Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αργεντινή: Κατασχέθηκαν πάνω από 200 βιβλία ναζιστικής προπαγάνδας

Πάνω από 200 δημο­σιεύ­σεις και εξώ­φυλ­λα βιβλί­ων ναζι­στι­κού περιε­χο­μέ­νου κατα­σχέ­θη­καν χθες Τετάρ­τη σε παρά­νο­μο τυπο­γρα­φείο σε προ­ά­στιο του Μπου­έ­νος Άιρες και ο ιδιο­κτή­της του συνε­λή­φθη, ανα­κοί­νω­σε η αστυνομία.

«Μεί­να­με άναυ­δοι από την ποσό­τη­τα του υλι­κού. Είναι ιστο­ρι­κό. Πρό­κει­ται για αλη­θι­νό τυπο­γρα­φείο με σκο­πό τη δια­σπο­ρά και την πώλη­ση συμ­βό­λων, βιβλί­ων και προ­πα­γάν­δας των ναζί», τόνι­σε ο επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας Χουάν Κάρ­λος Ερνά­ντες κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

Η αστυ­νο­μία προ­χώ­ρη­σε στην επι­χεί­ρη­ση και την κατά­σχε­ση σε κατοι­κία στο Σαν Ισί­δρο, 25 χιλιό­με­τρα βόρεια από την πρω­τεύ­ου­σα, έπει­τα από έρευ­να διάρ­κειας δύο ετών.

Η έρευ­να άρχι­σε έπει­τα από καταγ­γε­λία που υπέ­βα­λε το 2021 η Αντι­προ­σω­πεία Ισραη­λι­τι­κών Ενώ­σε­ων Αργε­ντι­νής (Delegación de Asociaciones Israelitas Argentinas, DAIA) και έφθα­σε στη μονά­δα έρευ­νας για την τρο­μο­κρα­τία της ομο­σπον­δια­κής αστυ­νο­μί­ας της Αργε­ντι­νής (PFA).

Το υλι­κό που κατα­σχέ­θη­κε πωλεί­το μέσω ηλε­κτρο­νι­κών κατα­στη­μά­των και είχε «υψη­λό» επί­πε­δο «κατα­νά­λω­σης» και διά­δο­σης, σύμ­φω­να με τον κ. Ερνάντες.

«Δεν απο­κλεί­ου­με να πρό­κει­ται απλά για την κορυ­φή παγό­βου­νου. Προς το παρόν, κόψα­με τις γραμ­μές δια­νο­μής, όμως ο νόμος τιμω­ρεί επί­σης αυτούς που κατα­να­λώ­νουν» τέτοιο υλι­κό, πρόσθεσε.

Η επί­δει­ξη ναζι­στι­κών συμ­βό­λων είναι παρά­νο­μη στην Αργεντινή.

Η χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής υπήρ­ξε κατα­φύ­γιο για ναζι­στές εγκλη­μα­τί­ες μετά τον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, όμως υπο­δέ­χθη­κε επί­σης πολ­λούς Εβραί­ους που έφυ­γαν να σωθούν από τα πογκρόμ και τα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης και εξόντωσης.

Το 2019, συνο­λι­κά 83 ναζι­στι­κά αντι­κεί­με­να, που κατα­σχέ­θη­καν από την αστυ­νο­μία του Μπου­έ­νος Άιρες δυο χρό­νια νωρί­τε­ρα, παρα­δό­θη­καν στο μου­σείο του Ολο­καυ­τώ­μα­τος της Αργεντινής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο