Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποκαλυπτικό Ρ: ΑμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο όλη η χώρα με βούλα «Στρατηγικού Διαλόγου»

Τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα έφε­ρε ο 5ος γύρος «Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου» ΗΠΑ — Ελλά­δας στις 9/2 στην Ουά­σιγ­κτον, στα ζητή­μα­τα «Αμυ­νας και Ασφά­λειας», καθώς όπως ανα­φέ­ρει σε απο­κα­λυ­πτι­κό του δημο­σί­ευ­μα ο «Ριζο­σπά­στης» της Τρί­της 20 Φλε­βά­ρη, οι Αμε­ρι­κα­νοί ευθύς αμέ­σως ξεκί­νη­σαν το άπλω­μα δυνά­με­ών τους από την Ξάν­θη έως τη Σού­δα και την κάλυ­ψη ανα­γκών τους σε καύ­σι­μα του­λά­χι­στον μέχρι τον Ιού­νη του 2025.

Θυμί­ζου­με ότι ο «Στρα­τη­γι­κός Διά­λο­γος» μετα­ξύ των κυβερ­νή­σε­ων των δύο χωρών ξεκί­νη­σε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πορεία υλο­ποί­η­σης των επό­με­νων τριών γύρων έγι­ναν οι δύο «επι­και­ρο­ποι­ή­σεις» της Συμ­φω­νί­ας για τις Βάσεις (MDCA), ανοί­γο­ντας δρό­μο ώστε οι αμε­ρι­κα­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις να διευ­ρύ­νουν την παρου­σία τους στην Ελλά­δα, μετα­τρέ­πο­ντάς την σε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό προ­μα­χώ­να, κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλα αντί­πα­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, με τη συναί­νε­ση βέβαια των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων και μορφωμάτων.

Συγκε­κρι­μέ­να, προ­σω­πι­κό και μέσα των Αμε­ρι­κα­νών απλώ­νο­νται στην Αερο­πο­ρι­κή Βάση Λάρι­σας, στη Βάση Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού στο Στε­φα­νο­βί­κειο, στο στρα­τό­πε­δο «Γιαν­νού­λη» στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, στο στρα­τό­πε­δο «Γεωρ­γού­λα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, στο Πεδίο Βολής στο Λιτό­χω­ρο Πιε­ρί­ας, ενώ, τέλος, επε­κτεί­νουν κι άλλο τις εγκα­τα­στά­σεις τους στη ναυ­τι­κή τους βάση στη Σού­δα, όπως και στο αερο­πο­ρι­κό σκέ­λος της βάσης.

«Αξιο­ποιούν», επί­σης, το Πεδίο Βολής Αρμά­των Ξάν­θης (ΠΒΑΞ) στο στρα­τό­πε­δο «Τρια­ντα­φυλ­λί­δη» στο Πετρο­χώ­ρι για κοι­νές ασκή­σεις και συνεκπαιδεύσεις.

Εξάλ­λου, με την κατα­στρο­φή στην Αερο­πο­ρι­κή Βάση στο Στε­φα­νο­βί­κειο από την πλημ­μύ­ρα, οι δύο πλευ­ρές έχουν συμ­φω­νή­σει ελι­κό­πτε­ρα της Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού των ΗΠΑ να μετα­σταθ­μεύ­ουν πλέ­ον για πολύ­μη­νες ασκή­σεις και συνεκ­παι­δεύ­σεις στο στρα­τιω­τι­κό αερο­δρό­μιο της Αλε­ξάν­δρειας Ημα­θί­ας (έδρα του Κέντρου Εκπαί­δευ­σης Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού — ΚΕΑΣ — και του Τάγ­μα­τος Προ­κε­χω­ρη­μέ­νης Αερο­πο­ρι­κής Εκπαί­δευ­σης στα ελι­κό­πτε­ρα. Κοντά στο προ­α­να­φε­ρό­με­νο Πεδίο Βολής Αρμά­των Λιτο­χώ­ρου, το οποίο οι Αμε­ρι­κα­νοί ελι­κο­πτε­ρά­δες αξιο­ποιούν για ασκήσεις).

Σε αυτό το πλαί­σιο και με λυμέ­να τα χέρια για τα …περαι­τέ­ρω, οι Αμε­ρι­κα­νοί κανο­νί­ζουν παρα­δό­σεις καυ­σί­μων για χρή­ση από τις δυνά­μεις τους στην Ελλά­δα, «για περί­ο­δο ενός (1) έτους ή έως τις 30 Απρι­λί­ου 2025, με παρα­δό­σεις έως τις 31 Μαΐ­ου 2025», όπως ξεκα­θα­ρί­ζε­ται στα σχε­τι­κά έγγρα­φά τους που παρου­σιά­ζει σήμε­ρα ο «Ριζο­σπά­στης».

Ολες οι ποσό­τη­τες που δίνουν αφο­ρούν γαλό­νια ΗΠΑ στους 60 βαθ­μούς Φαρε­νάιτ («UG6») και μοι­ρά­ζο­νται ανά στρα­τιω­τι­κή βάση και ανά τύπο καυ­σί­μου ως εξής:

– Στη Σού­δα («NSA SOUDA BAY») 56.000 UG6, τύπος καυ­σί­μου βεν­ζί­νη Premium Unleaded (ULG), με περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25, σε υπό­γεια δεξα­με­νή («BELOW GROUND TANK») στη θέση εντός Βάσης «SERVICE STATION — 79A».

– Στο Στε­φα­νο­βί­κειο 73.000 UG6, τύπος καυ­σί­μου JP‑8 με βάση την κηρο­ζί­νη και περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25. Σημειω­τέ­ον, τάγ­μα­τα ελι­κο­πτέ­ρων των Αμε­ρι­κα­νών μετα­στάθ­μευαν κάθε χρό­νο στην Αερο­πο­ρι­κή Βάση Στε­φα­νο­βι­κεί­ου — έδρα της 1ης Ταξιαρ­χί­ας Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού — ήδη από την επο­χή ΣΥΡΙΖΑ. Μετα­σταθ­μεύ­σεις στο πλαί­σιο περιο­δι­κών ανα­πτύ­ξε­ων ταξιαρ­χιών της Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού των ΗΠΑ σε ό,τι οι ίδιοι ονο­μά­ζουν «ευρω­παϊ­κό πεδίο επι­χει­ρή­σε­ων». Μετά την κατα­στρο­φή της βάσης με την υπερ­χεί­λι­ση της Κάρ­λας θεω­ρεί­ται δεδο­μέ­νο ότι οι παρα­δό­σεις των καυ­σί­μων θα γίνουν στο προ­α­να­φε­ρό­με­νο στρα­τιω­τι­κό αερο­δρό­μιο της Αλε­ξάν­δρειας Ημαθίας.

– Στο Στε­φα­νο­βί­κειο άλλα 73.000 UG6, αλλά σε τύπο καυ­σί­μου F34 με βάση και αυτό την κηρο­ζί­νη και περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25. Αλλο ένα απο­κα­λυ­πτι­κό σημείο για τους σχε­δια­σμούς των Αμε­ρι­κα­νών όπως θα ξεδι­πλω­θούν το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα στο ελλη­νι­κό ανά­γλυ­φο, στα έγγρα­φά τους γίνε­ται καθα­ρό ότι τα καύ­σι­μα θα απο­θη­κευ­τούν σε θηριώ­δη βυτιο­φό­ρα (8 HEMTT TANKER και 4 Tank Rack Module — TRM) της 12ης Ταξιαρ­χί­ας Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού των ΗΠΑ (12th CAB). Σταθ­μεύ­ει μόνι­μα στη Γερ­μα­νία, υπο­στη­ρί­ζο­ντας τις αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις που επι­χει­ρούν σε Ευρώ­πη και Αφρι­κή, δια­σπεί­ρο­ντας κατά και­ρούς στοι­χεία της και στη χώρα μας για κοι­νές ασκή­σεις και συνεκ­παι­δεύ­σεις με τις ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις. Στέλ­νει βυτιο­φό­ρα της για­τί θα στεί­λει και ελι­κό­πτε­ρά της.

– Στη Σού­δα άλλα 46.000 UG6, τύπος καυ­σί­μου βεν­ζί­νη Premium Unleaded (ULG), με περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25, σε άλλη υπό­γεια δεξα­με­νή στη θέση εντός Βάσης «SERVICE STATION — 79Β», όπως και σε βυτιο­φό­ρο (MOBILE REFUELER — FUEL TRUCK).

– Στη Σού­δα ξανά, 40.000 UG6, αλλά αυτήν τη φορά ντί­ζελ, με περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25, σε άλλη υπό­γεια δεξα­με­νή στη θέση εντός Βάσης «SERVICE STATION — 79C», όπως και σε βυτιοφόρο.

– Στην Αερο­πο­ρι­κή Βάση Λάρι­σας 96.000 UG6 ντί­ζελ, με περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25.

– Στο στρα­τό­πε­δο «Τρια­ντα­φυλ­λί­δη» στην Ξάν­θη 73.000 UG6, τύπος καυ­σί­μου JP‑8 με βάση την κηρο­ζί­νη και περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25. Στα έγγρα­φα των Αμε­ρι­κα­νών γίνε­ται καθα­ρό ότι θα απο­θη­κευ­τούν σε βυτιο­φό­ρα (6 HEMTT TANKER και 2 Tank Rack Module — TRM) της προ­α­να­φε­ρό­με­νης 12th CAB. Παρα­πέ­ρα, τα ίδια τα έγγρα­φα των Αμε­ρι­κα­νών ανα­φέ­ρουν ότι η χωρη­τι­κό­τη­τα των βυτιο­φό­ρων που θα στεί­λουν στην Ξάν­θη είναι στα 18.800 γαλό­νια, οπό­τε θα τα ξανα­γε­μί­σουν αρκε­τές φορές για να καλύ­ψουν τις εξό­δους των ελι­κο­πτέ­ρων που θα στεί­λουν στην περιο­χή για βολές και άλλες ασκή­σεις στο προ­α­να­φε­ρό­με­νο ΠΒΑΞ και όπου αλλού επι­λέ­ξουν να εξα­σκή­σουν τις φονι­κές τους ικανότητες.

– Αλλω­στε, στο στρα­τό­πε­δο «Τρια­ντα­φυλ­λί­δη» προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να παρα­δο­θούν και άλλα 73.000 UG6, αλλά σε τύπο καυ­σί­μου F34 με βάση και αυτό την κηρο­ζί­νη και περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25. Και αυτό θα απο­θη­κευ­τεί στα βυτιοφόρα.

– Τέλος, στη Σού­δα θα πάνε άλλα 51.000 UG6 ντί­ζελ με περί­ο­δο παρα­δό­σε­ων από 1/5/24 ως 30/4/25. Θα απο­θη­κευ­τούν σε 12 υπό­γειες και υπέρ­γειες δεξα­με­νές, άλλες από αυτές που κατα­γρά­φη­καν προη­γου­μέ­νως, σημά­δι κι αυτό της γιγά­ντω­σης της Σού­δας σε υπο­δο­μές και δυνα­τό­τη­τες ώστε να παί­ζει ρόλο βασι­κού κόμ­βου υπο­στή­ρι­ξης των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών φονιά­δων που επι­χει­ρούν από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα έως τη Μεσό­γειο κι από τη Βόρεια Αφρι­κή έως τον Ινδικό.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο