Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην Αλβανία (ΦΩΤΟ)

Σει­σμός στην Αλβα­νία: Σε 21 ανέρ­χε­ται πλέ­ον ο αριθ­μός των νεκρών από τον φονι­κό σει­σμό στην Αλβα­νία και 600 είναι οι τραυ­μα­τί­ες, τρεις εκ των οποί­ων σοβα­ρά. Δεν υπάρ­χουν στοι­χεία για τις υλι­κές ζημιές. Ωστό­σο, η εικό­να λέει πολύ περισ­σό­τε­ρα από οποια­δή­πο­τε στοι­χεία. Πρό­κει­ται για εκτε­τα­μέ­νες ζημιές, σε μια ακτί­να που καλύ­πτει όλη τη μέση Αλβα­νία με επί­κε­ντρο το Δυρ­ρά­χιο και τα Τίρα­να και μέχρι τη Σκό­δρα στο Βορά και το Φίε­ρι στο Νότο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το επί­κε­ντρο του σει­σμού ήταν κοντά στην πόλη του Δυρ­ρα­χί­ου και 32 χιλιό­με­τρα από τα Τίρα­να, ενώ μία νέα εκτί­μη­ση προσ­διο­ρί­ζει το μέγε­θός του σε 6,3 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, εκφρά­ζο­νται φόβοι ότι ο τελι­κός απο­λο­γι­σμός θα ανε­βεί δρα­μα­τι­κά, καθώς υπάρ­χει απροσ­διό­ρι­στος αριθ­μός εγκλω­βι­σμέ­νων κάτω από τα ερεί­πια δεκά­δων κτι­ρί­ων που έχουν καταρ­ρεύ­σει κυρί­ως στο Δυρ­ρά­χιο, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά της χώρας.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το περι­στα­τι­κό που ανα­φέ­ρουν αλβα­νι­κά ΜΜΕ ότι συνέ­βη στη συνοι­κία Κενέ­τα του Δυρ­ρα­χί­ου, σε μία τετρα­ώ­ρο­φη πολυ­κα­τοι­κία που είχε καταρ­ρεύ­σει και στην οποία σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι επτά άνθρω­ποι. Οι δια­σώ­στες εντό­πι­σαν ένα 17χρονο αγό­ρι που βρι­σκό­ταν κάτω από τα ερεί­πια όμως τη στιγ­μή που πήγαν να του δώσουν νερό, η κολό­να στην οποία είχε κατα­φύ­γει το παι­δί κατέρ­ρευ­σε τελείως.

Μέχρι στιγ­μής τα σωστι­κά συνερ­γεία έχουν κατα­φέ­ρει να απε­γκλω­βί­σουν 28 ανθρώ­πους στο Δυρ­ρά­χιο και το χωριό Τουμάνε.

albania seismos 1

Εξάλ­λου, σύμ­φω­να με την υπουρ­γό Υγεί­ας, εκα­το­ντά­δες είναι οι τραυ­μα­τί­ες. Σύμ­φω­να με την ίδια, περισ­σό­τε­ροι από 600 πολί­τες νοση­λεύ­ο­νται στα νοσο­κο­μεία των Τιρά­νων, του Δυρ­ρα­χί­ου, όπως επί­σης σε Λέζα, Κουρ­μπίν και Κρούτζα.

Την ίδια στιγ­μή ο στρα­τός κατα­σκευά­ζει με σκη­νές πρό­χει­ρα κέντρα όπου θα στε­γα­στεί ο μεγά­λος αριθ­μός των άστε­γων. Όπως είναι γνω­στό η επι­στρο­φή στα σπί­τια είναι δύσκο­λη εφό­σον ο κίν­δυ­νος παρα­μέ­νει ορα­τός λόγω των πιθα­νών συνε­πειών από την μετα­σει­σμι­κή ακολουθία.

Μέχρι τώρα κατα­γρά­φη­καν περισ­σό­τε­ρες από 25 μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις με την εντο­νό­τε­ρη εκεί­νη των 5.4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγά­λο σει­σμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπι­κή η ώρα.

albania seismos1 1

Δύο ομάδες της ΕΜΑΚ στην Αλβανία — Βοήθεια προσφέρουν και άλλες χώρες

Μετά από αίτη­μα της αλβα­νι­κής κυβέρ­νη­σης μέσω του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για βοή­θεια λόγω του ισχυ­ρού σει­σμού, δύο ομά­δες της ΕΜΑΚ με εξο­πλι­σμό ανα­χώ­ρη­σαν από Αθή­να και Γιάν­νε­να προ­κει­μέ­νου να συν­δρά­μουν τις αλβα­νι­κές αρχές στο έργο της διάσωσης.

Τη συμπα­ρά­στα­σή τους στον αλβα­νι­κό λαό εκφρά­ζουν πρω­θυ­πουρ­γοί και πρό­ε­δροι χωρών της περιο­χής της Βαλ­κα­νι­κής και της Ευρώ­πης στον Αλβα­νό πρω­θυ­πουρ­γό Έντι Ράμα, σύμ­φω­να με αναρ­τή­σεις που έκα­νε ο ίδιος σε μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

albania seismos2 1 albania seismos3 1

Ο Ε. Ράμα, με αναρ­τή­σεις του στο Twitter, τονί­ζει ότι επι­κοι­νώ­νη­σε μαζί του ο πρω­θυ­πουρ­γός του Μαυ­ρο­βου­νί­ου, Ντού­σκο Μάρ­κο­βιτς και του ανα­κοί­νω­σε ότι μια ειδι­κή ομά­δα υπο­στή­ρι­ξης για τους τραυ­μα­τί­ες μετα­βαί­νει στην Αλβα­νία. Άλλη μία ομά­δα από τη Σερ­βία, που ειδι­κεύ­ε­ται σε κατα­στά­σεις έκτα­κτης ανά­γκης, ανα­χω­ρεί για την Αλβα­νία, είπε ο Ε. Ράμα, παρα­θέ­το­ντας στοι­χεία από την επι­κοι­νω­νία που είχε με τον πρό­ε­δρο της Σερ­βί­ας Αλε­ξά­νταρ Βούτσιτς.

Ο Ε. Ράμα επι­ση­μαί­νει, σε άλλη ανάρ­τη­σή του, ότι η Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριος, Άγκε­λα Μέρ­κελ, προ­έ­βη στη σύστα­ση μηχα­νι­σμού έκτα­κτης βοή­θειας, καθώς και ότι οι πρω­θυ­πουρ­γοί της Ελλά­δας και της Βουλ­γα­ρί­ας, ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν και «όλοι οι φίλοι της Αλβα­νί­ας» εξέ­φρα­σαν την ετοι­μό­τη­τά τους να βοη­θή­σουν τη χώρα.

albania seismos5 1 albania seismos6 1 albania seismos7 1

albania seismos8 1

albania seismos9 1 albania seismos15 ALBANIA1 albania11 albania12 albania13 albania14 albania15 albania22

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο