Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποκλεισμένοι οι συνταξιούχοι απ’ τον κοινωνικό τουρισμό!

Οι συντα­ξιού­χοι του ΟΑΕΕ εδώ και δέκα χρό­νια πλη­ρώ­νουν εισφο­ρά κάθε μήνα για θερα­πευ­τι­κό και κοι­νω­νι­κό του­ρι­σμό. Αυτή τη στιγ­μή στον ειδι­κό λογα­ρια­σμό του ΟΑΕΔ έχουν σωρευ­τεί περισ­σό­τε­ρα από 35 εκ. ευρώ. Όμως οι συντα­ξιού­χοι του ΟΑΕΕ δεν από­λαυ­σαν ούτε μια μέρα δια­κο­πών στα δέκα χρό­νια! Ενώ φέτος, παρά τις μεγα­λό­στο­μες ανα­κοι­νώ­σεις της κυβέρ­νη­σης, δεν θα συμ­με­τά­σχει στα προ­γράμ­μα­τα κοι­νω­νι­κού του­ρι­σμού, ούτε ένας συντα­ξιού­χος στα προ­γράμ­μα­τα κοι­νω­νι­κού τουρισμού.

Στο τελευ­ταίο διάγ­γελ­μά του στις 20/5/2020 ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης υπο­σχέ­θη­κε την «όσο το δυνα­τόν μικρό­τε­ρη επι­βά­ρυν­ση» σε όσους θα «πάνε δια­κο­πές το καλο­καί­ρι»  και «προ­γράμ­μα­τα στή­ρι­ξης του εσω­τε­ρι­κού του­ρι­σμού, για τους πιο αδύ­να­μους συμπο­λί­τες μας».

Αμέ­σως μετά το διάγ­γελ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού ο υπουρ­γός Του­ρι­σμού Χάρης Θεο­χά­ρης παρου­σί­α­σε τους άξο­νες  «για την επα­νεκ­κί­νη­ση του του­ρι­σμού στο πλαί­σιο του συνο­λι­κού σχε­δί­ου της κυβέρ­νη­σης». Ανα­φε­ρό­με­νος στον «εσω­τε­ρι­κό του­ρι­σμό» ο Χ. Θεο­χά­ρης είπε οτι το κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο, προ­βλέ­πει την «προ­ώ­θη­ση του προ­γράμ­μα­τος “Του­ρι­σμός για Όλους”» με «ένα χρη­μα­το­δο­τι­κό πλαί­σιο 30 εκατ. ευρώ και υπό τον όρον ότι γίνε­ται λόγος για του­λά­χι­στον 4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις». Οι δικαιού­χοι υπο­λο­γί­ζο­νται σε 250.000, που θα κάνουν ένα εκ. διανυκτερεύσεις.

Κι όμως οι συντα­ξιού­χοι του ΟΑΕΕ, που από το 2010 πλη­ρώ­νουν εισφο­ρά 0,75 ευρώ το μήνα για κοι­νω­νι­κό του­ρι­σμό δεν θα κάνουν ούτε μια δια­νυ­κτέ­ρευ­ση! Κι ας έχουν σωρευ­τεί στον ειδι­κό λογα­ρια­σμό του ΟΑΕΔ μόνο απ’ τις εισφο­ρές των συντα­ξιού­χων του ΟΑΕΕ 35 εκ. Απο­κλει­σμέ­νοι όμως φέτος  και από αυτά τα περιο­σμέ­να προ­γράμ­μα­τα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση και οι συντα­ξιού­χοι των άλλων ταμεί­ων εξαι­τί­ας των ανα­τρο­πών που στο ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα την τελευ­ταία δεκαετία.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ  με αλλε­πάλ­λη­λα υπο­μνή­μα­τα έθε­σε το θέμα του κοι­νω­νι­κού και θερα­πευ­τι­κού του­ρι­σμού στους υπουρ­γούς Εργα­σί­ας και Οικο­νο­μι­κών αλλά και στους πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γούς Αντώ­νη Σαμα­ρά (21/7/2014) και Αλέ­ξη Τσί­πρα (30/3/2019) στο πλαί­σιο των συνα­ντή­σε­ών τους με αντι­προ­σω­πεί­ες της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να (ΣΕΑ). Τα τελευ­ταία υπο­μνή­μα­τα της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ήταν πρός τον τέως υφυ­πουρ­γό Εργα­σί­ας Τάσο Πετρό­που­λο τον Ιού­νιο του 2019 και τον Γιάν­νη Βρού­τση στις 22/1/2020. Επί­σης η ΣΕΑ των έντε­κα πανελ­λα­δι­κά Συνερ­γα­ζό­με­νων Συντα­ξιου­χι­κών Οργα­νώ­σε­ων έστει­λε δύο επι­στο­λές (23/1/2020 και 25/5/2020) στον υπουρ­γό Του­ρι­σμού για το θέμα του κοι­νω­νι­κού τουρισμού

Τέσ­σε­ρις, λοι­πόν, πρω­θυ­πουρ­γοί (Γεώρ­γιος Α. Παπαν­δρέ­ου, Αντώ­νης Σαμα­ράς, Αλέ­ξης Τσί­πρας και Κυριά­κος Μητσο­τά­κης) και πέντε υπουρ­γοί Εργα­σί­ας (Γιώρ­γος Κου­τρου­μά­νης, Γιάν­νης Βρού­τσης, Πάνος Σκουρ­λέ­της, Γιώρ­γος Κατρού­γκα­λος και Έφη Αχτσιό­γλου) απα­ξί­ω­σαν την υλο­ποί­η­ση αυτής της υποχρέωσης! 

Ιστο­ρία δεκαετίας

Η εξέ­λι­ξη του θέμα­τος των εισφο­ρών των συντα­ξιού­χων του ΟΑΕΕ για Κοι­νω­νι­κό Του­ρι­σμό, έχει ως εξής:

1) Με το άρθρο 69 του Ν. 3863/2010 στην παρά­γρα­φο 5 έγι­νε η παρα­κά­τω πρό­βλε­ψη: «Θεσπί­ζε­ται μηνιαία εισφο­ρά ένα (1) ευρώ, η οποία παρα­κρα­τεί­ται από τις κατα­βαλ­λό­με­νες από τον ΟΑΕΕ συντά­ξεις δώδε­κα (12) μηνών και απο­δί­δε­ται στον Ειδι­κό Λογα­ρια­σμό Επαγ­γελ­μα­τι­κής Εστί­ας (Ε.Λ. Ε.Ε.), με σκο­πό τη συμ­με­το­χή των συντα­ξιού­χων του Οργα­νι­σμού στα προ­γράμ­μα­τα κοι­νω­νι­κού του­ρι­σμού, σύμ­φω­να με την παρά­γρα­φο 2 του παρό­ντος άρθρου, καθώς και την οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση της Ομο­σπον­δί­ας και των Σωμα­τεί­ων Συντα­ξιού­χων του ΟΑΕΕ. Με από­φα­ση του Υπουρ­γού Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης καθο­ρί­ζε­ται ο τρό­πος διά­θε­σης της εισφο­ράς αυτής, καθώς και κάθε ανα­γκαία λεπτο­μέ­ρεια για την εφαρ­μο­γή της παρού­σας παραγράφου».

Ο Ειδι­κός Λογα­ρια­σμός Επαγ­γελ­μα­τι­κής Εστί­ας (Ε.Λ.Ε.Ε.) είχε συστα­θεί στον Οργα­νι­σμό Εργα­τι­κής Εστί­ας (Ο.Ε.Ε.) με την παρά­γρα­φο 2 του άρθρου 69 του Ν. 3863/2010. Μετά την κατάρ­γη­ση του Ο.Ε.Ε., οι πόροι του Ε.Λ.Ε.Ε. μετα­φέρ­θη­καν στον Ενιαίο Λογα­ρια­σμό για την Εφαρ­μο­γή Κοι­νω­νι­κών Πολι­τι­κών του άρθρου 34 του Ν. 4144/2013.

Και τώρα μετα­φέ­ρο­νται στον Ειδι­κό Λογα­ρια­σμό του ΟΑΕΔ με την επω­νυ­μία «ΟΑΕΔ/ΕΙΣΦ.ΥΠΕΡ ΣΥΛΛ. ΟΡΓ. ΣΥΝΤΑΞ.» που τηρεί­ται στην Εθνι­κή Τρά­πε­ζα της Ελλά­δος του άρθρου 41 του Νόμου 4611/2019.

2) Με την Αριθ. Φ.40035/οικ.2370/190 (ΦΕΚ Β’ 492/31.3.2011) από­φα­ση του τότε ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Εργα­σί­ας Γιώρ­γου Κου­τρου­μά­νη ορί­στη­κε ο «τρό­πος διά­θε­σης της εισφο­ράς του άρθρου 69 παρ. 5 του Ν. 3863/2010 (Α’ 115)».

Η παρα­πά­νω από­φα­ση ανα­φέ­ρει: «Η προ­βλε­πό­με­νη από την παρ. 5 του άρθρου 69 του Ν. 3863/2010 (Α’ 115) εισφο­ρά, η οποία παρα­κρα­τεί­ται από τις κατα­βαλ­λό­με­νες από τον ΟΑΕΕ συντά­ξεις, απο­δί­δε­ται κατά ποσο­στό 75% υπέρ του Ειδι­κού Λογ/σμού Επαγ­γελ­μα­τι­κής Εστί­ας (ΕΛΕΕ) και κατά ποσο­στό 25% υπέρ της Ομο­σπον­δί­ας και των Σωμα­τεί­ων Συντα­ξιού­χων του ΟΑΕΕ. Το ποσό που προ­κύ­πτει από το 25% απο­δί­δε­ται ως κατω­τέ­ρω: α) σε ποσο­στό 85% υπέρ της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) και β) σε ποσο­στό 15% υπέρ της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων Τ.Α. Εμπό­ρων (ΠΟΣΕ-ΤΑΕ)».

Έκτο­τε το 75% των κατα­βλη­θει­σών συν­δρο­μών από την 15/7/2010 (ημε­ρο­μη­νία εφαρ­μο­γής του νόμου 3863) παρα­μέ­νει παγω­μέ­νο στους λογα­ρια­σμούς όπου μετα­φέρ­θη­καν τα χρή­μα­τα και τα οποία σήμε­ρα ξεπερ­νούν τα 35 εκ. ευρώ.

Η ΣΕΑ ζητά συνάντηση με τον Χ. Θεοχάρη

Η ΣΕΑ με νέα επι­στο­λή της (25/5/2020), ζήτη­σε συνά­ντη­ση με τον υπουρ­γό Τουρισμού.

Στην επι­στο­λή της η ΣΕΑ αναφέρει:

«κ. Υπουρ­γέ

Λίγο πριν ξεσπά­σει η παν­δη­μία πραγ­μα­το­ποι­ή­σα­με συνά­ντη­ση με τον  Διευ­θυ­ντή  του Γρα­φεί­ου σας καθώς και άλλους αρμο­δί­ους του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού, για τα ζητή­μα­τα του Κοι­νω­νι­κού ‑Θερα­πευ­τι­κού Του­ρι­σμού των συντα­ξιού­χων.  Σε αυτή μας την συνά­ντη­ση μετά από συζή­τη­ση και ανταλ­λα­γή από­ψε­ων, κατα­λή­ξα­με ότι το ζήτη­μα αυτό θα μελε­τη­θεί από μεριάς του Υπουρ­γεί­ου και θα μας δοθούν συγκε­κρι­μέ­να οι θέσεις σας.

Με δεδο­μέ­νο ότι ο και­ρός των δια­κο­πών έρχε­ται και τα προ­γράμ­μα­τα για ορι­σμέ­νες κατη­γο­ρί­ες εργα­ζο­μέ­νων, ανέρ­γων, επαγ­γελ­μα­τιών, αλλά και άλλων κοι­νω­νι­κών ομά­δων καταρ­τί­ζο­νται, θα θέλα­με να γνω­ρί­ζου­με με βάση την προη­γού­με­νη συζή­τη­σή μας ποιες είναι οι θέσεις σας για τα ζητή­μα­τα των συντα­ξιού­χων. Η θέση μας είναι ότι οι συντα­ξιού­χοι πρέ­πει να συμπε­ρι­λη­φθούν άμε­σα στα προ­γράμ­μα­τα αυτά.

Πέραν των άλλων, σας  είναι γνω­στό ότι στους συντα­ξιού­χους του ΟΑΕΕ έχει συγκε­ντρω­θεί ένα μεγά­λο ποσό που ξεπερ­νά τα 35 εκα­τομ­μύ­ρια χρή­μα­τα που παρα­κρα­τού­νται από τις συντά­ξεις τους για το σκο­πό αυτό».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο