Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αφρικανική σκόνη και βροχές στη νότια Ελλάδα

Αυξη­μέ­νες συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης ανα­μέ­νο­νται κατά τις επό­με­νες ημέ­ρες στην ατμό­σφαι­ρα του Κεντρι­κού και του Νοτί­ου Αιγαί­ου, καθώς ξεκί­νη­σε τη κίνη­σή του προς τα νότια της Κρή­της το αφρι­κα­νι­κό βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό, που το πρωί της Τρί­της βρι­σκό­ταν στις ακτές της Λιβύης.

Κατά τις επό­με­νες ώρες, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, βρο­χές ανα­μέ­νε­ται να σημειω­θούν κυρί­ως στην Κρή­τη, ενώ από την νύχτα από­ψε τα φαι­νό­με­να θα ενι­σχυ­θούν και θα επε­κτα­θούν στο Νότιο και αργό­τε­ρα στο Κεντρι­κό Αιγαίο.

Καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν από το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της κατά κύριο λόγο στην Κρή­τη, στα Δωδε­κά­νη­σα και στις Νότιες Κυκλά­δες, ενώ ασθε­νέ­στε­ρες βρο­χές θα σημειω­θούν αύριο στην Ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία, Στε­ρεά Ελλά­δα και Πελο­πόν­νη­σο. Φαι­νό­με­να ανα­μέ­νο­νται και την Πέμ­πτη, κυρί­ως στο Νότιο Αιγαίο.

Τα αφρι­κα­νι­κά βαρο­με­τρι­κά χαμη­λά αυτού του τύπου δημιουρ­γού­νται στην υπή­νε­μη πλευ­ρά της ορο­σει­ράς του ‘Ατλα­ντα. Κινού­νται ταχύ­τα­τα προς ανα­το­λάς, ενώ ένα από τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά τους είναι η μετα­φο­ρά σημα­ντι­κών ποσο­τή­των σκό­νης προς την Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο