Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Να βγει η Ελλάδα από την «κρεατομηχανή» του πολέμου

Εδώ και 63 βδο­μά­δες διε­ξά­γε­ται σε ευρω­παϊ­κό έδα­φος μια σφο­δρή πολε­μι­κή ανα­μέ­τρη­ση, με χιλιά­δες θύμα­τα και από τις δύο πλευ­ρές. Στ’ αλή­θεια πιστεύ­ει κανείς πως γίνε­ται για το τίπο­τα; Στα σοβα­ρά υπο­θέ­τει πως είμα­στε μακριά και θα μεί­νου­με αλώβητοι;

Ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία, που διε­ξά­γε­ται ανά­με­σα στο «δυτι­κό» μπλοκ των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και στο υπό δια­μόρ­φω­ση ευρα­σια­τι­κό (με τη Ρωσία, την Κίνα και τους συμ­μά­χους τους), ήδη έχει ρίξει τη σκιά του στις καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες όλου του πλα­νή­τη. Οι λαοί, μετα­ξύ άλλων και ο ελλη­νι­κός, χρυ­σο­πλη­ρώ­νουν τον «λογα­ρια­σμό» του, με αύξη­ση των τιμών της Ενέρ­γειας, στην οποία βέβαια συνέ­βα­λε και η πολι­τι­κή της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου της Ενέρ­γειας. Κερ­δί­ζουν οι μεγά­λες εται­ρεί­ες, οι εφο­πλι­στές, ενώ χαντα­κώ­νε­ται ο λαός.

Επι­πλέ­ον, η Ελλά­δα, εξαι­τί­ας της συμ­με­το­χής σε ΝΑΤΟ — ΕΕ και της «στρα­τη­γι­κής συμ­μα­χί­ας» με τις ΗΠΑ, συμ­βάλ­λει τα μέγι­στα και στη γιγά­ντω­ση της «φωτιάς» του πολέ­μου. Με απευ­θεί­ας απο­στο­λή χιλιά­δων τόνων πυρο­μα­χι­κών και πολε­μι­κού εξο­πλι­σμού στην αντι­δρα­στι­κή, πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση Ζελέν­σκι. Με τη μετα­τρο­πή της χώρας σε «κόμ­βο» ΝΑΤΟι­κών όπλων προς την ίδια κατεύ­θυν­ση. Με αξιο­ποί­η­ση ελλη­νι­κών εδα­φών για πολε­μι­κούς σκο­πούς από τη μεριά των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών ιμπεριαλιστών.

* * *

Πρό­κει­ται για έναν πόλε­μο που οι αιτί­ες του βρί­σκο­νται στη δια­πά­λη για το μοί­ρα­σμα των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πόρων, των δρό­μων μετα­φο­ράς, των γεω­πο­λι­τι­κών στη­ριγ­μά­των και τελι­κά για τα καπι­τα­λι­στι­κά κέρ­δη. Για το εάν αυτά θα κατα­λή­ξουν στα χέρια των αμε­ρι­κα­νι­κών και ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων ή στα χέρια των ανά­λο­γων ρωσι­κών και κινε­ζι­κών. Για τέτοια συμ­φέ­ρο­ντα η χώρα μας μπαί­νει στο «μάτι του κυκλώ­να» και γίνε­ται «μαγνή­της» πιθα­νών επι­θέ­σε­ων, όπως προει­δο­ποιούν τα ρωσι­κά επι­τε­λεία, που τονί­ζουν πως απο­τε­λούν στό­χο των πυραύ­λων τους κρά­τη που φιλο­ξε­νούν αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις, σε περί­πτω­ση γενί­κευ­σης της σύγκρουσης.

Είναι ασή­μα­ντο αυτό το θέμα; Δεν είναι υπαρ­κτό; Κι όμως, βλέ­που­με όλα τα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν και ετοι­μά­ζο­νται και πάλι να ανα­λά­βουν τα κυβερ­νη­τι­κά «σκή­πτρα» (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να απο­φεύ­γουν «όπως ο διά­βο­λος το λιβά­νι» να μιλή­σουν για το ζήτη­μα του πολέ­μου. Βεβαί­ως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελλη­νι­κή Λύση και λοι­ποί που από κοι­νού στη­ρί­ζουν τους ΝΑΤΟι­κούς στό­χους και την εμπλο­κή της Ελλά­δας, με λιγό­τε­ρα ή περισ­σό­τε­ρα «ανταλ­λάγ­μα­τα» για την αστι­κή τάξη, έχουν ανα­λά­βει βαρύ­τα­τες ευθύ­νες απέ­να­ντι στον λαό. Συμ­φώ­νη­σαν τα ελλη­νι­κά πολε­μι­κά αερο­πλά­να να περι­πο­λούν την τελευ­ταία δεκα­ε­τία πάνω από Αλβα­νία, Βουλ­γα­ρία, Μαυ­ρο­βού­νιο, Κόσ­σο­βο κ.ο.κ., στο πλαί­σιο της λεγό­με­νης «Εξυ­πνης Αμυ­νας» του ΝΑΤΟ. Από ποιον «εχθρό» κιν­δύ­νευαν αυτές οι βαλ­κα­νι­κές χώρες, ώστε να χρειά­ζε­ται να τις προ­στα­τεύ­ουν τα ελλη­νι­κά μαχη­τι­κά αεροπλάνα;

* * *

Είναι φανε­ρή εδώ η συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ στην περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας, στη συγκέ­ντρω­ση «καύ­σι­μης ύλης» που οδή­γη­σε στην κατα­δι­κα­στέα ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία. Ολα αυτά συμ­βαί­νουν όταν οι παρα­βιά­σεις του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου από τα «συμ­μα­χι­κά» τουρ­κι­κά μαχη­τι­κά στο Αιγαίο μετρού­νται σε χιλιά­δες. Το κόστος πτή­σης ενός μαχη­τι­κού πολε­μι­κού αερο­πλά­νου μετριέ­ται σε κάμπο­σες χιλιά­δες ευρώ και τα έξο­δα αυτά προ­στί­θε­νται στις υπέ­ρο­γκες δαπά­νες για το ΝΑΤΟ, που πλη­ρώ­νει ο λαός με τη βαριά φορο­λο­γία και όταν όλοι οι κυβερ­νώ­ντες μάς λένε πως «δεν έχουν» για να προ­σλά­βουν για­τρούς, εκπαι­δευ­τι­κούς, πως «δεν αντέ­χει η οικο­νο­μία» για να απο­κα­τα­στή­σει τις απώ­λειες του εισο­δή­μα­τος εργα­ζο­μέ­νων και συντα­ξιού­χων, που εξα­νε­μί­στη­κε στα χρό­νια της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και «ανά­πτυ­ξης» για τους λίγους.

Τώρα, πλη­ρο­φο­ρί­ες — που δεν έχουν δια­ψευ­στεί — ανα­φέ­ρουν πως ετοι­μά­ζο­νται να στεί­λουν στην Ουκρα­νία 100 ελλη­νι­κά άρμα­τα μάχης «Λέο­παρντ», τα ελλη­νι­κά αντι­βαλ­λι­στι­κά S‑300, ή τα «Πάτριοτ», που τα έχουν ήδη στεί­λει στη Σαου­δι­κή Αραβία.

Ας στα­μα­τή­σει το παρα­μύ­θι ότι συμ­με­τέ­χου­με στον άδι­κο, ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία για να μας «προ­φυ­λά­ξουν» οι «προ­στά­τες σύμ­μα­χοι» από την Τουρ­κία. Από τους «προ­στά­τες» ποιος θα μας προ­στα­τέ­ψει, όταν τους βλέ­που­με να «κάνουν πλά­τες» στις απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης; Οταν αυτοί οι «προ­στά­τες» δηλώ­νουν πως δεν ανα­γνω­ρί­ζουν σύνο­ρα στο Αιγαίο; Οταν παζα­ρεύ­ουν για να κρα­τή­σουν την Τουρ­κία μακριά από την ρωσι­κή επιρ­ροή; Με τι ανταλλάγματα;

* * *

Ανά­λο­γα παζά­ρια για την έντα­ξη των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων στη «στρού­γκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οδή­γη­σαν στην απα­ρά­δε­κτη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, που δια­τή­ρη­σε το «σπέρ­μα» του αλυ­τρω­τι­σμού. Συμ­φω­νί­ες χωρίς αρχές με την Τουρ­κία, για δήθεν «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση» του Αιγαί­ου, «θα σπεί­ρουν νέους ανέ­μους και θα θερί­σουν νέες θύελ­λες» στις σχέ­σεις των δύο λαών.

Σήμε­ρα πρέ­πει να δυνα­μώ­σει η πάλη ενά­ντια σε όλα αυτά τα σχέ­δια και στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, στη συμ­με­το­χή της χώρας μας. Το ΚΚΕ, που απαι­τεί να κλεί­σουν οι βάσεις του θανά­του, να απε­μπλα­κεί η Ελλά­δα από τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς που αιμα­το­κυ­λούν τους λαούς, να μη στα­λούν ελλη­νι­κά όπλα και ένο­πλες δυνά­μεις στην Ουκρα­νία, πρέ­πει να βγει ενι­σχυ­μέ­νο από την κάλ­πη. Για­τί η ψήφος στο ΚΚΕ σημαί­νει ψήφο ενά­ντια στην «κρε­α­το­μη­χα­νή» των πολέ­μων, για ενί­σχυ­ση της προ­ο­πτι­κής να απο­δε­σμευ­τεί η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο μας.

Ελι­σαί­ος ΒΑΓΕΝΑΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο