Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστηρότερη αντιμετώπιση των Βρετανών ταξιδιωτών θέλουν Γερμανία και Γαλλία

Συντο­νι­σμέ­νη και αυστη­ρό­τε­ρη προ­σέγ­γι­ση για τα ταξί­δια από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Βρε­τα­νία, για την από κοι­νού αντι­με­τώ­πι­ση της μετάλ­λα­ξης «Δ» του κορο­νοϊ­ού ζητούν η γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριος Άγκε­λα Μέρ­κελ και ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμμα­νου­έλ Μακρόν.

Κατά την προ­σέ­λευ­σή της στην Σύνο­δο η Γερ­μα­νί­δα καγκε­λά­ριος δήλω­σε ότι θα πιέ­σει για την υιο­θέ­τη­ση μίας περισ­σό­τε­ρο συντο­νι­σμέ­νης προ­σέγ­γι­σης, ιδιαί­τε­ρα σε ό,τι αφο­ρά την είσο­δο του­ρι­στών από περιο­χές όπου η μετάλ­λα­ξης του ιού είναι διαδεδομένη.

Ο Εμα­νου­έλ Μακρόν δήλω­σε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέ­πει να είναι εξαι­ρε­τι­κά προ­σε­κτι­κές ως προς την μετάλ­λα­ξη η οποία εμφα­νί­σθη­κε αρχι­κά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μετα­δο­τι­κή και φαί­νε­ται ότι πλήτ­τει τους ανθρώ­πους που δεν είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι. Ο Μακρόν είπε επί­σης ότι η ΕΕ πρέ­πει να λάβει απο­φά­σεις για συντο­νι­σμέ­νο άνοιγ­μα συνό­ρων σε ανθρώ­πους από άλλες χώρες.

Η γαλ­λο­γερ­μα­νι­κή θέση έρχε­ται μετά και τις δηλώ­σεις του βρε­τα­νού πρω­θυ­πουρ­γού Μπό­ρις Τζόν­σον που άφη­σε να εννοη­θεί ότι κατευ­θύ­νε­ται προς την λήψη από­φα­σης για απε­λευ­θέ­ρω­ση των ταξι­διών στο εξω­τε­ρι­κό για τους εμβολιασμένους.

Οι κυβερ­νή­σεις της ΕΕ έχουν συμ­φω­νή­σει σε μία «λευ­κή λίστα» 13 κρα­τών, στις οποί­ες περι­λαμ­βά­νε­ται η Αυστρα­λία και οι ΗΠΑ, για τους κατοί­κους των οποί­ων πρέ­πει να αρθούν οι ταξι­διω­τι­κοί περιο­ρι­σμοί. Από την λίστα απου­σιά­ζει η Βρε­τα­νία, για την οποία εφαρ­μό­ζε­ται μικτή πολιτική.

Αντι­θέ­σεις εντός της ΕΕ προ­κα­λεί το όλο θέμα καθώς η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία θέλουν οι ταξι­διώ­τες από την Βρε­τα­νία να μπαί­νουν σε καρα­ντί­να, ενώ η Πορ­το­γα­λία και η Ισπα­νία, που εξαρ­τώ­νται από τους βρε­τα­νούς του­ρί­στες, δεν θέλουν την επι­βο­λή καραντίνας.

Η εκτό­ξευ­ση των κρου­σμά­των παρα­τη­ρεί­ται έναν μήνα μετά το άνοιγ­μα της Πορ­το­γα­λί­ας στους του­ρί­στες από την ΕΕ, αλλά κυρί­ως από την Βρε­τα­νία, καθώς ήταν η μονα­δι­κή ευρω­παϊ­κή χώρα που είχε περι­λη­φθεί στην βρε­τα­νι­κή «πρά­σι­νη λίστα». Η Πορ­το­γα­λία δέχθη­κε μεγά­λο κύμα βρε­τα­νών του­ρι­στών πριν αφαι­ρε­θεί από την «πρά­σι­νη λίστα» για να περι­λη­φθεί στην «πορ­το­κα­λί λίστα» , όπου βρί­σκε­ται και η υπό­λοι­πη Ευρώπη.

Ο πορ­το­γά­λος πρω­θυ­πουρ­γός Αντό­νιο Κόστα δήλω­σε ότι οι ευρω­παί­οι ηγέ­τες θα συζη­τή­σουν μέτρα ελέγ­χου στην είσο­δο από τρί­τες χώρες, ειδι­κό­τε­ρα από την Βρε­τα­νία, προ­σθέ­το­ντας ότι η Πορ­το­γα­λία ακο­λού­θη­σε την γραμ­μή που συμ­φω­νή­θη­κε από τις κυβερ­νή­σεις της ΕΕ.

Πηγή: 902.gr

 

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο