Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Από την Επανάσταση του 1821 στην Εθνική Αντίσταση» στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Από τις 19 ως τις 27 Μαρ­τί­ου 2022 θα διαρ­κέ­σει η νέα ομα­δι­κή έκθε­ση ”Από την Επα­νά­στα­ση του 1821 στην Εθνι­κή Αντί­στα­ση ” στο Μου­σείο Εθνι­κής Αντί­στα­σης της Ηλιού­πο­λης . Τα εγκαί­νια της θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν το Σάβ­βα­το 19 Μαρ­τί­ου 2022,στις 7 μ.μ. στο κτί­ριο του Μου­σεί­ου Μαρί­νου Αντύ­πα και Σοφο­κλή Βενι­ζέ­λου στην Πλα­τεία Εθνι­κής Αντί­στα­σης της Ηλιούπολης.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Την έκθε­ση θα προ­λο­γί­σει ο ιστο­ρι­κός Τέχνης Λεό­ντιος Πετμε­ζάς που έχει επι­ση­μά­νει μετα­ξύ άλλων :”Πρό­κει­ται για μια σημα­ντι­κή δρά­ση του Μου­σεί­ου που σημα­το­δο­τεί την συστη­μα­τι­κή έρευ­να και την διαρ­κή ενα­σχό­λη­ση του με την Ελλη­νι­κή ιστο­ρία και παράλ­λη­λα την πρω­το­βου­λία του να μετα­λα­μπα­δεύ­σει τις αξί­ες του ηρω­ι­σμού και της αυτο­θυ­σί­ας των Ελλή­νων στις επό­με­νες γενιές. Η καθα­ρό­τη­τα των συλ­λή­ψε­ων στη­ρί­ζε­ται πρώ­τι­στα στην αυθε­ντι­κό­τη­τα της ειλι­κρι­νούς κατά­θε­σης και στην προ­σω­πι­κή έμπνευ­ση κάθε δημιουρ­γού που έχει εντρυ­φή­σει στην συγκε­κρι­μέ­νη θεμα­το­λο­γία. Οι κατα­θέ­σεις επι­συ­νά­πτουν και ενδυ­να­μώ­νουν τις ενδεί­ξεις της αλή­θειας καθώς καθρε­πτί­ζουν τους αγω­γούς της μνή­μης και διε­γεί­ρουν δρα­μα­τουρ­γι­κά τις παναν­θρώ­πι­νες δρά­σεις .Τα ποι­κί­λα εκθέ­μα­τα ως χει­ρο­νο­μί­ες της ψυχής και της αντί­λη­ψης αφο­μοιώ­νουν και εξι­σορ­ρο­πούν τις ζωτι­κές κατα­στά­σεις με τα ζωο­γό­να γεγο­νό­τα που ανα­βιώ­νουν. Απο­τε­λούν επι­λεγ­μέ­να αφη­γή­μα­τα με γενι­κευ­μέ­νη επέ­κτα­ση και ατμο­σφαι­ρι­κή θέα­ση που απο­δί­δο­νται και απει­κο­νί­ζο­νται σε εμβλη­μα­τι­κές χαρά­ξεις με ευφρό­συ­να στίγ­μα­τα του πνεύ­μα­τος και μηνύ­μα­τα δια­δρα­στι­κής συν­διαλ­λα­γής. Οι καλ­λι­τέ­χνες εισά­γουν το φιλό­τε­χνο κοι­νό σε ευπρόσ­δε­κτα μονο­πά­τια ανά­γνω­σης και ενη­μέ­ρω­σης ‚σε προ­σεγ­μέ­νες δια­γώ­νιες τομές γνώ­σης , σε λεω­φό­ρους προ­έ­κτα­σης της εσω­τε­ρι­κό­τη­τας και σε ιδε­ο­λο­γι­κές εκφάν­σεις προ­σφο­ράς και αγω­νι­στι­κό­τη­τας που στη­ρί­ζουν την προ­ο­πτι­κή της δια­χρο­νι­κό­τη­τας του Ελλη­νι­κού στοι­χεί­ου . Είναι σημα­ντι­κό πως την έκθε­ση που έχει εκπαι­δευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα θα επι­σκε­φθούν μαθη­τές σχο­λεί­ων της περιο­χής και άλλων περιο­χών και θα ξενα­γη­θούν σε αυτήν.”

Η έκθε­ση που πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε συνερ­γα­σία με την Ένω­ση Καλ­λι­τε­χνών και Λογο­τε­χνών Ηλιού­πο­λης και το Σωμα­τείο ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ συμ­με­τέ­χουν οι εικα­στι­κοί δημιουρ­γοί : Νώντας Ρεντής ‚Μαρι­λέ­να Φωκά, Λεό­ντιος Πετμε­ζάς ‚Γιώρ­γος Λένης, Νάντια Μπα­ρά­κου ‚Στέ­λιος Μαρού­λης, Δώρα Σκου­τέ­ρη, Άρης Απο­στο­λί­κας, Κατε­ρί­να Περί­φα­νου ‚Ευφρο­σύ­νη Τζού­βε­λη, Στέλ­λα Χαβια­ρο­πού­λου ‚Γιάν­νης Τζού­βε­λης, Λίτσα Μάγκου ‑Καρα­χά­λιου, Σταύ­ρος Τζώρ­τζος, Φωτει­νή Παπ­πά, Μαρία Μανου­σιά­δου, Κων­στα­ντί­να Μαρ­τζέ­λη ‚Κατε­ρί­να Υφα­ντή ‚Γιώρ­γος Μπα­λα­κού­μης, Σοφία Φου­ντου­λά­κη ‚Χλόη Αμα­ρά­ντου ‚Νίκος Διά­κος, Έλε­να Κρυ­στά­λη „ Γερά­σι­μος Αβλά­μης, Άννα Αθη­τά­κη, Ιωάν­νης Παρά­σχος ‚Όλγα Χάνου­ζα, Στέρ­γιος Βιο­λά­κης ‚Ειρή­νη Που­λιά­ση, Θεό­δω­ρος Βου­τιε­ρά­κος, Σταυ­ρού­λα Γερο­γιαν­νο­πού­λου, Ελευ­θε­ρία Γεωρ­γιά­δου, Μαρία Γιδά, Πανα­γού­λα Γιδά­κου, Κων­στα­ντί­νος Δημού­λης, Θέσκε­λος, Πανα­γιώ­της Μπλού­κος, Εύη Νικο­λε­το­πού­λου, Ελέ­νη Παπα­να­στα­σί­ου, Ανε­ζί­να Σπυ­ρά­του ‚Kων­στα­ντί­να Φαγα­δά­κη ‚Αθη­νά Φασια­νού, Θεό­δω­ρος Χαρι­ζά­κης και άλλοι .

Ο Δήμαρ­χος Ηλιού­πο­λης και πρό­ε­δρος του ΔΣ του Μου­σεί­ου Γεώρ­γιος Χατζη­δά­κης καλεί τους δημό­τες του αλλά και όλο τον κόσμο να θαυ­μά­σουν από κοντά το ενδια­φέ­ρον Δρώ­με­νο τέχνης, ιστο­ρί­ας, συνεί­δη­σης και πολιτισμού .

Την έκθε­ση που έχει από­λυ­τα εκπαι­δευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα θα επι­σκε­φθούν στην συνέ­χεια μαθη­τές σχο­λεί­ων της περιο­χής και άλλων περιο­χών και θα ξενα­γη­θούν σε αυτήν.

Ώρες λει­τουρ­γί­ας: Καθη­με­ρι­νές: 8 π.μ — 3 μ.μ. και 5μ.μ — 9μ.μ. Σάβ­βα­το-Κυρια­κή: 5.30 μ.μ — 10 μ.μ Πλη­ρο­φο­ρί­ες: 210–9901400 & 6949 604247. Για οργα­νω­μέ­νες επι­σκέ­ψεις, σχο­λεί­ων, συλ­λό­γων, κ.α, πρέ­πει να προη­γεί­ται συνεν­νό­η­ση στο πλαί­σιο τήρη­σης των μέτρων του υγειο­νο­μι­κού πρω­το­κόλ­λου για τον covid-19.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο