Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από τη Χιλή μια κάμερα παρατηρεί το σύμπαν …20 εκατομ. γαλαξίες _17 δισ. αστέρια _ έξι εκατομ διαστημικά αντικείμενα

Η βόρεια Χιλή, ένας από τα πιο κατάλ­λη­λα σημεία για αστρο­νο­μι­κές παρα­τη­ρή­σεις με τα άνυ­δρα βου­νά της και τον διαυ­γή ουρα­νό, ετοι­μά­ζε­ται να υπο­δε­χθεί τη μεγα­λύ­τε­ρη αστρο­νο­μι­κή κάμε­ρα που έχει κατα­σκευα­στεί ποτέ με την ελπί­δα μιας επα­να­στα­τι­κής αλλα­γής στη μελέ­τη του σύμπα­ντος.

NASA _via AP

Μεγέ­θους ενός μικρού αυτο­κι­νή­του και βάρους 2,8 τόνων, η συσκευή θα τοπο­θε­τη­θεί πάνω σε ένα υπό κατα­σκευή τηλε­σκό­πιο και θα επι­τρέ­ψει την εξε­ρεύ­νη­ση του ουρα­νού όπως ποτέ προη­γου­μέ­νως, εξη­γούν στο AFP υπεύ­θυ­νοι του προ­γράμ­μα­τος που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Η τερά­στια αυτή κάμε­ρα, η κατα­σκευή της οποί­ας κόστι­σε περί­που 800 εκα­τομ$, θα αρχί­σει να τρα­βά­ει τις πρώ­τες εικό­νες στη διάρ­κεια του πρώ­του εξα­μή­νου του 2025. Κάθε τρεις ημέ­ρες θα σαρώ­νει τον ουρα­νό επα­να­λαμ­βά­νο­ντας την κίνη­ση επ΄άπειρον.

Θα περά­σου­με από «τη μελέ­τη ενός άστρου και όλης της φυσι­κής εις βάθος αυτού του άστρου στη μελέ­τη δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων άστρων ταυ­τό­χρο­να», δήλω­σε ο Μπρού­νο Ντί­ας, πρό­ε­δρος της χιλια­νής Εται­ρεί­ας Αστρο­νο­μί­ας (Sochias).

«Θα είναι μια αλλα­γή παρα­δείγ­μα­τος στην αστρο­νο­μία», λέει από την πλευ­ρά του ο Στού­αρτ Κόρ­ντερ, ανα­πλη­ρω­τής διευ­θυ­ντής του NoirLab, του αμε­ρι­κα­νι­κού κέντρου ερευ­νών που δια­χει­ρί­ζε­ται το παρα­τη­ρη­τή­ριο το οποίο βρί­σκε­ται σε υψό­με­τρο μεγα­λύ­τε­ρο των 2.500 μέτρων, στο Σέρο Πατσόν, 560 χλμ. βόρεια της πρω­τεύ­ου­σας Σαντιάγο.

Με το πρό­γραμ­μα αυτό, η Χιλή εδραιώ­νει τη θέση της στον τομέα της αστρο­νο­μι­κής παρα­τή­ρη­σης, με το ένα τρί­το των πιο ισχυ­ρών τηλε­σκο­πί­ων του πλα­νή­τη να έχουν εγκα­τα­στα­θεί στο έδα­φός της, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της χιλια­νής Εται­ρεί­ας Αστρονομίας.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο