Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φοιτητικές εκλογές: Σήμερα στέλνουν μήνυμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής με «Πανσπουδαστική» πρώτη ξανά

Σήμε­ρα τα βλέμ­μα­τα στρέ­φο­νται στους δεκά­δες χιλιά­δες φοι­τη­τές, που μιλούν με τη συμ­με­το­χή τους στις φοι­τη­τι­κές εκλο­γές που γίνο­νται στην πλειο­ψη­φία των Συλ­λό­γων τους σε όλη τη χώρα. Σήμε­ρα οι φοι­τη­τές, επι­λέ­γο­ντας τα ψηφο­δέλ­τια με το γαρί­φα­λο, της «Παν­σπου­δα­στι­κής Κίνη­σης Συνερ­γα­σί­ας», δίνουν δύνα­μη στη δύνα­μή τους, που βρί­σκε­ται στη διεκ­δί­κη­ση, στην αλλη­λεγ­γύη, στη συλλογικότητα!

Οι φοι­τη­τι­κές εκλο­γές είναι η μεγα­λύ­τε­ρη κάλ­πη της νεο­λαί­ας, που θα δώσει την ετυ­μη­γο­ρία της δέκα μέρες πριν τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, που με πρω­τιά ξανά της «Παν­σπου­δα­στι­κής» μπο­ρεί να στεί­λει μήνυ­μα απόρ­ρι­ψης και κατα­δί­κης της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής, ενί­σχυ­σης του συλ­λο­γι­κού αγώ­να για τα δικαιώ­μα­τα της νέας γενιάς.

Θυμί­ζου­με ότι οι περ­σι­νές φοι­τη­τι­κές εκλο­γές ανέ­δει­ξαν την «Παν­σπου­δα­στι­κή ΚΣ», το ψηφο­δέλ­τιο που συγκρο­τούν σε κάθε σύλ­λο­γο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολ­λούς ακό­μα φοι­τη­τές, σε πρώ­τη δύνα­μη πανελ­λα­δι­κά, με ποσο­στό 33,5%, σπά­ζο­ντας την πρω­το­κα­θε­δρία που δια­τη­ρού­σε η ΔΑΠ για 35 χρό­νια. Από τους 260 Συλ­λό­γους που κατα­γρά­φη­καν στο συγκε­ντρω­τι­κό απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών, με πάνω από 52.000 φοι­τη­τές που προ­σήλ­θαν στις κάλ­πες, η «Παν­σπου­δα­στι­κή» κατέ­κτη­σε πρω­τιά στους 118 Συλ­λό­γους, ενώ παράλ­λη­λα ανα­δεί­χθη­κε πρώ­τη δύνα­μη στα συγκε­ντρω­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα σε 15 πανεπιστήμια.

Αυτό το απο­τέ­λε­σμα έδω­σε ώθη­ση στην ανα­ζω­ο­γό­νη­ση του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος. Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά σημειώ­νει ο Ιάσο­νας Φανός, μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ, σε σχε­τι­κό άρθρο του στην «Εφη­με­ρί­δα των Συντακτών»:

«Η στά­ση και η δρά­ση των φοι­τη­τών όλη τη χρο­νιά δίνουν την απά­ντη­ση. Το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα βρέ­θη­κε πιο δυνα­τό και σε θέση μάχης για όλα όσα έχουν ανά­γκη οι φοι­τη­τές. Βρέ­θη­κε πιο έτοι­μο και οργα­νω­μέ­νο όπου χρειά­στη­κε, με απο­κο­ρύ­φω­μα τις μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις ώστε να μη συγκα­λυ­φθεί στη συνεί­δη­ση του λαού μας το έγκλη­μα στα Τέμπη και οι ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων, του κρά­τους και της εταιρείας.

Με την “Παν­σπου­δα­στι­κή” πρώ­τη δύνα­μη πολ­λα­πλα­σιά­στη­κε η δύνα­μη των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων. Εμπο­δί­στη­κε η εφαρ­μο­γή ψηφι­σμέ­νων νόμων, όπως η είσο­δος της πανε­πι­στη­μια­κής αστυ­νο­μί­ας, η διά­λυ­ση των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων με δια­βλη­τές ηλε­κτρο­νι­κές εκλο­γές — παρω­δία, η από­σπα­ση της παι­δα­γω­γι­κής επάρ­κειας από τα πτυ­χία των συγκε­κρι­μέ­νων σχο­λών κ.ά. Δυνά­μω­σε ο αγώ­νας για τη διεκ­δί­κη­ση επαγ­γελ­μα­τι­κών δικαιω­μά­των, ιδιαί­τε­ρα σε σχο­λές που προ­έ­κυ­ψαν από την πανε­πι­στη­μιο­ποί­η­ση των πρώ­ην ΤΕΙ και αντι­με­τω­πί­ζουν μεγά­λα προ­βλή­μα­τα, με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων. Μπή­καν στο επί­κε­ντρο οι διεκ­δι­κή­σεις για τη φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα, όπως η σίτι­ση, η μετα­κί­νη­ση, η στέ­γα­ση των φοι­τη­τών, πετυ­χαί­νο­ντας νίκες σε αρκε­τές πόλεις και Ιδρύ­μα­τα. Πλή­θυ­ναν οι επι­μορ­φω­τι­κές εκδρο­μές και εκδη­λώ­σεις — σεμι­νά­ρια, οι πολι­τι­στι­κές και αθλη­τι­κές δρά­σεις των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων, που απο­τέ­λε­σαν ανά­σα μέσα στη δύσκο­λη καθη­με­ρι­νό­τη­τα. Συνα­ντή­θη­καν οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι με τον αγώ­να των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και άλλων μαζι­κών φορέ­ων του λαού και της νεο­λαί­ας. Δυνά­μω­σε η έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη σε όσους το είχαν ανά­γκη, όπως οι απερ­γοί εργά­τες σε διά­φο­ρους χώρους, αλλά και πυρό­πλη­κτοι στη χώρα μας, οι σει­σμό­πλη­κτοι στη γει­το­νι­κή Τουρ­κία και Συρία κ.λπ.

Γι’ αυτό και το φετι­νό σύν­θη­μα, “Κάνα­με το βήμα — τολ­μά­με το άλμα. Μόνοι τους και όλοι μας”, απο­τε­λεί κάλε­σμα προς τους φοι­τη­τές να συνε­χί­σουν σε αυτόν τον δρό­μο της ελπί­δας, να μη γυρί­σουν πίσω στο καθε­στώς των συλ­λό­γων που οι φοι­τη­τές την επο­μέ­νη των εκλο­γών “έψα­χναν” τους εκπρο­σώ­πους τους, που τα ΔΣ δεν τα γνώ­ρι­ζε κανείς και ήταν εξα­φα­νι­σμέ­να από κάθε ανά­γκη και διεκ­δί­κη­ση των φοι­τη­τών. Αυτό ήταν και είναι το καθε­στώς εκεί που κυριαρ­χεί η ΔΑΠ, η παρά­τα­ξη που τόλ­μη­σε να καταγ­γεί­λει ακό­μα και τις μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις των φοι­τη­τών, η παρά­τα­ξη της “αρι­στεί­ας” των ρου­σφε­τιών, αλλά και της προ­σπά­θειας ενορ­χή­στρω­σης εκτε­τα­μέ­νης νοθεί­ας, όπως έχει καταγ­γελ­θεί τις τελευ­ταί­ες μέρες με συγκε­κρι­μέ­να στοιχεία».

Τα έγκυρα αποτελέσματα στο site της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Την ευθύ­νη των εκλο­γών έχει η εφο­ρευ­τι­κή επι­τρο­πή σε κάθε σύλ­λο­γο. Οι φοι­τη­τές ψηφί­ζουν με αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα ή δια­βα­τή­ριο. Οι κάλ­πες στους περισ­σό­τε­ρους συλ­λό­γους ανοί­γουν στις 7 το πρωί και κλεί­νουν στις 7 το από­γευ­μα, εκτός από περι­πτώ­σεις όπου η εφο­ρευ­τι­κή επι­τρο­πή απο­φα­σί­ζει δια­φο­ρε­τι­κά. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα εκδί­δο­νται από τις εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές των συλλόγων.

Στο site της «Παν­σπου­δα­στι­κής ΚΣ» (http://www.pksekloges.gr) θα αναρ­τώ­νται από­ψε από τις 19.00, μετά τη λήξη της ψηφο­φο­ρί­ας, τα μόνα έγκυ­ρα και αξιό­πι­στα απο­τε­λέ­σμα­τα των φοι­τη­τι­κών εκλογών.

Με συνε­χή ανα­νέ­ω­ση θα αναρ­τώ­νται τα απο­τε­λέ­σμα­τα ανά φοι­τη­τι­κό σύλ­λο­γο, ανά ίδρυ­μα και τα πανελ­λα­δι­κά συγκεντρωτικά.

Στην ιστο­σε­λί­δα μπο­ρεί επί­σης να δει κανείς ανα­λυ­τι­κά και τα περ­σι­νά αποτελέσματα.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο