας Αγρινίου.

Ο Γιώρ­γος Ντου­ντού­μης, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Αγρι­νί­ου, περιέ­γρα­ψε συνο­πτι­κά την κατά­στα­ση στους εργα­σια­κούς χώρους, τα προ­βλή­μα­τα που έχουν δημιουρ­γή­σει η ακρί­βεια και η παν­δη­μία. «Το λέμε καθα­ρά και από εδώ ότι δεν θα ξεμπερ­δέ­ψουν εύκο­λα με τους εργα­ζό­με­νους. Οι χώροι δου­λειάς θα γίνουν πεδία μάχης και θα διεκ­δι­κή­σου­με ό,τι μας ανή­κει. Για να μπο­ρού­με στον 21ο αιώ­να να ζήσου­με σαν άνθρω­ποι εμείς και τα παι­διά μας», ανέ­φε­ρε ανά­με­σα σε άλλα.

Ο Κώστας Μαμα­σού­λας, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εθε­λο­ντών Αιμο­δο­τών Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, ανα­φέρ­θη­κε στα προ­βλή­μα­τα του Νοσο­κο­μεί­ου Αγρι­νί­ου, ανά­με­σα σε αυτά η έλλει­ψη προ­σω­πι­κού για τις αιμοληψίες.

Ο Γερά­σι­μος Στρα­τού­λης, πρό­ε­δρος του Περι­βαλ­λο­ντι­κού Συλ­λό­γου Βρυο­δά­σους Ξηρό­με­ρου ζήτη­σε τη βοή­θεια του Κόμ­μα­τος για να μην κατα­στρα­φεί στο βρυο­δά­σος από τα φωτο­βολ­ταϊ­κά και τις ανε­μο­γεν­νή­τριες που θέλουν να τοπο­θε­τή­σουν. Παλεύ­ου­με μαζί με τους κομ­μου­νι­στές, με τα Σωμα­τεία και τους φορείς να μη γίνει η περιο­χή μας κρα­νί­ου τόπος, ανέφερε.

Ο Γιώρ­γος Καρα­ΐ­σκος, μέλος του ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Αιω­το­λο­α­καρ­να­νί­ας και της Επι­τρο­πής του μπλό­κου στο Χαλί­κι, περιέ­γρα­ψε τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κτη­νο­τρό­φοι, οι ελαιο­πα­ρα­γω­γοί και οι παρα­γω­γοί εσπε­ρι­δοει­δών, δια­τρα­νώ­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να την πρό­θε­σή τους να συνε­χί­σουν τον αγώ­να για την ικα­νο­ποί­η­ση των αιτη­μά­των τους.

Ο Βασί­λης Σούρ­λας, μέλος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να ενά­ντια στην ολο­κλη­ρω­μέ­νη ανά­πτυ­ξη υδα­το­καλ­λιερ­γειών στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία, κατήγ­γει­λε πως ο σχε­δια­σμός είναι να μετα­τρα­πούν όλες οι ακτές της δυτι­κής Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας σε μια μεγά­λη μονά­δα υδα­το­καλ­λιερ­γειών, χωρίς να μπο­ρεί ο λαός της περιο­χής να κάνει ένα μπάνιο.

Ο Δημή­τρης Στερ­γί­ου, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Πολι­τι­στι­κών Συλ­λό­γων Ξηρο­μέ­ρου, στά­θη­κε στην ανά­γκη το κρά­τος να ενι­σχύ­σει την ερα­σι­τε­χνι­κή πολι­τι­στι­κή δημιουρ­γία και τους Πολι­τι­στι­κούς Συλ­λό­γους οι οποί­οι κρα­τά­νε ζωντα­νά ολό­κλη­ρα χωριά.

Ο Νίκος Κασα­βέ­της, πρό­ε­δρος των Συντα­ξιού­χων ΟΑΕΕ Μεσο­λογ­γί­ου, πέρα από τα γενι­κά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν όλοι οι συντα­ξιού­χοι, ανα­φέρ­θη­κε στις δυσκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζουν οι συντα­ξιού­χοι του Μεσο­λογ­γί­ου εξαι­τί­ας των μεγά­λων ελλεί­ψε­ων προ­σω­πι­κού στο νοσο­κο­μείο, αλλά και στα Κέντρα Υγεί­ας τα οποία είναι χωρίς για­τρούς, όπως σημείωσε.

Ο Σωκρά­της Κωστί­κο­γλου, πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Αγρι­νί­ου, μίλη­σε για τα προ­βλή­μα­τα των κατα­στη­μα­ταρ­χών της περιο­χής, σημειώ­νο­ντας πως οι μικρο­με­σαί­οι δεν έχουν λάβει καμία ουσια­στι­κή βοή­θεια τα χρό­νια της παν­δη­μί­ας, ενώ η παν­δη­μία ήρθε να οξύ­νει τα προ­βλή­μα­τα που προϋπήρχαν.

Επί­σης, παρέ­δω­σαν γρα­πτές ομι­λί­ες οι: Σπύ­ρος Κατσα­κιώ­ρης, μέλος του ΔΣ του Εργα­τι­κού Κέντρου Αγρι­νί­ου και ντε­λι­βε­ράς. Γιώρ­γος Κατσί­φας, πρό­ε­δρος της Β’ ΕΛΜΕ Αγρι­νί­ου. Μαρία Σωτη­ρο­πού­λου, μέλος του ΔΣ του Πανελ­λα­δι­κού Συλ­λό­γου Κομμωτών.

Το μπλόκο στο Χαλίκι επισκέφθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο μπλό­κο που έχουν στή­σει εδώ και 13 ημέ­ρες οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες στο Χαλί­κι Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας βρέ­θη­κε το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψής του στην περιοχή.

Τον υπο­δέ­χθη­καν ο Τάκης Τσιά­ρας, μέλος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής του μπλό­κου στο Χαλί­κι και ο Γιάν­νης Καρ­να­βιάς, Α’ αντι­πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας και μέλος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής του μπλό­κου στο Χαλίκι.

Και οι δύο εξέ­φρα­σαν την ικα­νο­ποί­η­σή τους για τη στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτή­μα­τα, στον αγώ­να που δίνουν οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και οι κτη­νο­τρό­φοι σε όλη τη χώρα.

Του μετέ­φε­ραν τα αιτή­μα­τα για μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής, κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής, για κατώ­τε­ρες εγγυ­η­μέ­νες τιμές και αλλα­γή του ανα­χρο­νι­στι­κού ΕΛΓΑ. Επί­σης ο Γ. Καρ­να­βιάς ανα­φέρ­θη­κε και στα τοπι­κά προ­βλή­μα­τα που έχουν προ­κύ­ψει από την έλλει­ψη έργων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας που δημιούρ­γη­σαν κατα­στρο­φές σε χιλιά­δες στρέμ­μα­τα καλλιεργειών.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας είπε ότι μόνο με αγώ­να μπο­ρεί να ανοί­ξει ένας δρό­μος για την επι­βί­ω­ση και των αγρο­τών που παρά­γουν το φαγη­τό που πάει στο τρα­πέ­ζι του κάθε εργα­ζό­με­νου, κάθε λαϊ­κού ανθρώ­που.

Εξέ­φρα­σε τη στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτή­μα­τα των αγρο­τών και τις μορ­φές πάλης που αυτοί επι­λέ­γουν και τους κάλε­σε να ρωτή­σουν τα άλλα κόμ­μα­τα ποια είναι η θέση που κρά­τη­σαν απέ­να­ντι στις 3 τρο­πο­λο­γί­ες που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ στις 23 Νοέμ­βρη 2021 για μέτρα προ­στα­σί­ας των αγρο­τών και της παρα­γω­γής τους.

Αναφέρθηκε στο τηλέφωνο που έκανε στον πρωθυπουργό προκειμένου να δεχθεί την αντιπροσωπεία των μπλόκων για συνάντηση και τους κάλεσε να μείνουν στα μπλόκα όσο γίνεται με τις αποφάσεις τους, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η συνά­ντη­ση έκλει­σε με τσί­που­ρο, ελιές και προβατίνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο