Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τρία ιστορικά ναυάγια στη Μεσόγειο

Μια διε­θνής ομά­δα αρχαιο­λό­γων ανα­κά­λυ­ψε τρία ιστο­ρι­κά ναυά­για στην πρό­σφα­τη απο­στο­λή της στη Μεσό­γειο που συντό­νι­σε η UNESCO. Το ένα ναυά­γιο χρο­νο­λο­γεί­ται μετα­ξύ 100 π.Χ. και 200 μ.Χ. και τα άλλα δύο χρο­νο­λο­γού­νται γύρω στις αρχές του 20ού αιώ­να. Οι ερευ­νη­τές παρου­σί­α­σαν χθες (8/6) τα ευρή­μα­τά τους σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας σόναρ πολ­λα­πλών ακτί­νων και τηλε­χει­ρι­ζό­με­να υπο­βρύ­χια οχή­μα­τα (ROV), οι αρχαιο­λό­γοι χαρ­το­γρά­φη­σαν τον βυθό και τα ναυά­για. Συγκε­κρι­μέ­να, ερεύ­νη­σαν τις ηπει­ρω­τι­κές υφα­λο­κρη­πί­δες στα ανοι­κτά της Τυνη­σί­ας και της Σικε­λί­ας, στο πλαί­σιο ξεχω­ρι­στών προ­γραμ­μά­των υπό την ηγε­σία της Τυνη­σί­ας και της Ιτα­λί­ας, αντίστοιχα.

Τα νεο­α­να­κα­λυ­φθέ­ντα ναυά­για βρί­σκο­νται κοντά στον ύφα­λο Keith, μια ιδιαί­τε­ρα επι­κίν­δυ­νη περιο­χή που συνο­ρεύ­ει με τη Σικε­λία στα βόρεια και την Τυνη­σία στα νοτιο­δυ­τι­κά της. Ο ύφα­λος Keith Reef φτά­νει σχε­δόν στην επι­φά­νεια της θάλασ­σας σε ορι­σμέ­να σημεία, καθι­στώ­ντας δύσκο­λη την πλο­ή­γη­ση των πλοί­ων (αρχαί­ων και σύγ­χρο­νων). Ο ρηχός ύφα­λος βρί­σκε­ται σε έναν από τους πιο πολυ­σύ­χνα­στους θαλάσ­σιους δρό­μους της Μεσο­γεί­ου εδώ και χιλιε­τί­ες. Ως εκ τού­του δεν απο­τε­λεί έκπλη­ξη το γεγο­νός ότι έχουν βυθι­στεί πλοία εκεί.

«Όταν βρή­κα­με τα ναυά­για νιώ­σα­με ένα αίσθη­μα ανα­κού­φι­σης λόγω της προ­σπά­θειας που έχου­με κατα­βά­λει όλοι μας. Έχου­με ακό­μη πράγ­μα­τα να μάθου­με από μια τόσο λεη­λα­τη­μέ­νη περιο­χή και υπάρ­χει ακό­μη κάτι να προ­στα­τεύ­σου­με», δήλω­σε η Άλι­σον Φέι­νοτ, αρχαιο­λό­γος της UNESCO.

Η έρευ­να στα ανοι­κτά της Σικε­λί­ας ακο­λού­θη­σε τα βήμα­τα των θαλάσ­σιων αρχαιο­λό­γων Robert Ballard και Anna McCann, οι οποί­οι εντό­πι­σαν οκτώ ναυά­για στην ιτα­λι­κή υφα­λο­κρη­πί­δα μετα­ξύ 1998 και 2000. Το σόναρ πολ­λα­πλών ακτί­νων χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για την παρα­γω­γή ενός φωτο­γραμ­με­τρι­κού χάρ­τη της περιο­χής Skerki και ανέ­δει­ξε αρκε­τές ανω­μα­λί­ες στον πυθ­μέ­να της θάλασ­σας, οι οποί­ες απο­δεί­χθη­καν ότι ήταν αρχαιο­λο­γι­κά κατάλοιπα.

Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το νέο ερευ­νη­τι­κό σκά­φος Alfred Merlin, 28 επι­στή­μο­νες από την Αλγε­ρία, την Κρο­α­τία, την Αίγυ­πτο, τη Γαλ­λία, την Ιτα­λία, το Μαρό­κο, την Ισπα­νία και την Τυνη­σία, βρή­καν ένα μηχα­νο­κί­νη­το ναυά­γιο μήκους 74 μέτρων και ένα ξύλι­νο πλοιά­ριο μήκους 15 μέτρων, τα οποία χρο­νο­λο­γού­νται στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ού αιώ­να, καθώς και ένα αρχαίο εμπο­ρι­κό πλοίο μήκους 15 μέτρων.

Η ομά­δα εξέ­τα­σε επί­σης τρία ρωμαϊ­κά ναυά­για στα ανοι­κτά των ακτών της Ιτα­λί­ας- δύο εμπο­ρι­κά πλοία του 1ου αιώ­να περί­που, που μετέ­φε­ραν αμφο­ρείς, κερα­μι­κά και καθη­με­ρι­νά αντι­κεί­με­να, καθώς και ένα πλοίο του 1ου αιώ­να π.Χ. που έφε­ρε παρό­μοιο φορτίο.

Οι επι­στή­μο­νες δεν ανέ­συ­ραν κάποια ευρή­μα­τα ‑δεν ήταν άλλω­στε αυτός ο σκο­πός της απο­στο­λής – αλλά συνέλ­λε­ξαν νέα στοι­χεία για την πολι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά που παρα­μέ­νει δια­τη­ρη­μέ­νη στον πυθ­μέ­να της θάλασ­σας και πρέ­πει να προστατευτεί.

Πηγή: Gizmodo μέσω ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο