Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ατελείωτη φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας, ανελέητες επιδρομές — Σε μεγάλο κίνδυνο μωρά και παιδάκια

Το κρά­τος — δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ πολ­λα­πλα­σιά­ζει τους αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στη Λωρί­δα της Γάζας μετά την απο­χώ­ρη­ση, δίχως συμ­φω­νία, της ισραη­λι­νής αντι­προ­σω­πεί­ας κι αυτής της Χαμάς από το τρα­πέ­ζι των διαπραγματεύσεων.

Τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πρα­κτο­ρεία όπως το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο μετέ­δω­σαν πως άκου­σαν πυρά πυρο­βο­λι­κού ενα­ντί­ον της Ράφας.

Επί­σης, αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες μίλη­σαν για αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στην πόλη της Γάζας και στον καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων Τζα­μπά­λια, στον βορρά.

Σφίγγει ο κλοιός στη Ράφα

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός προ­ε­τοι­μά­ζει μια γενι­κευ­μέ­νη χερ­σαία επι­χεί­ρη­σή στη Ράφα, έχο­ντας ανα­πτύ­ξει δεκά­δες άρμα­τα μάχης στα ανα­το­λι­κά της πόλης, όπου έχουν βρει κατα­φύ­γιο κάπου 1,4 εκατ. Παλαι­στί­νιοι, στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους εκτο­πι­σμέ­νοι από άλλες περιο­χές, εξαι­τί­ας του πολέ­μου. Η προ­ε­τοι­μα­σία της επί­θε­σης περι­λαμ­βά­νει δολο­φο­νι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς και κατα­δί­κη των κατοί­κων της Ράφας στην από­λυ­τη εξα­θλί­ω­ση, στε­ρώ­ντας τους κάθε ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια.

Ο εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού αρχι­πλοί­αρ­χος Ντα­νιέλ Χαγκα­ρί είπε πως οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις έχουν αρκε­τά όπλα και πυρο­μα­χι­κά στη διά­θε­σή τους για να φέρουν σε πέρας «την απο­στο­λή στη Ράφα».

Σύμ­φω­να με το Γρα­φείο Αρω­γής και Έργων των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες στην Εγγύς Ανα­το­λή (UNRWA), τα γρα­φεία του οποί­ου στην Ιερου­σα­λήμ έγι­ναν στό­χος νέας εμπρη­στι­κής από­πει­ρας από πλευ­ράς «ισραη­λι­νών εξτρε­μι­στών», έχουν φύγει από τη Ράφα περί­που 80.000 άνθρω­ποι αφό­του ο στρα­τός διέ­τα­ξε, στις αρχές της εβδο­μά­δας, τον άμα­χο πλη­θυ­σμό να απο­μα­κρυν­θεί εσπευ­σμέ­να από το ανα­το­λι­κό τμή­μα της Ράφας.

Κρίσιμη η κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Παρό­τι προ­χθές Τετάρ­τη άνοι­ξε ξανά το πέρα­σμα Κερέμ Σαλόμ, που παρέ­με­νε κλει­στό επί τρεις ημέ­ρες, η δια­νο­μή βοή­θειας παρα­μέ­νει εγχεί­ρη­μα «εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λο», υπο­γράμ­μι­σε ο Αντρέα ντε Ντο­μέ­νι­κο, ο επι­κε­φα­λής του παραρ­τή­μα­τος του Γρα­φεί­ου Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) των Ηνω­μέ­νων Εθνών στα παλαι­στι­νια­κά εδάφη.

«Είναι τρε­λό», ο ισραη­λι­νός στρα­τός «ανέ­πτυ­ξε άρμα­τα μάχης παντού, στρα­τιώ­τες στο πεδίο, βομ­βαρ­δί­ζει την ανα­το­λι­κή Ράφα και μάς λέει να πάμε να βρού­με καύ­σι­μα και βασι­κά προ­ϊ­ό­ντα» σε εμπό­λε­μες ζώνες, ενώ «γνω­ρί­ζει πως απλού­στα­τα δεν μπο­ρού­με να πάμε», είπε.

Σε μεγάλο κίνδυνο μωρά και παιδάκια

«Η κατά­στα­ση είναι κατα­στρο­φι­κή», τόνι­σε η εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, προει­δο­ποιώ­ντας ότι εάν δεν επι­τρα­πεί η είσο­δος καυ­σί­μων, «οι θερ­μο­κοι­τί­δες για τα πρό­ω­ρα νεο­γνά δεν θα τρο­φο­δο­τού­νται πλέ­ον, παι­διά και οικο­γέ­νειες θα αφυ­δα­τω­θούν ή θα πίνουν νερό που δεν είναι πόσι­μο και οι υπό­νο­μοι θα ξεχει­λί­σουν δια­σπεί­ρο­ντας ασθένειες».

Η Λωρί­δα της Γάζας βρί­σκε­ται σήμε­ρα στο πρό­γραμ­μα ειδι­κής συνε­δρί­α­σης της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ.

Πηγή: 902.gr

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο