Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από φέτος οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Σε μια δύσκο­λη χρο­νιά αιφ­νι­διά­ζει η κυβέρ­νη­ση μαθη­τές και τις οικο­γέ­νειές τους δρο­μο­λο­γώ­ντας για την τρέ­χου­σα σχο­λι­κή χρο­νιά τις αλλα­γές στον τρό­πο εισα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση και γι’ αυτό πιθα­νό­τα­τα στις αρχές του 2021 θα υπάρ­ξει η τελι­κή ρύθ­μι­ση που θα αφο­ρά στις βάσεις εισα­γω­γής και τα μηχανογραφικά.

Για το υπουρ­γείο βέβαια δεν υφί­στα­ται θέμα αλλα­γής στον τρό­πο διε­ξα­γω­γής των Πανελ­λα­δι­κών, γι’ αυτό και θεω­ρεί­ται ότι οι φετι­νοί υπο­ψή­φιοι δεν θα αιφ­νι­δια­στούν. «Οι υπο­ψή­φιοι θα δώσουν τα ίδια μαθή­μα­τα, θα έχουν την ίδια ύλη. Δεν αλλά­ζει κάτι σε αυτά», τόνι­σε σχε­τι­κά ο υφυ­πουρ­γός Παι­δεί­ας, Βασί­λης Διγα­λά­κης, μιλώ­ντας το πρωί της Τετάρ­της στην ΕΡΤ. «Δεν επη­ρε­ά­ζο­νται οι φετι­νοί υπο­ψή­φιοι», ανέφερε.

Βάσεις εισαγωγής, βάσει μέσου όρου επιδόσεων

Ο ένας από τους δύο άξο­νες των αλλα­γών που έχει προ­τεί­νει το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας αφο­ρά στον τρό­πο καθο­ρι­σμού των βάσε­ων εισα­γω­γής. Αρχι­κά, ανά επι­στη­μο­νι­κό πεδίο θα λαμ­βά­νε­ται υπ’ όψιν ο μέσος όρος των επι­δό­σε­ων των υπο­ψη­φί­ων του πεδί­ου σε όλα τα μαθή­μα­τα. Ο μέσος αυτός όρος θα είναι και η γενι­κή βάση εισα­γω­γής όλων των τμη­μά­των του επι­στη­μο­νι­κού πεδί­ου. Ωστό­σο, η γενι­κή αυτή βάση εισα­γω­γής θα λει­τουρ­γεί ως «βάση ανα­φο­ράς», αφού προ­βλέ­πε­ται ένα είδος αυτο­νο­μί­ας για κάθε τμή­μα, να αυξο­μειώ­σει τη βάση εισα­γω­γής του σε σχέ­ση με αυτή. Δηλα­δή, προ­βλέ­πε­ται ένα εύρος ποσο­στών της βάσης εισα­γω­γής, που μπο­ρούν να επι­λέ­ξουν τα τμή­μα­τα, ανά­λο­γα τη ζήτη­ση ή τις απαι­τή­σεις τους.

Έτσι, ένα τμή­μα θα μπο­ρεί να καθο­ρί­σει τη βάση του στο 80% της βάσης εισα­γω­γής (μειώ­νο­ντας τα μόρια βάσης του κατά 20% της «βάσης ανα­φο­ράς») ή στο 110% (αυξά­νο­ντας τα μόρια της βάσης εισα­γω­γής κατά 10%).

Το εύρος των ποσο­στών που θα έχουν στη διά­θε­σή τους τα πανε­πι­στη­μια­κά τμή­μα­τα δεν έχει γίνει ακό­μα γνω­στό. Δια στό­μα­τος κ. Διγα­λά­κη, ανα­φέρ­θη­καν ως παρα­δείγ­μα­τα τα ποσο­στά 80%-110%, αλλά δεν υπάρ­χει επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση ακό­μα για το πόσο μεγά­λη αυξο­μεί­ω­ση θα μπο­ρεί να υπάρ­ξει στις βάσεις εισα­γω­γής, σε σχέ­ση με εκεί­νη που θα βγαί­νει από τον μέσο όρο των υποψηφίων.

«Δεν μιλά­με με από­λυ­τους αριθ­μούς. Η πρό­τα­ση αυτή έρχε­ται προ­κει­μέ­νου το σύστη­μα να μην επη­ρε­ά­ζε­ται από την ευκο­λία ή τη δυσκο­λία των θεμά­των ή από τον τρό­πο που βαθ­μο­λο­γούν οι βαθ­μο­λο­γη­τές», σχο­λί­α­σε ο κ. Διγαλάκης.

Συνο­ψί­ζο­ντας, οι βάσεις εισα­γω­γής θα καθο­ρί­ζο­νται πρώ­τα ανά επι­στη­μο­νι­κό πεδίο, βάσει του μέσου όρου των επι­δό­σε­ων των υπο­ψη­φί­ων ανά πεδίο. Έτσι, θα υπάρ­χουν 4 βάσεις εισα­γω­γής ως γενι­κή ανα­φο­ρά. Από εκεί και πέρα, κάθε τμή­μα θα μπο­ρεί να αυξο­μειώ­σει τη βάση εισα­γω­γής του, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ένα ποσο­στό της βάσης εισα­γω­γής του επι­στη­μο­νι­κού πεδί­ου στο οποίο ανήκει.

Δηλώσεις μηχανογραφικών σε δύο φάσεις

Ο δεύ­τε­ρος άξο­νας των αλλα­γών φέρ­νει δύο φάσεις δηλώ­σε­ων μηχα­νο­γρα­φι­κών. Κατά την πρώ­τη φάση, οι υπο­ψή­φιοι θα δηλώ­νουν τις σχο­λές προ­τί­μη­σής τους, έχο­ντας όμως συγκε­κρι­μέ­νο αριθ­μό επι­λο­γών. Έτσι, αρχι­κά θα γίνε­ται η εισα­γω­γή με βάση τον περιο­ρι­σμέ­νο αυτό αριθ­μό προ­τι­μή­σε­ων. Στη συνέ­χεια, θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται η δεύ­τε­ρη φάση, με δια­θέ­σι­μα τα τμή­μα­τα που θα έχουν κενές θέσεις. Έτσι, θα μπο­ρούν όσοι δεν μπή­καν στην πρώ­τη φάση, να δηλώ­σουν τμή­μα­τα στη δεύτερη.

Ακό­μη, πάντως, δεν έχουν γίνει γνω­στές λεπτο­μέ­ρειες για τη χρο­νι­κή στιγ­μή κατά την οποία θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται η κάθε φάση δηλώ­σε­ων και ποια θα είναι η χρο­νι­κή σχέ­ση με την έκδο­ση των απο­τε­λε­σμά­των και τον τελι­κό καθο­ρι­σμό βάσε­ων εισα­γω­γής από κάθε τμήμα.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο