Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη δολοφόνων Άλκη: «Δεν σκοράρατε εκτός έδρας αλλά βάλατε 12 φοβερά αυτογκόλ», είπε η εισαγγελέας

Σκια­γρα­φώ­ντας ανα­λυ­τι­κά το ρόλο και τη συμ­με­το­χή των τελευ­ταί­ων 6 κατη­γο­ρού­με­νων (7ος έως 12ος) στην τέλε­ση της δολο­φο­νί­ας του Άλκη Καμπα­νού και τον τραυ­μα­τι­σμό των δύο φίλων του, η εισαγ­γε­λέ­ας του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Κυρια­κή Κλιά­μπα συνε­χί­ζει από το πρωί- και για 3η μέρα, την αγό­ρευ­σή της για την πολύ­κρο­τη υπό­θε­ση. Ανά­λο­γη ανα­φο­ρά είχε κάνει χθες για τους πρώ­τους έξι κατη­γο­ρού­με­νους, ενώ η πρό­τα­σή της βρί­σκε­ται στην τελι­κή ευθεία και ανα­μέ­νε­ται το «διά ταύ­τα» ως προς την ενο­χή των κατηγορουμένων.

Αξιο­λο­γώ­ντας τα απο­δει­κτι­κά μέσα, τις μαρ­τυ­ρι­κές κατα­θέ­σεις και τις απο­λο­γί­ες των κατη­γο­ρου­μέ­νων, η εισαγ­γε­λέ­ας Κυρια­κή Κλιά­μπα μετέ­φε­ρε προς τους δικα­στές του Κακουρ­γιο­δι­κεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης τα εξής συμπεράσματα:

- Για τον 7ο κατη­γο­ρού­με­νο είπε ότι «δεν ήταν θεα­τής» και πως «πήγε να συμ­βά­λει και να συν­δρά­μει στην αφαί­ρε­ση ζωής», ενώ χαρα­κτή­ρι­σε τους υπε­ρα­σπι­στι­κούς του ισχυ­ρι­σμούς αδαείς.

- Ο 8ος κατη­γο­ρού­με­νος (όπως και ο 6ος), σύμ­φω­να με την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση, δεν έφτα­σε στο «πεδίο της μάχης», επει­δή δεν πρό­λα­βε. «Προ­κύ­πτει από βίντεο πως ετοι­μα­ζό­ταν να κινη­θεί προς το σημείο της δολο­φο­νί­ας. Μπο­ρεί να μην έφτα­σε ωστό­σο η συν­δρο­μή του είναι ουσια­στι­κή και καθο­ρι­στι­κή», ανέφερε.

- Για τον 9ο κατη­γο­ρού­με­νο, που ομο­λό­γη­σε ότι κρα­τού­σε μαχαί­ρι, τύπου «κάρα­μπιτ», ανέ­φε­ρε ότι «έβα­λε κι αυτός το λιθα­ρά­κι του στο δρά­μα των 40 δευ­τε­ρο­λέ­πτων», χτυ­πώ­ντας τόσο τον Άλκη όσο και τον κολ­λη­τό του φίλο. «Ούτε αυτός ήταν θεα­τής», σημεί­ω­σε η κ. Κλιά­μπα, προ­σθέ­το­ντας ότι είπε «κάποιες αλή­θειες» σε σχέ­ση με τους συγκα­τη­γο­ρού­με­νούς του. «Ομο­λό­γη­σε πράγ­μα­τα που άλλοι δεν είχαν θάρ­ρος να ομο­λο­γή­σουν, δεν κρύ­φτη­κε πίσω από το δάκτυ­λό του», είπε.

- «Με πλή­ρη συναί­σθη­ση των πρά­ξε­ών του χτύ­πη­σε με το δρε­πά­νι τόσο τον Άλκη όσο και τους δύο φίλους του», υπο­γράμ­μι­σε η κ. Κλιά­μπα για τον 10ο κατη­γο­ρού­με­νο, τον οποίο τις προη­γού­με­νες μέρες είχε απο­κα­λέ­σει «σαμου­ράι». Το επί­δι­κο επει­σό­διο «ξύπνη­σε σε αυτόν μνή­μες από το ασί­γα­στο μίσος για τον αιώ­νιο αντί­πα­λο», πρόσθεσε.

- Στο «κάδρο» όσων συμ­με­τεί­χαν ενερ­γά στο φονι­κό επει­σό­διο, τοπο­θέ­τη­σε η εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός και τον 11ο κατη­γο­ρού­με­νο, που ομο­λό­γη­σε ότι κρα­τού­σε στει­λιά­ρι. «Βαρού­σε αλύ­πη­τα και βάρ­βα­ρα μαζί με τους άλλους, ώστε όλοι με τις συγκλί­νου­σες πρά­ξεις τους να αφαι­ρέ­σουν ζωές», ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.

- Απορ­ρί­πτο­ντας τον ισχυ­ρι­σμό του 12ου κατη­γο­ρού­με­νου ότι υπήρ­ξε «ταξι­τζής» μετα­φέ­ρο­ντας απλώς με το αυτο­κί­νη­τό του τρεις εκ των συγκα­τη­γο­ρου­μέ­νων του, η εισαγ­γε­λέ­ας επι­σή­μα­νε ότι «ήταν κι αυτός εκεί και χτύ­πη­σε με το δικό του μαχαί­ρι». «Έβα­λε κι αυτός το δικό του “λιθα­ρά­κι” στην εκτέ­λε­ση του σχε­δί­ου για την εξό­ντω­ση των αντι­πά­λων», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, κατα­λο­γί­ζο­ντάς του ενερ­γό και απο­φα­σι­στι­κό ρόλο στη διά­πρα­ξη του εγκλή­μα­τος. Τον χαρα­κτή­ρι­σε πολύ έξυ­πνο και ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρό, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι η στά­ση του στο δικα­στή­ριο ήταν απα­θής και ο ίδιος ασυγκίνητος.

Σχο­λιά­ζο­ντας εν γένει τη στά­ση των 12 κατη­γο­ρου­μέ­νων στη δικα­στι­κή αίθου­σα, η κ. Κλιά­μπα ανέ­φε­ρε ότι η σιω­πή τους ήταν «εκκω­φα­ντι­κή» και επι­στρα­τεύ­θη­καν «τερα­τώ­δη ψέμα­τα»- όχι αυθόρ­μη­τα, αλλά προ­σχε­δια­σμέ­να και κατα­σκευα­σμέ­να, όπως είπε. Απευ­θυ­νό­με­νη δε, στους κατη­γο­ρού­με­νους τόνι­σε ότι «δεν σκό­ρα­ραν εκτός έδρας, αλλά έβα­λαν 12 φοβε­ρά αυτογκόλ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο