Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστυνομική βία: Ξεκίνησε η δίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του Χρ. Χρονόπουλου

Στο Μει­κτό Ορκω­τό Εφε­τείο Αθη­νών ξεκί­νη­σε χτες, μετά από 8 ανα­βο­λές, η εκδί­κα­ση της έφε­σης δύο αστυ­νο­μι­κών που έχουν κατα­δι­κα­στεί σε φυλά­κι­ση 8 ετών με ανα­στο­λή για τον άγριο ξυλο­δαρ­μό, στο Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα Καλ­λι­θέ­ας, του 40χρονου σήμε­ρα Χρή­στου Χρο­νό­που­λου (που αντι­με­τώ­πι­ζε ψυχο­λο­γι­κά προβλήματα).

Στις 22 Μάη 2007, το βρά­δυ, μετά από καταγ­γε­λί­ες ότι «παρε­νο­χλού­σε» θαμώ­νες καφε­τέ­ριας, προ­σή­χθη στο Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα, αρτι­με­λής και χωρίς σωμα­τι­κά προ­βλή­μα­τα και 2 ώρες μετά κλή­θη­κε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέ­λα­βε σε κωμα­τώ­δη κατά­στα­ση, δια­κο­μί­στη­κε στο Θριά­σιο Νοσο­κο­μείο, όπου και δια­πι­στώ­θη­καν βαρύ­τα­τη κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κή κάκω­ση και άλλες σοβα­ρές κακώ­σεις, που προ­κλή­θη­καν από τα χτυ­πή­μα­τα των αστυ­νο­μι­κών, με απο­τέ­λε­σμα να του αφή­σουν ανε­πί­στρε­πτη εγκε­φα­λι­κή βλά­βη. Η πρω­τό­δι­κη από­φα­ση ανέ­φε­ρε ότι ο άνδρας χτυ­πή­θη­κε από τους δύο αστυ­νο­μι­κούς με σκο­πό την τιμω­ρία και τον εκφο­βι­σμό του και ως απο­τέ­λε­σμα υπέ­στη ανε­πα­νόρ­θω­τες βλά­βες που τον κατέ­στη­σαν μη αυτοεξυπηρετούμενο.

Χτες το θύμα ήταν στη δικα­στι­κή αίθου­σα, σε ανα­πη­ρι­κό αμα­ξί­διο, ενώ παρό­ντες ήταν και οι δύο κατη­γο­ρού­με­νοι αστυ­νο­μι­κοί. Ο θεί­ος του θύμα­τος είναι ο πρώ­τος μάρ­τυ­ρας που κατέ­θε­σε, σημειώ­νο­ντας ότι την επό­με­νη μέρα του άγριου ξυλο­δαρ­μού του ανι­ψιού του ανα­ζή­τη­σε να μάθει τι είχε συμ­βεί. Είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Ο Χρή­στος ήταν στη Νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κή κλι­νι­κή, στην Εντα­τι­κή, σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση. Οι για­τροί μάς ενη­μέ­ρω­σαν ότι είχε χει­ρουρ­γη­θεί τα ξημε­ρώ­μα­τα εξαι­τί­ας αιμα­τώ­μα­τος στο κεφά­λι. Πήγα στο Α.Τ. Καλ­λι­θέ­ας, όπου είχε προ­σα­χθεί. Μου έλε­γαν ότι δεν ήξε­ραν τι είχε συμ­βεί και ότι το έψα­χναν (…) Πήγα και στην καφε­τέ­ρια και μου είπαν ότι ήταν όρθιος όταν τον έβα­λαν στο περι­πο­λι­κό. Εκα­να μήνυ­ση κατά αγνώστων».

Στη συνέ­χεια πρό­σθε­σε ότι όταν είχε στα χέρια του όλες τις ιατρι­κές γνω­μα­τεύ­σεις, έκα­νε μήνυ­ση κατά 4 αστυ­νο­μι­κών: Του πλη­ρώ­μα­τος του περι­πο­λι­κού, που μετέ­φε­ρε τον Χρ. Χρο­νό­που­λο από την καφε­τέ­ρια στο Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα, και των δύο αστυ­νο­μι­κών που είχαν βάρ­δια σε αυτό. Το πρω­τό­δι­κο δικα­στή­ριο κήρυ­ξε αθώ­ους τους δύο πρώ­τους κρί­νο­ντας ότι το θύμα υπέ­στη κακώ­σεις μέσα στο Α.Τ.

Ο θεί­ος του θύμα­τος συνέ­χι­σε: «Ο Χρή­στος έμει­νε δύο μήνες στην Εντα­τι­κή και μέχρι τον Οκτώ­βριο του 2007 στη Νευ­ρο­λο­γι­κή κλι­νι­κή. Από τότε είναι έτσι όπως τον βλέ­πε­τε: Δεν μπο­ρεί να μιλή­σει, να σηκω­θεί, έχει ακρά­τεια, δεν μπο­ρεί να μεί­νει μόνος του ούτε λεπτό. Τον φρο­ντί­ζει η αδερ­φή μου στην Πάτρα».

Η δίκη, που είναι άλλη μια υπό­θε­ση αστυ­νο­μι­κής βίας και αυθαι­ρε­σί­ας, θα συνε­χι­στεί στις 25 Νοέμβρη.

Πηγή: 902.gr

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο