Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απόψε το debate των πολιτικών αρχηγών – Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες

Από­ψε στις 21:00 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το debate των πολι­τι­κών αρχη­γών στο Ραδιο­μέ­γα­ρο της Αγί­ας Παρα­σκευ­ής. Πυρε­τώ­δεις είναι οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες στην ΕΡΤ.

Οι θεματικές ενότητες

Όπως έχει ήδη ανα­κοι­νω­θεί από την δια­κομ­μα­τι­κή επι­τρο­πή οι θεμα­τι­κές ενό­τη­τες στις οποί­ες θα κλη­θούν να τοπο­θε­τη­θούν οι πολι­τι­κοί αρχη­γοί είναι έξι: 1. Οικο­νο­μία, Ανά­πτυ­ξη, Απα­σχό­λη­ση, 2. Εξω­τε­ρι­κή Πολι­τι­κή και Άμυ­να, 3. Κρά­τος, Θεσμοί, Δια­φά­νεια, 4. Υγεία, Παι­δεία και Κοι­νω­νι­κό Κρά­τος, 5. Περι­βάλ­λον και Ενέρ­γεια και 6. Νέα Γενιά.

Την τηλε­μα­χία θα συντο­νί­σει ο Γιώρ­γος Κου­βα­ράς και ερω­τή­σεις θα θέσουν οι εξής δημο­σιο­γρά­φοι από έξι τηλε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς: Γιώρ­γος Παπα­δά­κης, Πανα­γιώ­της Στά­θης, Ράνια Τζί­μα, Μάρα Ζαχα­ρέα, Αντώ­νης Σρόι­τερ και Σία Κοσιώνη.

Όπως έκα­νε γνω­στό η ΕΡΤ, το debate θα καλυ­φθεί με 26 τηλε­ο­πτι­κές κάμε­ρες, που θα βρί­σκο­νται έξω και μέσα στο Ραδιο­μέ­γα­ρο της Αγί­ας Παρασκευής.

Το στού­ντιο του ΕΡΤNEWS που θα φιλο­ξε­νή­σει τους αρχη­γούς των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών κομ­μά­των αλλά και τους έξι δημο­σιο­γρά­φους, έχει δια­μορ­φω­θεί κατάλ­λη­λα, ενώ οι τεχνι­κοί κάνουν τις τελευ­ταί­ες ρυθ­μί­σεις πριν από την τηλε­μα­χία, η οποία θα καλυ­φθεί από εννέα κάμε­ρες, που θα έχουν στη­θεί στο τηλε­ο­πτι­κό πλατό.

Άλλες εννέα κάμε­ρες θα βρί­σκο­νται στο βαν έξω από την είσο­δο του Ραδιο­με­γά­ρου, ώστε να καλύ­ψουν τις προ­σε­λεύ­σεις των πολι­τι­κών και των επι­τε­λεί­ων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επι­στρα­τευ­θεί κι ένα drone.

Επί­σης, κάθε πολι­τι­κό αρχη­γό θα συνο­δεύ­ει μια κάμε­ρα μέχρι να μπει στο στού­ντιο, ενώ θα υπάρ­χουν και ακό­μα δύο, που θα κατα­γρά­φουν τα πιο σημα­ντι­κά στιγ­μιό­τυ­πα της αυρια­νής βραδιάς.

Ανά­λο­γες είναι και οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες που έχουν γίνει για τη φιλο­ξε­νία δημο­σιο­γρά­φων, φωτο­ρε­πόρ­τερ και τεχνι­κών που έχουν δια­πι­στευ­θεί για να καλύ­ψουν το debate, καθώς το ενδια­φέ­ρον είναι πολύ μεγά­λο, τόσο από ελλη­νι­κά όσο και από διε­θνή ΜΜΕ.

Τηλε­ο­πτι­κά συνερ­γεία και δημο­σιο­γρά­φοι από τα έξι κανά­λια πανελ­λα­δι­κής εμβέ­λειας, καθώς επί­σης και από άλλους ενη­με­ρω­τι­κούς σταθ­μούς, θα βρί­σκο­νται από το από­γευ­μα της Τετάρ­της στο Ραδιο­μέ­γα­ρο, για να κατα­γρά­ψουν το πολι­τι­κό γεγο­νός. Για τον σκο­πό αυτό, θα στη­θεί ειδι­κή εξέ­δρα για τις τηλε­ο­πτι­κές κάμε­ρες και τους φωτορεπόρτερ.

Το debate θα μετα­δο­θεί από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3, στην οποία μάλι­στα για πρώ­τη φορά θα υπάρ­ξει διερ­μη­νεία και στη νοη­μα­τι­κή για άτο­μα με προ­βλή­μα­τα ακο­ής. Η τηλε­μα­χία θα μετα­δο­θεί, επί­σης, από το Πρώ­το Πρό­γραμ­μα, από τη Φωνή της Ελλά­δας, ενώ θα «ανέ­βει» και στην ψηφια­κή πλατ­φόρ­μα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

Οι πολι­τι­κοί αρχη­γοί θα φτά­σουν στο Ραδιο­μέ­γα­ρο γύρω στις 8 το βρά­δυ. Τα μέτρα ασφα­λεί­ας θα είναι αυστη­ρά, ενώ θα υπάρ­χουν έλεγ­χοι στην πρό­σβα­ση σε συγκε­κρι­μέ­νους χώρους.

Οι αρχη­γοί των κομ­μά­των, όπως και τα επι­τε­λεία τους, πριν μπουν στο στού­ντιο θα προ­ε­τοι­μα­στούν στα γρα­φεία του προ­έ­δρου, του διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου και των γενι­κών διευ­θυ­ντών της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφο­ρά τη διά­τα­ξή τους στο στού­ντιο, θα καθί­σουν από αρι­στε­ρά προς τα δεξιά με βάση την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δύνα­μη των κομ­μά­των. Δηλα­δή, πρώ­τος ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ. και πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης και στη συνέ­χεια ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέ­ξης Τσί­πρας, ο πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρου­λά­κης, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ο πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Λύσης Κυριά­κος Βελό­που­λος, και ο γραμ­μα­τέ­ας του ΜέΡΑ25, Γιά­νης Βαρουφάκης.

Απέ­να­ντί τους θα καθί­σουν, με αλφα­βη­τι­κή σει­ρά, οι δημο­σιο­γρά­φοι των έξι τηλε­ο­πτι­κών κανα­λιών πανελ­λα­δι­κής εμβέ­λειας. Η Μάρα Ζαχα­ρέα (STAR), η Σία Κοσιώ­νη (ΣΚΑΪ), ο Γιώρ­γος Παπα­δά­κης (ΑΝΤ1), ο Αντώ­νης Σρόι­τερ (ALPHA), ο Πανα­γιώ­της Στά­θης (OPEN) και η Ράνια Τζί­μα (MEGA).

Όσο για τη σει­ρά των ερω­τή­σε­ων, θα καθο­ρι­στεί σε σύσκε­ψη των έξι δημο­σιο­γρά­φων με τον Γιώρ­γο Κουβαρά.

Αυτό το debate θα είναι το πρώ­το εδώ και οκτώ χρόνια.

Σημειώ­νε­ται ότι το ΚΚΕ, στη συνε­δρί­α­ση της δια­κομ­μα­τι­κής επι­τρο­πής, πρό­βα­λε την πάγια θέση του για πραγ­μα­το­ποί­η­ση debate με όλους τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς, που εξα­σφα­λί­ζει και την ισό­τι­μη προ­βο­λή όλων των κομ­μά­των, σε αντί­θε­ση με τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα — ιδιαί­τε­ρα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ — που καθο­ρί­ζουν τη στά­ση τους ανά­λο­γα με τη συγκυ­ρία και την εκλο­γι­κή τους δύναμη.

Κατέ­θε­σε ακό­μη προ­τά­σεις έτσι ώστε να εξα­σφα­λι­στεί πιο ελεύ­θε­ρη συζή­τη­ση και ουσια­στι­κός διά­λο­γος, σε κάθε θεμα­τι­κή ενό­τη­τα και κατά τη διάρ­κεια των απα­ντή­σε­ων των πολι­τι­κών αρχη­γών στις ερω­τή­σεις των δημο­σιο­γρά­φων, να μπο­ρούν να γίνο­νται ερω­τή­μα­τα, διά­λο­γος, χωρίς αυστη­ρούς κανό­νες και χρο­νό­με­τρα, όπως γίνε­ται και στα άλλα τηλε­ο­πτι­κά πάνελ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο